Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία
  • [02] Υπεγράφη η απόφαση για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις
  • [03] Η έξοδος από το μνημόνιο στη συζήτηση με την τρόικα
  • [04] FT: Την αγορά τιτλοποιημένων δανείων ελληνικών τραπεζών προωθεί ο Μ. Ντράγκι
  • [05] Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στηρίζει τις ελληνικές θέσεις
  • [06] Eπέκταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς τα ΝΠΔΔ των δήμων
  • [07] ΣτΕ: Συμβατό με τη νομοθεσία της Ε.Ε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση «λόγω της μεγάλης αποδοχής των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ» από τον ελληνικό λαό και για τον λόγο αυτό το κόμμα αυξάνει ραγδαία την επιρροή του διεκδικώντας την αυτοδυναμία, έκαναν ο πρόεδρος και πολλά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να απεγκλωβιστούν από τη σκληρή γραμμή της τρόικας, ότι τα κυβερνητικά αδιέξοδα επιτείνονται και υπό αυτό το πρίσμα «εκτιμούμε ότι θα έχουμε επίσπευση πολιτικών εξελίξεων, ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, επίσης, ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι με τις πρωτοβουλίες για τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό, συνεχίστηκαν με τη ΔΕΘ και τώρα θα ενταθούν καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή που θα είναι στο πλαίσιο των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ.

    [02] Υπεγράφη η απόφαση για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις

    Υπεγράφη σήμερα από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Αικατερίνη Σαββαϊδου η απόφαση για τη δημιουργία ειδικού καταλόγου επιχειρήσεων με σκοπό την άμεση, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή του ΦΠΑ. Πρόκειται για τον κατάλογο των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις οι οποίες θα δικαιούνται άμεση επιστροφή του ΦΠΑ.

    Στόχος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά σε συνδυασμό με την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    [03] Η έξοδος από το μνημόνιο στη συζήτηση με την τρόικα

    «Οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, άρχισαν να συζητούν, από την πρώτη συνάντηση σήμερα, η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής της τρόικας.

    Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά τις σημερινές επτάωρες διαπραγματεύσεις, ότι «συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο». Πρόσθεσε δε, πως «εάν βγούμε από το μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

    Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

    Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] FT: Την αγορά τιτλοποιημένων δανείων ελληνικών τραπεζών προωθεί ο Μ. Ντράγκι

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προωθεί την αγορά από την ΕΚΤ δεσμών δανείων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, χαλαρώνοντας τους κανόνες που απαγορεύουν την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. H κίνηση αυτή, προσθέτει το δημοσίευμα, αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες του σχεδίου της ΕΚΤ για την αγορά στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, σε μία τελευταία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να σώσει την Ευρωζώνη από την οικονομική στασιμότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτείνει τη χαλάρωση των υφιστάμενων κανονισμών σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά, ώστε να επιτραπεί στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει τα πιο ασφαλή τμήματα των ενυπόθηκων ελληνικών και κυπριακών ομολόγων (Asset Backed Securities, ABS), σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

    [05] Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στηρίζει τις ελληνικές θέσεις

    Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές θέσεις από το αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και παρουσία του Έλληνα υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο διεθνής οργανισμός στηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και συμφωνήθηκε ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

    Για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, για τον οποίο κατά την πρωινή του τοποθέτηση ο υπουργός Εργασίας είχε επισημάνει την ανάγκη βελτιώσεων, συμφωνήθηκε επίσης, ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει για την κήρυξη απεργίας. Επαρκές θεωρήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και το πλαίσιο για την κήρυξη ανταπεργίας (Λοκ άουτ) εκ μέρους του εργοδότη, καθώς κρίθηκε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία κατοχυρώνει τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων.

    Εκτιμήθηκε τέλος, ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες και θέματα χρηματοδότησης των συνδικάτων, τα οποία χρειάζονται βελτιώσεις μετά από μελέτη και διάλογο.

    Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας η οποία αναμένεται να γίνει στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

    [06] Eπέκταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς τα ΝΠΔΔ των δήμων

    Την επέκταση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων προβλέπει τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ειδικότερα, επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων για την εξόφληση αντίστοιχων οφειλών προς τους δήμους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται εξόφληση εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ή σε δόσεις με αντίστοιχη απαλλαγή σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων.

    [07] ΣτΕ: Συμβατό με τη νομοθεσία της Ε.Ε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και απέρριψε προσφυγές ξένων εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηρή άρνηση των ελληνικών αρχών να τους χορηγήσουν άδεια παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων.

    Τα αιτήματα των εταιρειών, οι οποίες διέθεταν ήδη τέτοιου είδους άδεια στο εξωτερικό, είχαν υποβληθεί στην Ελλάδα το διάστημα από το 2004 έως το 2007.

    Στις σχετικές προσφυγές που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι εταιρείες υποστήριζαν ότι η ισχύουσα, τότε, ελληνική νομοθεσία που έδινε το αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διαχειρίζεται και να διοργανώνει τυχερά παιχνίδια προσέκρουε στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2014 - 18:30:24 UTC