Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικουμενική κυβέρνηση και όχι πρόωρες εκλογές, προτείνει ο Ι. Μπουτάρης
  • [02] Εκλογές και ισχυρή εντολή για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, ζητά ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Ληστές αλλά όχι τρομοκράτες οι δράστες στο Βελβεντό
  • [04] Θετική αντίδραση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων
  • [05] «Στοπ» στις πτώσεις βράχων στην Ακρόπολη επιχειρεί να βάλει το ΚΑΣ
  • [06] Αποσύρθηκε αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή από δημοπρασία

  • [01] Οικουμενική κυβέρνηση και όχι πρόωρες εκλογές, προτείνει ο Ι. Μπουτάρης

    Υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και κατά των πρόωρων εκλογών, τάσσεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το καλύτερο ήταν να καθίσει σε ένα τραπέζι ο Σαμαράς με τον Τσίπρα και τον Βενιζέλο και να πουν "παιδιά, να βγάλουμε το καράβι από τη φουρτούνα και μετά βλέπουμε ποιος θα το κυβερνήσει"»τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η πόλωση δεν οδηγεί πουθενά. Αναγκαστικά, οδηγεί σε κυβερνήσεις συναίνεσης ή σε επανειλημμένες εκλογές. Αυτό είναι συνταγή αποτυχίας. Και σας λέω: βγήκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια τυχαία κυβέρνηση. Το πρώτο που θα έκανα, αν ήμουν Τσίπρας, θα ήταν πάλι εκλογές, για να επιδιώξω αυτοδυναμία. Άλλη δουλειά δεν είχαμε, εκλογές θα κάνουμε;». Σχολιάζοντας την έμμεση παραίνεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, για παραίτηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο κ. Μπουτάρης τάσσεται κάτα των πρόωρων εκλογών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι να έχει πολιτική σταθερότητα. Είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες που αφορούν το χρέος, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τα πάντα. Εάν δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα, δεν μας εμπιστεύεται κανείς». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει πως «η αξιολόγηση είναι βλακώδης, αλλά ως νόμος πρέπει να εφαρμοστεί...». Εξηγεί:«Δεν συμμερίζομαι την άποψη της κ. Δούρου ότι η αξιολόγηση είναι φερετζές για απολύσεις, διότι υπάρχει ο νόμος. Βγήκε νόμος που λέει ότι αυτοί δεν θα απολυθούν. Εάν απολυθούν, με όποιο τερτίπι βρεθεί, αυτό θα είναι εξευτελισμός του κράτους, ότι δεν λέει την αλήθεια. Η δική μου άποψη είναι ότι ο νόμος, όποιος νόμος και να είναι, καλώς ή κακώς πρέπει να εφαρμόζεται. Η ιστορία της αξιολόγησης, ο επανέλεγχος των παράνομων προσλήψεωνκ.λπ. έχουν, όμως, δημιουργήσει εδώ και πάνω από έξι μήνες μια εξαιρετικάτεταμένη ατμόσφαιρα, μια πολεμική κατάσταση. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα. Όταν δεν έχει ασφάλειαγια το τι θα γίνει αύριο στη δουλειά του, στο μεροκάματό του, όταν υπάρχουν 1 εκατ. άνεργοι, αντιλαμβάνεστε ότι δεν τιθασεύεται αυτή η αντίδραση. Έχουν διαλυθεί οι δήμοι».

    [02] Εκλογές και ισχυρή εντολή για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, ζητά ο Αλ. Τσίπρας

    Εκλογές και ισχυρή εντολή «για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ζητάει με μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι είναι η «μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας». Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στο μήνυμά του ότι «μετά από δύο και πλέον χρόνια πιστής εφαρμογής του μνημονίου από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κόμπος έχει πια φτάσει στο χτένι. Η χώρα και ο λαός μας βιώνει μια ανείπωτη καταστροφή. Η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στην φτώχεια και την απόγνωση».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στη ΔΕΘ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα άμεσης ανάσχεσης της βαθειάς οικονομικής κρίσης. «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσεκτικά επεξεργασμένο και κοστολογημένο, είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και προκάλεσε πανικό στην παραπαίουσα κυβέρνηση των Μνημονίων» αναφέρει. «Σήμερα εμείς αποδεικνύουμε ότι τηρούμε και εννοούμε τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Και καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της. Αύριο καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού. Και θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια».

    Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει: «Η πρότασή νόμου που καταθέσαμε σήμερα, προβλέπει άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα που ρυθμίζουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, αναστέλλουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, επιλύουν εξωδικαστικά τις φορολογικές διαφορές και προστατεύουν τους μικροοφειλέτες από τις τράπεζες. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει προκειμένου να χαλαρώσει αυτή η θηλιά, ώστε και η κοινωνία να αναπνεύσει και η οικονομία να λειτουργήσει πριν οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. Στις κάλπες στις οποίες ο λαός μας θα επιλέξει. Ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς». «Σήμερα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δίνουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει αν η βούλησή της είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να παγιώσει το καθεστώς του μνημονίου. Ιδού η Ρόδος».

    Ο κ. Τσίπρας καταλήγοντας επισημαίνει: «Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα. Ούτως ή άλλως ο δραματικός ρόλος δεν τους ταιριάζει, τους εκθέτει. Η παράσταση θυμίζει πια περισσότερο κωμωδία παρά δράμα. Μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας η λαϊκή ετυμηγορία και η ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο κ. Σαμαράς τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

    [03] Ληστές αλλά όχι τρομοκράτες οι δράστες στο Βελβεντό

    Ενοχή για τις ληστείες στο Βελβεντό, χωρίς τις κατηγορίες για τρομοκρατική οργάνωση, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζονται οι έξι νεαροί, στους οποίους η δικογραφία αποδίδει ότι είναι μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

    Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από πολύμηνη διαδικασία, αποδέχθηκαν το σκεπτικό και την κρίση του εισαγγελέα Έδρας, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την καταδίκη των έξι νεαρών για τις κατηγορίες που αφορούν τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ως μέλη των Πυρήνων.

    Κατά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής, που εκφωνήθηκε πριν λίγο, οι έξι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς οι εφέτες δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με διάσκεψη του δικαστηρίου για την απόφασή του επί των ποινών.

    [04] Θετική αντίδραση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

    Οι τιμές των κρατικών τίτλων ανακάμπτουν σήμερα, μετά τη συνεχή υποχώρηση της τελευταίας εβδομάδας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν. Συγκεκριμένα πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 6,4% από το 6,85% που έκλεισε χθες στο ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα, το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,93%) περιορίστηκε στο 5,54%. Αποκλιμάκωση στο 4,7% εμφάνιζε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Η μεταστροφή του κλίματος στην αγορά ομολόγων αποδίδεται στη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων (ABS) και τα ελληνικά ομόλογα, παρόλο που τα τελευταία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Κεντρικής Τράπεζας (η πιστοληπτική τους διαβάθμιση είναι πολύ χαμηλή).

    Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης που μετείχε χθες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι μέχρι χθες εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων δεν επηρεάζουν το συνολικό σχεδιασμό για τις νέες εκδόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην προσπάθεια των επενδυτών να περιορίσουν τον κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένοι.

    [05] «Στοπ» στις πτώσεις βράχων στην Ακρόπολη επιχειρεί να βάλει το ΚΑΣ

    Oι πτώσεις βράχων και οι αστάθειες σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα, έπειτα από ανάθεση της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Τα προβλήματα έχουν προκληθεί «κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης» δήλωσε στο ΚΑΣ η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λ. Μενδώνη.

    [06] Αποσύρθηκε αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή από δημοπρασία

    Ο οίκος δημοπρασιών Μπόναμς αναγκάστηκε μετά από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, να αποσύρει από τη δημοπρασία του αύριο στο Λονδίνο, μια αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή, η οποία πιθανώς εξάχθηκε παράνομα από την Ελλάδα. «Δεδομένου ότι η κεφαλή περιέχεται σε κατασχεθέν φωτογραφικό υλικό, από το οποίο προκύπτει η πιθανή προέλευση και παράνομη εξαγωγή της από την Ελλάδα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησε την ίδια μέρα σε επικοινωνία με τον Οίκο Δημοπρασιών Bonhams ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του αντικειμένου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργειο πολιτισμού και συνεχίζει: Τελικώς, ο Οίκος Δημοπρασιών αναγκάσθηκε να αποσύρει την κεφαλή από τη δημοπρασία και για πρώτη φορά παρέπεμψε τον φερόμενο ως κάτοχο σε απευθείας επικοινωνία με το Ελληνικό Δημόσιο».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 2014 - 12:30:24 UTC