Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασθενής σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών, νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης
  • [02] 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ - Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
  • [03] Στην κυκλοφορία σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ
  • [04] Νεκροί από ισραηλινά πυρά δύο Παλαιστίνιοι, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών
  • [05] Το Κυπριακό συζήτησε ο Μπαν Κι-Μουν, με τους Προέδρους της Κύπρου και της Τουρκίας
  • [06] Αμερικανικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία
  • [07] Το τροπικό λαγόψαρο απειλεί τα νερά του Αιγαίου
  • [08] Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Έμπολα

  • [01] Ασθενής σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών, νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών, έγινε σήμερα λίγο πριν τις 5 το πρωί, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 35 χλμ., νοτιοδυτικά του νησιού, με το εστιακό βάθος να προσδιορίζεται από τους σεισμολόγους, στα 6 χλμ.

    [02] 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ - Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

    Εικοσιτετράωρη απεργία στον Δημόσιο τομέα έχει προκηρύξει για σήμερα, Τρίτη, η ΑΔΕΔΥ. Η απεργία αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία - αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Παράλληλα, αποφάσισε την προκήρυξη νέας αποχής «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία. Το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε, επίσης, τη συνέχιση της απεργίας- αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στάση εργασίας σε τρόλεϊ την Τρίτη και μετρό την Τετάρτη

    [03] Στην κυκλοφορία σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ

    Από σήμερα, 23/09 τίθεται σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει διάφορα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας καθώς και νέα εμφάνιση. Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μίας μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

    Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Χάρη σε αυτά και άλλα χαρακτηριστικά η γνησιότητα του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ επαληθεύεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία), αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    [04] Νεκροί από ισραηλινά πυρά δύο Παλαιστίνιοι, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους τους οποίους το Ισραήλ καταζητούσε για την απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη τον Ιούνιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούσαν επί μήνες τον Μαρουάν Καουάσμε και τον Αμαρ Αμπού Αΐσα από την περιοχή της Χεβρόνας, αφού τους κατονόμασαν ως δράστες της απαγωγής και της τριπλής δολοφονίας κοντά στο εβραϊκό οικισμό στις 12 Ιουνίου.

    Οι δύο Παλαιστίνιοι εντοπίσθηκαν την νύκτα σε σπίτι στη Χεβρόνα το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους ισραηλινούς στρατιώτες και πράκτορες του Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας. Κάτοικοι της Χεβρόνας ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν σπίτη στην πόλη πριν από τα ξημερώματα και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ως στόχο τη σύλληψη των δύο Παλαιστινίων, όταν ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία οι δύο καταζητούμενοι σκοτώθηκαν.

    [05] Το Κυπριακό συζήτησε ο Μπαν Κι-Μουν, με τους Προέδρους της Κύπρου και της Τουρκίας

    Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξέφρασε χθες το βράδυ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τη «δική του αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να συμβάλει και να βοηθήσει, αρχικά μέσω του νέου ειδικού αντιπροσώπου του, αλλά και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ιδία προσωπική εμπλοκή»όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την «πλήρη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση, «όχι μόνο γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας, αλλά και για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για την όσο το δυνατό συντομότερο λύση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και όταν λέω εμπλεκόμενους, η σαφής αναφορά έγινε, όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και για την ίδια την Τουρκία».

    Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι-Μουν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του γγ, με γραπτή και πάλι δήλωσή του, τόνισε ότι «η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απειλής που θέτει το Ισλαμικό Κράτος». Όπως επεσήμανε, ο γγ ευχαρίστησε τον πρόεδρο (της Τουρκίας) για τη «γενναιόδωρη υποστήριξη» της χώρας του προς τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη συριακή σύγκρουση. Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως και ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».

    [06] Αμερικανικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικές χώρες πραγματοποίησαν τα ξημερώματα 20 αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία της Ράκα στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε περί τα 20 πλήγματα κατά θέσεων και βάσεων του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Ράκα και κοντά στις κωμοπόλεις Τάμπκα, Άιν Ισα και Ταλ Αμπιάντ, προκαλώντας θύματα στις τάξεις των τζιχαντιστών", σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο συλλέγει τις πληροφορίες του βασιζόμενο σε δίκτυο ακτιβιστών στη Συρία, και δεν είναι σε θέση προν το παρόν να δώσει απολογισμό των επιδρομών.

    Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι "υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες" μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιχειρήσεις οργανώνονται και συντονίζονται από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (US Central Command). Στις σημερινές επιχειρήσεις δεν έλαβαν μέρος βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις.

    [07] Το τροπικό λαγόψαρο απειλεί τα νερά του Αιγαίου

    Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει «τρυπώσει» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα όλης της Μεσογειακής λεκάνης, εφόσον συνεχιστεί η επέκτασή του, κάτι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία κάνει όλο και πιο ζεστά τα νερά του Αιγαίου και γενικότερα της Μεσογείου. Αυτό προειδοποιεί μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που μελέτησε τις επιπτώσεις του λαγόψαρου σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

    Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρα Ανδριάνα Βέργες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας και τη δρα Φιόνα Τομάς του Μεσογειακού Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών της Ισπανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας "Journal of Ecology", μελέτησαν την επίδραση δύο ειδών λαγόψαρου που έχουν κυριαρχήσει στα νερά του Αιγαίου, στα οποία διείσδυσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

    Τα «δάση» φυκιών της ανατολικής Μεσογείου έχουν υποστεί μεγάλη αποψίλωση, σύμφωνα με την έρευνα. Η επίπτωση αυτή είναι ανησυχητική, επειδή η υποθαλάσσια βλάστηση παρέχει τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη, επιτελώντας έναν ζωτικό ρόλο, ανάλογο με αυτόν των δασών της ξηράς.

    [08] Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Έμπολα

    Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό Εμπολα μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου εάν δεν γίνει κάτι για την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου της επιδημίας στη δυτική Αφρική, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

    «Εάν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο επίπεδο των μέτρων ελέγχου της επιδημίας», στις αρχές του Νοεμβρίου θα υπάρχουν 9.939 κρούσματα στη Λιβερία, 5.925 στην Γουινέα και 5.063 στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών. «Χωρίς τη δραστική βελτίωση των μέτρων» κατά τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχουν εκατοντάδες νέα κρούσματα και θάνατοι κάθε εβδομάδα, αλλά χιλιάδες, προειδοποιούν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι η θνησιμότητα των ασθενών ανέρχεται σε 70,8%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο ιός Εμπολα απειλεί να εγκατασταθεί για χρόνια στην περιοχή και να γίνει «ενδημικός» σύμφωνα με την έρευνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 2014 - 6:30:23 UTC