Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν
  • [02] «Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τα στρατόπεδα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Αιματηρή καταδίωξη δουλεμπόρων απο σκάφος του Λιμενικού
  • [04] Στην Ελλάδα η βραβεβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδή, Μέιριντ Μαγκουάιρ
  • [05] Νέες θέσεις εργασίας για 21.620 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα από τον ΟΑΕΔ
  • [06] Κομισιόν: Κανένας εφησυχασμός στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων
  • [07] Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ζητούν εκπρόσωποί τους από τον Ν. Δένδια
  • [08] Π.Χ. Κούτρας: Στην Ελλάδα ισχύει ο νόμος του «αίματος» όχι του «εδάφους»

  • [01] ΚΚΕ: Ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν

    «Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν, με τη σημερινή τους μορφή. Αυτή την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση, όσο τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

    [02] «Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τα στρατόπεδα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει εφεξής να λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ για περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που είτε είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ είτε ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για κάλυψη αναγκών της Εθνικής Άμυνας. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση στρατοπέδων στο ΤΑΙΠΕΔ. Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.

    [03] Αιματηρή καταδίωξη δουλεμπόρων απο σκάφος του Λιμενικού

    Αιματηρό περιστατικό με τρεις τραυματίες, σημειώθηκε το πρωί στη διάρκεια καταδίωξης δουλεμπορικού σκάφους με παράτυπους μετανάστες από πλωτό του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψερίμου και Καλύμνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι λιμενικοί εντόπισαν το σκάφος πάνω στο οποίο υπήρχαν δύο δουλέμποροι και άγνωστος αριθμός μεταναστών. Κατά τη καταδίωξη, οι διακινητές επιχείρησαν να εμβολίσουν και να βυθίσουν το σκάφος του Λιμενικού, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού και των δουλεμπόρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας λιμενικός και δυο μετανάστες οι οποίοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήταν κρυμμένοι στο αμπάρι του σκάφους. Οι δύο διακινητές συνελήφθησαν, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σε λίγη ώρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.

    [04] Στην Ελλάδα η βραβεβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδή, Μέιριντ Μαγκουάιρ

    «Πιστεύω πλήρως ότι η ειρήνη είναι δυνατή. Γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι υπέροχοι» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδή Μέιριντ Μαγκουάιρ, που επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και μιλάει για τη δική της εμπειρία από την ειρήνευση στην πατρίδα της. «Όταν ξεκινήσαμε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1976, επρόκειτο για ένα βαθιά περίπλοκο θέμα, μια διένεξη από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και από τις πιο ιστορικές. Η απάντηση μας ήταν ότι μπορούμε να έχουμε ειρήνη μέσω του διαλόγου, αν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, και τα καταφέραμε. Και αφού τα καταφέραμε εμείς, τότε και άλλοι λαοί μπορούν να τα καταφέρουν. Η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο δώρο. Αν δεν έχεις ειρήνη, δεν μπορείς να κάνει τίποτα. Δεν μπορείς να φροντίζεις τα παιδιά σου, να τα μεγαλώσεις, να τα μορφώσεις» σημειώνει η κυρία Μαγκουάιρ.

    Η ενεργή της συμμετοχή στο κίνημα ειρήνης ήρθε άλλωστε, μετά το θάνατο των τριών παιδιών της αδελφής της Άννας, τα οποία παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Ντόνι Λένον, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ενώ προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης από το βρετανικό στρατό. Μαζί με την Μπέτι Ουίλιαμς, αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος, αποφάσισαν να ιδρύσουν την οργάνωση «Γυναίκες για την Ειρήνη», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Κοινότητα των Ανθρώπων της Ειρήνης». Μέσα σε λίγο χρόνο κινητοποίησαν χιλιάδες κόσμου, με αίτημα την προσέγγιση και την ειρήνη ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι δύο γυναίκες πίστευαν ότι για να σταματήσει η βία απαιτείτο η επανεκπαίδευση με μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας. Για τους αγώνες τους τιμήθηκαν με Νόμπελ Ειρήνης το 1976.

    [05] Νέες θέσεις εργασίας για 21.620 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα από τον ΟΑΕΔ

    Θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, για 21.620 ανέργους εξασφαλίζουν δύο νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ. Όπως δήλωσε, αναφερόμενος στα προγράμματα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανήκουν σε μια «νέα γενιά παρεμβάσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ διασφαλίστηκε η συμμετοχή ανέργων από περιφέρειες που αποκλείονταν σε προηγούμενα προγράμματα, όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο».

    Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών, πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 300 ωρών, και δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Με τη λήξη του προγράμματος παρέχεται πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Προβλέπεται επίσης, εγγυημένη απασχόληση έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχών μηνών, με ελάχιστες αποδοχές 25 ημερομίσθια ανά μήνα καθώς και παροχή συστατικής επιστολής σε κάθε εργαζόμενο. Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών και έχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Οι άνεργοι που θα ενταχθούν, θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

    [06] Κομισιόν: Κανένας εφησυχασμός στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων

    Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα, ειδικά σε ότι αφορά την αγορά προϊόντων υπήρξε αξιοσημείωτη τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι ειδική έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες που αφορούν τις καινοτόμες επιχειρήσεις και στη μείωση των εμποδίων του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών. Ειδικότερα, στην έκθεση με τίτλο "η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις επιπτώσεις της κρίσης, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις των πληρωμών, αλλά και στη δυνατότητα του δικαστικού συστήματος να λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών φαίνεται πως συνέβαλε στην αύξηση της διάρκειας επίλυσης δικαστικών υποθέσεων και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2012 χαρακτηρίστηκε από έλλειψη φιλοδοξιών, εκτιμά η Κομισιόν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στην παρούσα φάση ένα ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος στο εγγύς μέλλον. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον ψηφιακό τομέα, η Επιτροπή τονίζει ότι ναι μεν υπήρξε πρόοδος σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ωστόσο παρατηρείται επιβράδυνση σε ότι αφορά τη διάδοση του γρήγορου Ιντερνετ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σύμφωνα με τους δείκτες για την αξιολόγηση του ρυθμιστικού πλαισίου η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που προώθησαν περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις: Την περίοδο 2008-2013 οι δύο αυτές χώρες πρωταγωνίστησαν στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια σύμφωνα με το δείκτη για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων του ΟΟΣΑ, σημειώνει η Επιτροπή. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, έκαναν πολλά για να μεταρρυθμίσουν την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών αλλά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πρόοδο, εάν γίνει σύγκριση με χώρες όπως η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζει η Επιτροπή. Παράλληλα, η εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού καταλόγου για την απλούστευση των διαδικασιών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων συνέβαλε στο να περάσει η Ελλάδα από την 189η θέση στην 36ηθέση, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα. Είναι η μεγαλύτερη βελτίωση που έχει σημειωθεί για οποιαδήποτε χώρα μεταξύ του Ιουλίου 2012 και του Ιουνίου 2013. Η Κομισιόν υπογραμμίζει επίσης πως σε ότι αφορά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η πρόοδος ήταν άνιση μεταξύ των επαγγελμάτων και η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εκκρεμούν, ώστε να υπάρχει ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και παρακολούθηση της αποδοτικότητας των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στις 4 χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικά οφέλη σε ότι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία αυξήθηκε από 4% στην Πορτογαλία στο σχεδόν 9% στην Ελλάδα, καταλήγει η Επιτροπή.

    [07] Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ζητούν εκπρόσωποί τους από τον Ν. Δένδια

    Την πιεστική ανάγκη της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων επανέλαβαν σήμερα στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδια, εκπρόσωποι του κλάδου. Ο υπουργός είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά. Ο υπουργός, όπως είπε ο κ. Καββαθάς, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες αναμένει μία μελέτη για την αναπτυξιακή πορεία των συνεταιριστικών τραπεζών και θα οριστεί στη συνέχεια νέα συνάντηση με τα προεδρεία των μικρομεσαίων.

    Νωρίτερα, ο κ. Κορκίδης είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ ότι σε Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων μπορεί να μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε συνεργασία με τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες με κεφαλαιακή ενίσχυση των τελευταίων με τα διαθέσιμα χρήματα από τα ομόλογα του Ταμείου. Υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι αυτά τα κεφάλαια στο ΕΤΕΑΝ είναι της τάξης των 700 εκατομμυρίων και ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ χρειάζονται οι συνεταιριστικές για αύξηση κεφαλαίων. Ο κ. Καββαθάς σημείωσε, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση με τον υπουργό, ότι το 80% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πιο εξειδικευμένη συνάντηση με πλήρως ανεπτυγμένη την πρόταση από τους μικρομεσαίους. «Τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν», σχολίασε ο κ. Καββαθάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη πώληση επ' αμοιβή στοιχείων από τον Τειρεσία. Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια δεν έγινε συζήτηση αλλά όπως ενημερώθηκαν οι μικρομεσαίοι τις επόμενες μέρες θα τους καλέσει το υπουργείο για να τους παρουσιάσει το σχέδιο για το οποίο υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη με την τρόικα.

    [08] Π.Χ. Κούτρας: Στην Ελλάδα ισχύει ο νόμος του «αίματος» όχι του «εδάφους»

    Με δύναμη από τις Κάνες, διθυραμβικές κριτικές και την αγάπη του ευρωπαϊκού κοινού, καταφτάνει στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου, η ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, «Xenia». Ένα «Ξενία» που παραπέμπει στην φιλοξενία που αναζητούν δύο αδέλφια, κατά το ήμισυ Αλβανοί, σε μια χώρα που τα απαρνείται.

    Ο Πάνος Χ. Κούτρας, ο «Ελληνας Αλμδοδόβαρ» όπως τον έχει χαρακτηρίσει γαλλική εφημερίδα, αποτυπώνει με τρυφερότητα τη φαντασία, την επιθυμία, τα όνειρα και την ηθική αγανάκτηση των δύο παιδιών ,σ΄ έναν κόσμο υποκριτικό.

    Ερ.Θίγετε πολλά θέματα στην ταινία. Ποιές ήταν οι βασικές ιδέες σας ; Απ: Οι αφετηρίες και οι παράλληλες γραμμές του σεναρίου και της ταινίας, αφορούν τρία ζητήματα: την ενηλικίωση, τη μετανάστευση και τη μνήμη. Η ταινία μιλά για τη χαμένη παιδικότητα. Το ξενοδοχείο, (σ.σ.το ερειπωμένο εδώ και χρόνια Ξενία), της γνωστής αλυσίδας που κατασκεύασε ο 'Αρης Κωνσταντινίδης) είναι κάτι που έχει φύγει κι είναι στο παρελθόν, όπως κι ο άλλος ήρωας, ο Τάσος ( Αγγελος Παπαδημητρίου). Επομένως, θα έλεγα ότι είναι μια ταινία πάνω στον χρόνο, στην ενηλικίωση- σαν teeneage film- και μια πλευρά του μεταναστευτικού, γιατί είναι κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ, όπως όλους μας, με κάποιο τρόπο.

    Ερ: Η ιστορία των παιδιών είναι πραγματική; Απ: Είναι 100% μυθοπλασία, απλά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 200 χιλιάδες παιδιά μεταναστών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των δύο ηρώων της ταινίας, χωρίς χαρτιά, χωρίς ταυτότητα. Μέχρι 18 χρόνων προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, σαν ανήλικοι. Στην Ελλάδα ισχύει ο νόμος του «αίματος» όχι του «εδάφους». Δηλαδή, αν γεννηθείς στην Ελλάδα, πας σχολείο στην Ελλάδα, μεγαλώσεις σαν Έλληνας, δεν μπορείς να πάρεις την ιθαγένεια. Στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και αλλού, από τη στιγμή που γεννήθηκες εκεί παίρνεις την αντίστοιχη υπηκοότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2014 - 12:30:27 UTC