Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πλατφόρμα σταθερότητας η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πλατφόρμα σταθερότητας η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    «Η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, αντίστοιχα, μετά την αποψινή τριμερή συνάντηση στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τα θέματα συνεργασίας, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή.

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη «μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή» που φιλοξένησε στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, «τον φίλο και συνάδελφό μου από την Αίγυπτο, τον κ. Σούκρι και τον φίλο μου τον κ. Κασουλίδη, τον Κύπριο ΥΠΕΞ», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτή η τριμερής μορφή είναι εξαιρετικό εργαλείο για την πολιτική συνεργασία μας, διότι όπως κατανοείτε πολύ καλά, η Αίγυπτος αποτελεί πάντα χώρα κλειδί για οτιδήποτε στον Αραβικό κόσμο. Έχουμε πολύ συγκεκριμένες αποδείξεις γι' αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, με την εκεχειρία στη Γάζα και επίσης με τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου στη Λιβύη. Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου ως χωρών-μελών της ΕΕ για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι πάντα πολύ σημαντικός. Από αυτή την άποψη, η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Για μια ακόμη φορά, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου».

    Από την πλευρά, του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι συμμετέχει σ' αυτή την τριμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο και «δεσμευόμαστε σε αυτή τη σχέση και στην εδραίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο», όπως είπε.

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «επίσης, (δεσμευόμαστε) στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο. Έχουμε σίγουρα κοινές φιλοδοξίες αλλά και προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε, και πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά. Η γειτνίασή μας στην ανατολική Μεσόγειο καθιστά επιτακτικό για μας να μπορούμε να συντονίζουμε τις θέσεις μας και να συμβάλουμε θετικά ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, και να έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό. Είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία να είμαι μαζί σας και με τον Κύπριο φίλο μας και προσβλέπω, μέσα τους επόμενους μήνες, να έχουμε συναντήσεις και σε υψηλότερο επίπεδο ώστε να εδραιώσουμε τη μορφή αυτή».

    Την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στην αποψινή συνάντησή τους στο ελληνικό Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είχαμε σήμερα διαδοχικά μια διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και στη συνέχεια μια τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό μου. Αυτό είναι ένα σχήμα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, γιατί η Αίγυπτος παίζει ένα κρίσιμο ρόλο για όλα τα θέματα του Αραβικού κόσμου και έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Έχει συμβάλει στην εκεχειρία στη Γάζα και στο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι και προοπτικές στη Λιβύη και πως φάνηκε και από την πρόσφατη διάσκεψη που είχαμε στη Μαδρίτη, η Ελλάδα και η Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν εξαρχής την Αίγυπτο και είναι στην περιοχή χώρες ευρωπαϊκές, χώρες σταθερές και σημεία αναφοράς. Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα: θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και κυρίως θέματα που αφορούν τις τρέχουσες κρίσεις. Και γι' αυτό αποφασίσαμε, πολύ σύντομα, να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό. Στις 12 Οκτωβρίου, μας έχει καλέσει η Αίγυπτος και η Νορβηγία στο Κάιρο για την ανασυγκρότηση της Γάζας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την επανέναρξη του διαλόγου στη Μέση Ανατολή για μια λύση πλέον στο πρόβλημα που είναι η μήτρα των προβλημάτων στην περιοχή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2014 - 22:30:22 UTC