Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χρυσόγονος: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαγράφεται στον ορίζοντα με πολλή καθαρότητα
  • [02] Η Ελλάδα μετατρέπεται ταχέως σε χώρα ηλικιωμένων
  • [03] «Πρεμιέρα» για τα νέα αυξημένα εισιτήρια του ΟΑΣΘ
  • [04] Έως την 1η Δεκεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για καταβολή του εποχικού βοηθήματος
  • [05] Ληξιπρόθεσμα και «κόκκινα» δάνεια, στο μικροσκόπιο Ν. Δένδια -τρόικας
  • [06] «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» στο Παλλάς
  • [07] Οι μητέρες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα των γιων τους

  • [01] Κ. Χρυσόγονος: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαγράφεται στον ορίζοντα με πολλή καθαρότητα

    «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαγράφεται στον ορίζοντα με πολλή καθαρότητα» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος, εκτιμώντας ότι θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές τον Μάρτιο, και προσθέτει: «Έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα θα έχουμε εθνικές εκλογές τον Μάρτιο, στις οποίες κατά πάσα βεβαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Άρα, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ ισχυρή πιθανότητα και όλοι οφείλουν να υπολογίζουν και να προγραμματίζουν τις ενέργειές τους με βάση αυτό».

    Σημειώνει: «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει, φαίνεται εντελώς εγκλωβισμένη -αυτοεγκλωβίζεται, θα έλεγα- στο περιβόητο sucsses story που είναι προδήλως ψευδές.... Σήμερα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά φοβάμαι για λάθος λόγους. Δηλαδή, για τον λόγο ότι η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας το υποτιθέμενο sucsses story, έχει ουσιαστικά αποπροσανατολίσει, έχει πάρει τα φώτα της επικαιρότητας από την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, μεγάλη μερίδα, και περνάει απαρατήρητη στην Ευρώπη. Πρέπει να φωνάξει η ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς αλλαγή της στάσης μας προς τα έξω δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτε καλύτερο από αυτό που μας δίνει σήμερα η τρόικα και το οποίο καταφανώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

    [02] Η Ελλάδα μετατρέπεται ταχέως σε χώρα ηλικιωμένων

    Δύο σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Σουηδία, θεωρούνται οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γερνάει ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας Γηρατειών (Global AgeWatch Index) για το 2014, που έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνές δίκτυο HelpAge International. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση της διεθνούς κατάταξης (μεταξύ των 96 χωρών που περιλαμβάνει η λίστα και για τις οποίες υπήρχαν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία), υποχωρώντας από την 58η θέση που βρισκόταν το 2013.

    Η Ελλάδα

    Σύμφωνα με τη νέα έκθεση-δείκτη, το μέσο προσδόκιμο ζωής για ένα 60χρονο στην Ελλάδα (πόσα χρόνια ακόμη αναμένεται να ζήσει μετά τα 60), είναι 24 χρόνια, ενώ το μέσο προσδόκιμο υγιούς ζωής (πόσα ακόμη χρόνια θα ζήσει με υγεία μετά τα 60) είναι 17,4 χρόνια. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που λαμβάνουν σύνταξη, είναι 77%. Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών, αναμένεται να εμφανίσει συνεχή αύξηση στο μέλλον, από 26% το 2014 (περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι) σε 32,4% το 2030 και 37,9% το 2050. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μετατρέπεται ταχέως σε χώρα ηλικιωμένων.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον δείκτη και ότι υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το 2013. Από την άλλη, όπως επισημαίνει, η χώρα μας τα πάει καλά στο πεδίο της υγείας (24η), βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της από το 2013. Επίσης, βρίσκεται ψηλά (28η) στον τομέα της εισοδηματικής ασφάλειας για τους ηλικιωμένους, εμφανίζοντας ένα σχετικά υψηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών στην περιοχή της, παρά την μείωση του ΑΕΠ ανά κεφαλή λόγω της κρίσης.

    [03] «Πρεμιέρα» για τα νέα αυξημένα εισιτήρια του ΟΑΣΘ

    Ακριβότερα είναι από σήμερα τα εισιτήρια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με τους επιβάτες να διαμαρτύρονται για το ακριβότερο κόστος των μετακινήσεων. Συγκεκριμένα, από σήμερα (Τετάρτη 1 Οκτωβρίου), οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώνουν το απλό εισιτήριο μονής μετακίνησης με τα λεωφορεία 1 ευρώ (από 0,80 λεπτά), ενώ το εισιτήριο των δύο μετακινήσεων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, διάρκειας 70 λεπτών της ώρας, θα κοστίζει 1,20 ευρώ (από 0,90 λεπτά).

    Από τον Οργανισμό ανακοινώθηκε ότι οι καταναλωτές που έχουν στη διάθεσή τους ποσότητα παλιών εισιτηρίων θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της δράσης «Λέμε ΟΧΙ στις αυξήσεις των εισιτηρίων», οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικών Συνοικιών προγραμμάτισαν για σήμερα συγκεντρώσεις σε Πολίχνη, Σιδηροδρομικό Σταθμό και Νεάπολη, ενώ για τον ίδιο λόγο μέλη του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων έχουν δώσει «ραντεβού» στην Καμάρα.

    [04] Έως την 1η Δεκεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για καταβολή του εποχικού βοηθήματος

    Ξεκίνησε σήμερα από τις 10:00, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2014 στις 13:30 μετά το μεσημέρι, η δε παραλαβή των δικαιολογητικών μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

    Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

    Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.

    [05] Ληξιπρόθεσμα και «κόκκινα» δάνεια, στο μικροσκόπιο Ν. Δένδια -τρόικας

    Λίστα, περίπου είκοσι θεμάτων, με σημαντικότερο την νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Ν. Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται να επικεντρώνεται στον προσδιορισμό των κριτηρίων βιωσιμότητας, βάσει των οποίων, επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή αποπληρωμής τους, την οποία επίσης προωθεί το υπουργείο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, θα θεσπίζονται κριτήρια με βάση τις ταμειακές ροές, τα μικτά κέρδη και το αντικείμενο δραστηριότητας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγαλύτερες το κριτήριο της επιλογής θα το καθορίζουν οι τράπεζες. Πάντως, παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες, καθώς η τρόικα έχει συμφωνήσει επί της αρχής. Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα έχει ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης στην οικονομία και τον προϋπολογισμό.

    [06] «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» στο Παλλάς

    Με το δραματικό ειδύλλιο «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά, που ανεβαίνει στις 11 Οκτωβρίου στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, τα «Αθηναϊκά Θέατρα» ξεκινούν τη δραστηριότητά τους στα θέατρα του Citylink (Παλλάς, Μικρό Παλλάς, Αλίκη,). Μετά το κλείσιμο της Ελληνικής Θεαμάτων μες το καλοκαίρι οι εννέα σκηνές της εταιρείας πέρασαν στα χέρια του Διονύση Παναγιωτάκη και της συζύγου του, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ηθοποιού Ελένης Κούρκουλα.

    Γραμμένος σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, ο δημοφιλής «Αγαπητικός», υπήρξε η αγαπημένη επιλογή των μπουλουκιών και των θιάσων για πολλά χρόνια, ενώ έχει τη δική του μυθολογία μέσα στο νεοελληνικό ρεπερτόριο, ξεπερνώντας τις 15.000 παραστάσεις και πολλαπλές κινηματογραφικές μεταφορές.

    Τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» θα διαδεχτεί στη σκηνή του Παλλάς η «Μελωδία της Ευτυχίας» σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου , με την Νάντια Κοντογεώργη να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, 23 ακόμα ηθοποιούς και 14μελή ζωντανή ορχήστρα ( 6/12- 25/1). Με τη νέα χρονιά πρεμιέρα θα κάνει και ο «Κύκλος με την Κιμωλία» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και τους Νικήτα Τσακίρογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Αποστόλη Τότσικα και Αντώνη Λουδάρο(11/2).

    [07] Οι μητέρες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα των γιων τους

    Οι γυναίκες που είναι καπνίστριες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή του θηλασμού, μπορεί να κάνουν κακό στην μελλοντική γονιμότητα του γιου τους, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αϊλίν ΜακΛόφλιν, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Νέα Νότια Ουαλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγικότητας «Human Reproduction», μελέτησαν σε ποντίκια τον βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη γονιμότητα των αρσενικών απογόνων.

    Είναι ήδη γνωστό από άλλες έρευνες πως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει διάφορες επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, μεταξύ άλλων προκαλώντας πρόωρο τοκετό και καθιστώντας το παιδί πιο ευάλωτο στις ασθένειες. Όμως, μέχρι σήμερα ήσαν ασαφείς οι συνέπειες του καπνίσματος στη γονιμότητα του παιδιού. Επειδή θα ήταν ανήθικο να εκτεθούν σκοπίμως έγκυες μητέρες και τα μωρά τους στις τοξίνες του καπνού του τσιγάρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 2014 - 8:30:25 UTC