Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοντά στον στόχο και χωρίς νέα μέτρα, «κλείνει» ο νέος προϋπολογισμός
  • [02] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γκ. Χαρδούβελη - τρόικας
  • [03] Έκκληση για διάλογο στους Καταλανούς, κάνει ο Μ. Ραχόι
  • [04] Στέγη για τη Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου

  • [01] Κοντά στον στόχο και χωρίς νέα μέτρα, «κλείνει» ο νέος προϋπολογισμός

    «Έκλεισε», κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 προβλέπεται να είναι «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ, θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» και χωρίς νέα μέτρα. Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται μόνον το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου, και «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Η ίδια πηγή, πάντως, πρόσθεσε, ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «καλό ιστορικό» στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη και πλέον αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν έντονα από τους εκπροσώπους των δανειστών. Εξάλλου, στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα) θα υπάρχουν «ανοδικά και καθοδικά ρίσκα», τα οποία θα επαληθευτούν ή μη, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

    Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πορεία», καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.

    [02] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γκ. Χαρδούβελη - τρόικας

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγο,η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ήταν η οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, την προσεχή Δευτέρα.

    [03] Έκκληση για διάλογο στους Καταλανούς, κάνει ο Μ. Ραχόι

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε σήμερα έκκληση για διάλογο έπειτα από την απόφαση των Καταλανών ηγετών να προχωρήσουν στο σχέδιό τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας παρακάμπτοντας τη Μαδρίτη. «Ο νόμος και ο διάλογος, αυτοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης στην Καταλονία...κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» είπε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι «θέλω να μείνουμε μαζί». Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των Καταλανών ηγετών ότι θα παρακάμψουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ουσιαστικά αναστέλλεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου.

    [04] Στέγη για τη Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου

    Το γύψινο πρόπλασμα του μνημείου των Ελλήνων ξεριζωμένων από τη Μικρά Ασία το 1922, που φιλοτέχνησε ο Κύπριος γλύπτης Παναγιώτης Πασάντας για τον δήμο Χανίων, δεσπόζει στο κέντρο της αίθουσας του μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', όπου βρήκε στέγη η Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, κειμήλια τα οποία συγκέντρωσε με μόχθο ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου.

    Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2011 από την πρόεδρό του, Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, εκπαιδευτικό και λογοτέχνη, καταγόμενη από την Αλλάγια της νότιας Μ.Ασίας. Όλα τα κειμήλια έχουν αρχειοθετηθεί, καταλογογραφηθεί και σύντομα αναμένεται να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πανευρωπαϊκή βιβλιοθήκη EUROPEANA. Τα εγκαίνια της Συλλογής έγιναν το βράδυ της Πέμπτης από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, και τον Έλληνα πρέσβη, Βασίλη Παπαϊωάννου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 October 2014 - 12:30:24 UTC