Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για αύριο η ΑΔΕΔΥ
  • [02] Στην Τουρκία εισήλθαν 100.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία
  • [03] Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό δύο πόλεων στη Συρία
  • [04] Ανοιχτή επιστολή του σκηνοθέτη Ολ. Ζοσουά, για τη σύλληψη του ιδίου και του Μ. Λάνχοφ, στην αρχαία Επίδαυρο
  • [05] Νέο ρεκόρ κβαντικής τηλεμεταφοράς

  • [01] Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για αύριο η ΑΔΕΔΥ

    Εικοσιτετράωρη απεργία στον Δημόσιο τομέα έχει προκηρύξει για αύριο, Τρίτη, η ΑΔΕΔΥ. Η απεργία αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία - αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Παράλληλα, αποφάσισε την προκήρυξη νέας αποχής «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, κατηγορεί μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο και εφαρμόζει πολιτική ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων με στόχο την πλήρη κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος». Αύριο Τρίτη, επίσης, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 9:30 το πρωί, έξω από τον Άρειο Πάγο (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121), όπου θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που αφορά τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

    [02] Στην Τουρκία εισήλθαν 100.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία

    Εκατό χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έφθασαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, διωγμένοι από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον αριθμό των 100.000 και τον επιβεβαίωσε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ.

    Το Σάββατο, η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων Κούρδων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία.

    Η Τουρκία άνοιξε την Παρασκευή τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες που διαφεύγουν από την περιοχή του Άιν αλ-Αράμπ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

    [03] Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό δύο πόλεων στη Συρία

    Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 16 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες κατά τις αεροπορικές επιδρομές των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων χθες στην επαρχία Ιντλιμπ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τις επιδρομές αυτές σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6 παιδιά στην πόλη Σαρακέμπ και 23 άνθρωποι, ανάμεσά του 10 παιδιά, στην πόλη Εχσίμ, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

    [04] Ανοιχτή επιστολή του σκηνοθέτη Ολ. Ζοσουά, για τη σύλληψη του ιδίου και του Μ. Λάνχοφ, στην αρχαία Επίδαυρο

    Ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης Ολιβιέ Ζοσουά, ο οποίος συνελήφθη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μαζί με τον Γερμανό σκηνοθέτη Ματίας Λάνχοφ και τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου του, με την κατηγορία της «προσβολής τού μνημείου», με χθεσινή του ανοιχτή επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία της ταινίας "Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας" στη Μακρόνησο, αποφάσισα να αφιερώσω ένα ντοκιμαντέρ στον σκηνοθέτη Ματίας Λάνχοφ. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Ματίας Λάνχοφ δεν έχει πάψει να επανέρχεται στα αρχαιοελληνικά κείμενα, να τα φέρνει αντιμέτωπα και σε αντήχηση με τον σύγχρονο κόσμο μας, στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Κι αν οι σκηνοθεσίες του ταρακουνούσαν κάποιες φορές τα κείμενα, στόχος πάντα ήταν να τα καταστήσουν όσο γίνεται πιο ζωντανά. Υπό αυτή του την ιδιότητα, ο Ματίας Λάνχοφ είναι περισσότερο Έλληνας από πολλούς Έλληνες πολίτες. Δεν είναι ένας "καλός Έλληνας", είναι όμως ένας υπερ-Έλληνας» αναφέρει ο Ολιβιέ Ζοσουά στην επιστολή του, που έχει τίτλο «Για τη ζωή και τον θάνατο των αρχαιολογικών μνημείων».

    «Ήταν λοιπόν για μένα λογικό» συνεχίζει ο ίδιος, «να κινηματογραφήσω ένα μέρος αυτού του ντοκιμαντέρ για τον Ματίας Λάνχοφ στην Επίδαυρο, τόπο-μήτρα του ελληνικού θεάτρου, σκηνοθετώντας έναν νυχτερινό διάλογο ανάμεσα στον Ματίας Λάνχοφ και τον Γάλλο δραματουργό και φίλο του Μισέλ Ντόιτς, μέσα στο αρχαίο θέατρο. Όπως αναφέραμε στην αίτηση κινηματογράφησης που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα κινηματογραφούσαμε επίσης κάποιες εικόνες που ο Ματίας Λάνχοφ σκόπευε να χρησιμοποιήσει ως μέρος των σκηνικών βίντεο της νέας του παράστασης με τίτλο "Cin?ma Apollo", η οποία εμπνέεται από το μυθιστόρημα "Η Περιφρόνηση" του Αλμπέρτο Μοράβια και από την ομώνυμη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η συνέχεια έδωσε τη σχετική τροφή για σκανδαλοθηρία: Οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου έκριναν ότι οι εικόνες που κινηματογραφούσε ο Ματίας Λάνχοφ για τη σκηνή τού "Οδυσσέας και Κίρκη" ήταν "πορνογραφικές"! Ολόκληρο το συνεργείο οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ναυπλίου και οι εικόνες κατασχέθηκαν. Το ντοκιμαντέρ μου διακόπηκε.

    Οπότε αναρωτιέμαι: Αποστολή της αρχαιολογίας είναι, νομίζω, να φέρνει στο φως, να μελετά και να διατηρεί τα υπολείμματα κόσμων του παρελθόντος. Είναι απαραίτητη για τη "ζωή" αυτών των χαμένων, μέχρι τη στιγμή της ανακάλυψής τους, θησαυρών, ακόμη κι όταν είναι γυμνοί, όπως τόσα πολλά αρχαιοελληνικά αγάλματα που θαυμάζουμε μέσα στα μουσεία.

    Ενώ κάποιοι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Ματίας Λάνχοφ πασχίζουν να ζωντανέψουν τις πέτρες της Επιδαύρου με τη δύναμη του ζωντανού θεάτρου και της τέχνης γενικότερα, άλλοι αναζητούν μονάχα να απολιθώσουν τον τόπο σε μια λατρεία ενός ένδοξου παρελθόντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό, πόσο μάλλον όταν κάτω από την έννοια της "προσβολής στο μνημείο" για την οποία κατηγορούμαστε, βλέπω να αναδύεται η φρικτή αποφορά ενός υφέρποντος εθνικισμού για την προώθηση μιας "ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" που πίστευα ότι ανήκει σε άλλες εποχές...» καταλήγει η επιστολή του Ολιβιέ Ζοσουά.

    [05] Νέο ρεκόρ κβαντικής τηλεμεταφοράς

    Επιστήμονες στην Ελβετία πέτυχαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής τηλεμεταφοράς, καταφέρνοντας να μεταφέρουν την κβαντική κατάσταση ενός φωτονίου (σωματιδίου του φωτός) σε έναν κρύσταλλο ύλης, μέσω μιας οπτικής ίνας, σε απόσταση άνω των 25 χιλιομέτρων. Το επίτευγμα συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ κβαντικής μεταφοράς σε απόσταση έξι χιλιομέτρων, το οποίο είχε πετύχει το 2003 η ίδια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υπό τον καθηγητή φυσικής Νικολά Γκιζίν και τον συνεργάτη του Φελίξ Μπουσιέρ.

    Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής «Nature Photonics» ανέφεραν ότι το πέρασμα από το φως στην ύλη, καθώς ένα φωτόνιο τηλεμεταφέρθηκε σε έναν κρύσταλλο, δείχνει ότι στην κβαντική φυσική το σημαντικό δεν είναι η σύνθεση του σωματιδίου, αλλά η (κβαντική) κατάστασή του, η οποία παραμένει ίδια είτε στο φως, είτε στην ύλη.

    Η τηλεμεταφορά βασίζεται στο μυστηριώδες φαινόμενο της κβαντικής εμπλοκής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2014 - 8:30:21 UTC