Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ό,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί ακόμα να χαθεί
  • [02] «Λαβύρινθος» 40.000 σελίδων το Ασφαλιστικό
  • [03] Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο Αντ. Σταμπούλος
  • [04] Απελευθερώθηκε ένας Βρετανός όμηρος ισλαμιστών στη Βεγγάζη της Λιβύης
  • [05] Οι Αρχές έδωσαν διορία στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, διορία μέχρι αύριο να διαλυθούν
  • [06] Σε νέα φάση μπαίνουν οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό, για το χαμένο Boeing της Malaysia Airlines
  • [07] Το φιλορωσικό κόμμα Αρμονία πέρασε επικεφαλής, στις εκλογές στη Λετονία

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ό,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί ακόμα να χαθεί

    Συνεργασία και συνεννόηση με όλους, ζητά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». «Πίσω δεν γυρνάμε. Κομματικά παιχνίδια με τη σταθερότητα της χώρας δεν παίζουμε. Επιστροφή στον λαϊκισμό δεν συγχωρείται. Η χώρα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο από τη Βουλή και να επισπεύσει την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Όχι να βυθιστεί στην αβεβαιότητα ξανά!» τονίζει ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρωθυπουργός σημειώνει ακόμη πως αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον ίδιο είναι να μη γυρίσει η χώρα πίσω και προειδοποιεί: «Μπορεί να κάναμε αληθινό άλμα, που ελάχιστοι το περίμεναν πριν από δύο χρόνια, αλλά ας μην εφησυχάσουμε: Ό,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί ακόμα να χαθεί. Κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση και τη μνημονιακή εποχή, ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί νωρίτερα από το πρόγραμμα, ότι η χώρα βγήκε στις αγορές νωρίτερα, ότι δεν χρειάζονται άλλα χρήματα, ούτε άλλο μνημόνιο. Κάνει, δε, λόγο για «τελευταία βήματα ως την οριστική "επαναφορά" της Ελλάδας στην ομαλότητα και στην ανάπτυξη», βήματα που θα γίνουν από την κυβέρνηση, παρά -όπως τονίζει- τις ευχές κάποιων για αποτυχία της χώρας και την ανησυχία τους τι θα απογίνουν χωρίς μνημόνιο. Καταλήγει: «Τι πώς θα πορευθούμε από εδώ και μπρος, μπορούμε να το συζητήσουμε -και θέλουμε να το συζητήσουμε- με όλους. Αλλά αν κάποιοι θέλουν η χώρα, πάνω που πετυχαίνει το ακατόρθωτο, να αποφασίσει να... "αυτοκτονήσει", αυτό δεν μπορούμε ούτε να το δεχθούμε, ούτε να το συζητήσουμε».

    [02] «Λαβύρινθος» 40.000 σελίδων το Ασφαλιστικό

    Ξεπερνά και την πιο δημιουργική φαντασία, το αποτέλεσμα της καταγραφής των νόμων και των διατάξεων, που συνθέτουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Εργασίας, ολοκληρώνει σταδιακά το έργο της κωδικοποίησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πρόκειται για ένα «τιτάνιο έργο, που δεν θα πίστευε κανένας» ανέφερε μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το υλικό το οποίο αποτυπώθηκε, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1940 έως σήμερα και αφορά 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ, κάλυψης ασθένειας). Συνολικά, συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 5.436 νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Επίσης, συγκεντρώθηκαν 2.800 δικαστικές αποφάσεις και 26 διατάξεις κοινοτικού & διεθνούς δικαίου.

    Για την καταγραφή, απαιτήθηκαν έως τώρα, 38.495 σελίδες νόμων, καταστατικών διατάξεων κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. «Από την κατάσταση αυτή έχαναν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι ήταν εκείνοι που ονομάζουμε ειδήμονες του ασφαλιστικού. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα εκπλαγείτε» σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Πράγματι, ή έως σήμερα καταγραφή, επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς εντοπίστηκαν ειδικές φωτογραφικές διατάξεις, όπως αυτή που καθιερώνει διαφορετικό ύψος σύνταξης ΙΚΑ, αρκετά υψηλότερης σε όσους διετέλεσαν διοικητές του ταμείου τουλάχιστον για μία διετία. Βρέθηκαν ακόμη, διατάξεις νομοθετημάτων που παραμένουν σε ισχύ έως σήμερα, ενώ αφορούν ζητήματα που έχουν ξεπεραστεί πολλές δεκαετίες πριν.

    [03] Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο Αντ. Σταμπούλος

    Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί για να απολογηθεί ο Αντώνης Σταμπούλος, που συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, 2 Οκτωβρίου, στον Βύρωνα, και φέρεται να ανήκει στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Ο νεαρός είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με βασική τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, που σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε βάρος του, φέρεται να είναι σημαντικό μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, με στενή σχέση με τον καταδικασμένο για τη δράση της, Νίκο Μαζιώτη. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι ο κατηγορούμενος θα τηρήσει αρνητική στάση ενώπιον του ανακριτή επικαλούμενος το δικαίωμα σιωπής, κάτι που προκύπτει και από επιστολή που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα Indymedia και φέρει την υπογραφή του. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη επιστολή ο Σταμπούλος αυτοπροσδιορίζεται ως «αναρχικός επαναστάτης», τονίζει ότι δεν θα απολογηθεί «στους φύλακες της αστικής νομιμότητας» και αναφέρει: «Το τι έκανα, ποιος είμαι και γιατί βρισκόμουν εκεί που με συνέλαβαν δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας και των εισαγγελέων, αλλά δική μου». Ο κατηγορούμενος δηλώνει «αιχμάλωτος στα χέρια των υπηρετών του Κεφαλαίου», ενώ σχολιάζει όσα στοιχεία, περί του σημειωματάριου και των χρονομετρημένων διαδρομών, έχουν διαρρεύσει στον Τύπο για την υπόθεση του. «Μέσω της κοπτορραπτικής φτιάχνουν μία ιστορία που να ταιριάζει στο σενάριό τους» γράφει.

    [04] Απελευθερώθηκε ένας Βρετανός όμηρος ισλαμιστών στη Βεγγάζη της Λιβύης

    Ένας Βρετανός υπήκοος, ο Ντέιβιντ Μπόλαμ που ήταν όμηρος ισλαμιστών στη Λιβύη, απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

    «Ο Ντέιβιντ Μπόλαμ είναι ασφαλής καλά στην υγεία του και έχει επανενωθεί με την οικογένειά του» ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Μπόλαμ που ήταν εκπαιδευτικός και διευθυντικό στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύη απήχθη στις 19 Μαΐου. Οι απαγωγείς του είχαν ζητήσει λύτρα για να τον απελευθερώσουν σύμφωνα με μια πηγή του σχολείου στο οποίο εργαζόταν και ένας Αμερικανός εκπαιδευτικός ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [05] Οι Αρχές έδωσαν διορία στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, διορία μέχρι αύριο να διαλυθούν

    Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, που έχουν παραλύσει την πρώην βρετανική αποικία, κλήθηκαν από τις Αρχές να διαλυθούν μέχρι αύριο, Δευτέρα, ώστε να επιτρέψουν στην πόλη να ξαναπάρει το δρόμο της δουλειάς, ενώ νέες συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με την αστυνομία. Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές επειδή τον θεωρούν μαριονέτα του Πεκίνου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Αρχών «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη».

    Πρέπει να επιτραπεί στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων «να ξαναβρούν μια φυσιολογική ζωή και μια φυσιολογική δραστηριότητα» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν τις βιαιότητες εναντίον τους από αγανακτισμένους κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν υποστηρικτές του Πεκίνου και άνθρωποι των τριάδων, της κινεζικής μαφίας.

    «Ειρήνη! Αντι-βία!», φώναζαν χθες, Σάββατο, το βράδυ οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Σήμερα το πρωί, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος. Μένει να φανεί αν επέστρεψαν στα σπίτια τους απλώς για να αναλάβουν δυνάμεις, όπως κάνουν εδώ και μια εβδομάδα, ή αν περίμεναν το μήνυμα των Αρχών.

    Το Χονγκ Κονγκ, παλιά βρετανική αποικία, διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

    Εν τω μεταξύ, η κρατική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» η οποία δίνει την κομματική «γραμμή» γράφει σήμερα ότι οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, υποδαυλίζουν «την εχθρότητα» στους κόλπους της κοινωνίας και πηγαίνουν κόντρα στη Δημοκρατία.

    [06] Σε νέα φάση μπαίνουν οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό, για το χαμένο Boeing της Malaysia Airlines

    Η έρευνα για την αγνοούμενη πτήση MH370 της Malaysia Airlines μπήκε σήμερα σε μια νέα φάση, καθώς ειδικά σκάφη έφθασαν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό για να ερευνήσουν θαλάσσιες χαράδρες και κορυφές 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Η νέα έρευνα άρχισε έπειτα από μήνες τεχνικών αναλύσεων και χαρτογράφησης μιας τεράστιας περιοχής του θαλάσσιου βυθού στην οποία πιστεύεται πως χάθηκε αυτό το αεροπλάνο που μετέφερε 239 ανθρώπους. Ένα σκάφος, το GO Phoenix, εξοπλισμένο με ειδικά σόναρ και κάμερες προσαρμοσμένα σε μη επανδρωμένα βαθυσκάφη, έφθασε σήμερα στην περιοχή που πρόσφατα χαρτογραφήθηκε και είναι γεμάτη με βαθιές χαράδρες και ψηλές ηφαιστειακές κορυφές, ανακοίνωσε το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών (ATSB). Το ολλανδικό σκάφος ερευνών στη βαθιά θάλασσα Fugro Discovery έφθασε σήμερα στο Περθ για ανεφοδιασμό και την Παρασκευή θα συναντήσει το GO Phoenix, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ένα τρίτο πλοίο, το Fugro Equator, θα συμμετάσχει στην έρευνα στο τέλος Οκτωβρίου. Είχε συμμετάσχει στη χαρτογράφηση της περιοχής και τώρα μετατρέπεται για τη φάση των ερευνών. Τα πλοία έχουν μισθωθεί από κοινού από τη Μαλαισία και την Αυστραλία. Καθεμιά από τις δύο χώρες συμβάλλει με 60 εκατ. στην προσπάθεια.

    Μέχρι στιγμής έχει χαρτογραφηθεί μια ως τώρα άγνωστη περιοχή του ωκεάνειου βυθού έκτασης 111.000 τ.χλμ.. Η περιοχή των ερευνών έχει μεταφερθεί προς νότον αφού νέοι υπολογισμοί έκαναν τους ειδικούς να πιστέψουν πως το αεροπλάνο μπορεί να είχε πετάξει μακρύτερα πριν εξαντληθούν τα καύσιμά του και πέσει στον ωκεανό. Η έρευνα για το αεροπλάνο μπορεί να χρειασθεί έναν χρόνο.

    [07] Το φιλορωσικό κόμμα Αρμονία πέρασε επικεφαλής, στις εκλογές στη Λετονία

    Το κόμμα Αρμονία των ρωσόφωνων Λετονών, το οποίο τάσσεται υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Σάββατο, στη Λετονία, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη επίσημα αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο και να κερδίζει τη νίκη από τον απερχόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά που αφορούν 1.000 από τις 1.054 εκλογικές περιφέρειες, το κόμμα Αρμονία κερδίζει 23% των ψήφων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 25 έδρες στο κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί συνολικά 100. Η κύρια δύναμη του απερχόμενου κυβερνώντος συνασπισμού, το κόμμα Ενότητα, κερδίζει 21% των ψήφων, δηλαδή 23 έδρες. Οι εταίροι του, η Ένωση Πράσινων και Αγροτών και η Εθνική Συμμαχία, κερδίζουν 21 και 17 έδρες αντιστοίχως, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός να συγκεντρώνει συνολικά 61 έδρες. Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν εν μέρει τα έξιτ πολ που είχαν ανακοινωθεί χθες, Σάββατο, το βράδυ από δύο ινστιτούτα και έδιναν την πρώτη θέση στην Ενότητα και τη δεύτερη στην Αρμονία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 October 2014 - 8:30:24 UTC