Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Ευ. Βενιζέλου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
  • [02] Ι. Μανιάτης: Δυνατότητα δημιουργίας 70.000 «πράσινων» θέσεων εργασίας μέχρι το 2020
  • [03] Οι αρχές της Ιταλίας αναμένουν περισσότερους από 150.000 μετανάστες φέτος
  • [04] Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου στην Αλγερία
  • [05] Σε αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία
  • [06] Επαναπατρισμός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από την Ιταλία
  • [07] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ανέργους και ανασφάλιστους

  • [01] Επαφές Ευ. Βενιζέλου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρακολούθησε τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη συμμετοχή ξένων μαχητών σε συγκρούσεις. Της συνεδρίασης προήδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα του προεδρεύει του Σώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο. Στο τέλος της συζήτησης, υιοθετήθηκε ομόφωνα μια Απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ΣΑ απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλουν» τη στρατολόγηση, καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

    Στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος συνέχισε και χθες τις επαφές του και συμμετείχε σε πολυμερείς συναντήσεις. Το βράδυ, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης θα έχει συνομιλία και με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντικαθεστωτικές Ομάδες. «Ουσιαστική» χαρακτηρίστηκε η συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Εκτός από την αναφορά στα «μεγάλα προβλήματα» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, έγινε αναφορά και στις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

    Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε και μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [02] Ι. Μανιάτης: Δυνατότητα δημιουργίας 70.000 «πράσινων» θέσεων εργασίας μέχρι το 2020

    «Με τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί για την περίοδο 2014-2020, μέσα από τον ευρύτερο χώρο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), μπορούν να δημιουργηθούν 70.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας». Αυτό ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος και το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο το περιβάλλον συνιστά πλέον αδήριτη ανάγκη στο δρόμο προς μία κυκλική οικονομία» τόνισε ο κ. Μανιάτης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Επίσης, έκανε λόγο για τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα από τον κλάδο της οικοδομής, υπό την προϋπόθεση, όπως τόνισε, ότι οι εκπρόσωποί της θα δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής θωράκισης, της συντήρησης και της ανακαίνισης των περισσότερων από 8 εκατ. κτιρίων της χώρας.

    Αναφέρθηκε ακόμα στην απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ όπως έκανε γνωστό, έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Ιδιωτών Αξιολογητών και το Μητρώο Ιδιωτών Επιθεωρητών, ενώ ξεκινά και η δοκιμαστική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, «η περιβαλλοντική διαύγεια», όπως τη χαρακτήρισε.

    [03] Οι αρχές της Ιταλίας αναμένουν περισσότερους από 150.000 μετανάστες φέτος

    Οι ιταλικές αρχές αναμένουν ότι στη χώρα θα φτάσουν φέτος τουλάχιστον 150.000 μετανάστες, αριθμός-ρεκόρ και τετραπλάσιος σε σχέση με το 2013, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, μία ημέρα αφού συμμετείχε σε μια σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών. «Από την 1η Ιανουαρίου είχαμε περισσότερες από 130.000 αφίξεις», είπε ο Μαρίνο. «Οι αριθμοί αυξάνονται γοργά και (το υπουργείο) εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπεράσουμε τις 150.000 αφίξεις».

    Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η νέα επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, η οποία μέχρι τώρα ήταν γνωστή και ως Frontex Plus, θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα αποκαλείται Τρίτων. Μετά τον πνιγμό 366 μεταναστών στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013 η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum, μια επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο η οποία θα συνεχιστεί παράλληλα με την Τρίτων.

    [04] Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου στην Αλγερία

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβέρνησης για σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του αποκεφαλισμού ενός Γάλλου ομήρου στην Αλγερία που προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση σε όλη τη χώρα και αγανάκτηση στον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε χθες, Τετάρτη, τη «δειλή» και «απεχθή» δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ από μια οργάνωση που συνδέεται με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος σε αντίποινα για τη συμμετόχή του Παρισιού στην αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Στη Νίκαια (νότια Γαλλία), όπου ζούσε ο Ερβέ Γκουρντέλ, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία «μπροστά σε μια τρομερή απώλεια», στη διάρκεια συνδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στον αγώνα κατά του φαινομένου των ξένων τζιχαντιστών που στρατολογούνται κυρίως στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

    Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει «μέσα σε 24 ώρες» τον Ερβέ Γκουρντέλ, έναν Γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    [05] Σε αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

    Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες, Τετάρτη, τη Ρωσία να βάλει τέλος στην «επίθεσή» της στην Ουκρανία και να επιλέξει την «ειρήνη» ως προϋπόθεση για να αρθουν οι δυτικές κυρώσεις, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Παίρνοντας το λόγο στο βήμα του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε μια «ρωσική επίθεση στην Ευρώπη η οποία θυμίζει μια εποχή που τα μεγάλα έθνη ποδοπατούσαν τα μικρά προωθώντας τις εδαφικές φιλοδοξίες τους».

    Έπειτα από μια σύγκρουση πέντε μηνών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους, ο Ομπάμα κάλεσε το Κρεμλίνο να επιλέξει "την οδό της διπλωματίας και της ειρήνης", μοναδικό μέσο για να οδηγηθούν οι Δυτικοί να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις τους.

    Ως απάντηση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ενώπιον των Ρώσων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.«Οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ. Όμως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανένα τρόπο δική τους υπόθεση» δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ρωσίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο «ένα μέλος ανασφάλειας μάλλον, παρά ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

    Μια συνάντηση του Γιατσενιούκ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ ο Ποροσένκο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

    [06] Επαναπατρισμός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από την Ιταλία

    Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την κοινοτική οδηγία για την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους, παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Τορίνο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού και του Ιταλού ομολόγου του, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας.

    Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π. Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική ('Ακανθος και Τορώνη). Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην ιταλική επικράτεια από τις διωκτικές αρχές της χώρας, που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και στην επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων. «Ο επαναπατρισμός των παραπάνω νομισμάτων, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    [07] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ανέργους και ανασφάλιστους

    Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δίνει τη δυνατότητα για τους επόμενους έξι μήνες σε ανέργους και ανασφάλιστους να κάνουν δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία. Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00- 12:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Καρκίνος: Μπορούν να Προληφθούν» στο Αμφιθέατρο Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Παρεμβάσεων πρόληψης-προαγωγής υγείας σε υφιστάμενα δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.), στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, με τη συνεργασία του Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας». Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για εξετάσεις στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με το Ι.Κ.Π.Ι.: τηλ. 210 7222727, e-mail: info@ispm.gr, ιστοσελίδα: www.prolipsigiaolous.gr.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2014 - 6:30:22 UTC