Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για αύξηση της «φοροεπιδρομής» κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Κύπρου
  • [03] Στη στεφανιαία μονάδα του «Παπαγεωργίου» ο Β. Παπαγεωργόπουλος
  • [04] Προθεσμία πήρε ο οδηγός της «φονικής» καραμπόλας - Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρεις τραυματίες
  • [05] Ποινικές ευθύνες για πλημμελή συντήρηση και χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων
  • [06] Αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, ο Γάλλος πρωθυπουργός
  • [07] Διαμεσολάβηση της UNESCO στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • [01] Για αύξηση της «φοροεπιδρομής» κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ

    Αύξηση της «φοροεπιδρομής» προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 σε σχέση με το 2014, διαπιστώνει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας, ταυτόχρονα, τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ότι «στη ΔΕΘ μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς φορολογούμενους, αλλά πολύ σύντομα αποδείχτηκε η αλήθεια».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «τα συνήθη υποζύγια» θα κληθούν για ακόμη μία χρονιά να πληρώσουν το μάρμαρο, μέσω: - Της μονιμοποίησης του ΕΝΦΙΑ, ενός δημευτικού φόρου που υπερφορολογεί τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία. Ο φόρος και ο εισπρακτικός στόχος του θα παραμείνει ως έχει και το 2015. - Της μονιμοποίησης της δήθεν Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έληγε φέτος, με το περιτύλιγμα μίας δήθεν μείωσης. - Της συνέχισης της παράλογης και αναποτελεσματικής πολιτικής μέσω της υπέρογκης αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση η οποία μονιμοποιείται), με οριακές μειώσεις που δεν διορθώνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. - Της αύξησης των εσόδων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ), που σημαίνει νέα επιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών. Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του κ. Σαμαρά περί δήθεν μειώσεων στους συντελεστές φυσικών προσώπων εγκαταλείπονται, μπροστά στην αναγκαιότητα να υπηρετήσει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια.

    [02] Επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Κύπρου

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και συζήτησαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνομίλησαν υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και τις σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, επικοινώνησε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [03] Στη στεφανιαία μονάδα του «Παπαγεωργίου» ο Β. Παπαγεωργόπουλος

    Στη στεφανιαία μονάδα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου νοσηλεύεται από το πρωί ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του Παπαγεωργίου, Μαρία Γιογκατζή, ο κ Παπαγεωργόπουλος μεταφέρθηκε το πρωί, από τις φυλακές Διαβατών όπου εκτίει την ποινή του, με πόνο στο στήθος και η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή. "Οι γιατροί θα αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπιστεί", πρόσθεσε η κ Γιογκατζή.

    [04] Προθεσμία πήρε ο οδηγός της «φονικής» καραμπόλας - Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρεις τραυματίες

    Προθεσμία πήραν από τον ανακριτή Βέροιας, στον οποίο παραπέμφθηκαν να απολογηθούν, οι δύο συλληφθέντες για τη «φονική» καραμπόλα στην Εγνατία Οδό.

    Ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της μοιραίας νταλίκας πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη, ενώ ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης εργασιών θα κληθεί να λογοδοτήσει αύριο, Τρίτη, στον ανακριτή. Έως τις απολογίες τους παραμένουν κρατούμενοι. Νωρίτερα, οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Βέροιας, η οποία απήγγειλε τις σε βάρος τους κατηγορίες και τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

    Η κατάσταση των τραυματιών

    Ήρεμο βράδυ πέρασαν στην Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης τα δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 4 ετών και 16 μηνών, που τραυματίστηκαν στο χθεσινό, πολύνεκρο τροχαίο στην Εγνατία Οδό (στο ύψος του κόμβου Βέροιας), ενώ διέφυγε τον κίνδυνο μια 25χρονη Βουλγάρα, που διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, μαζί με άλλα έξι άτομα.

    Όσον αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, μία 18χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, ενώ σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση νοσηλεύονται ένας 64χρονος κι ένας 22χρονος.

    Εξιτήριο πήραν εννέα από τους 30 πολυτραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν χθες στο νοσοκομείο της Βέροιας. Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίστηκαν στην Ορθοπαιδική και οι έξι στη Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

    [05] Ποινικές ευθύνες για πλημμελή συντήρηση και χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων

    Ποινικές ευθύνες στους αρμοδίους για τη συντήρηση και χρήση ακινήτων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αποδίδει η εισαγγελία έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησής τους. Η πολύμηνη έρευνα της εισαγγελίας οδήγησε ήδη στην άσκηση ποινικής δίωξης για την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» -η οποία έχει απορροφηθεί πλέον από άλλο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου - Κωνσταντίνου Ματάλα. Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκε στη Βουλή αίτημα της εισαγγελίας για άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Σταμενίτη, διαδόχου του κ. Ματάλα στην προεδρία της εταιρείας, προκειμένου να δοθεί έγκριση για την άσκηση δίωξης, επίσης για κακουργηματική απιστία σε βάρος του. Την υπόθεση των επίμαχων ακινήτων, των οποίων η διαχείριση είχε ανατεθεί στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» ερεύνησαν οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου, ύστερα από καταγγελίες στον Τύπο για πλημμελή συντήρηση και μη μεταολυμπιακή αξιοποίηση της επίμαχης περιουσίας του Δημοσίου, που είχε κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, με το πέρας της έρευνάς τους, κρίνουν ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες των επικεφαλής της ελεγχόμενης εταιρείας, στους οποίους καταλογίζεται ότι δεν μερίμνησαν για την καλή συντήρηση και χρήση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία πέρασαν στη διαχείριση της «Ολυμπιακά Ακίνητα». Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει τη μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση σταθερών και των κινητών κατασκευών, που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα, εκτός από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Η δικογραφία, που αφορά τη διοίκηση του κατηγορουμένου Κ. Ματάλα, ανατέθηκε σε ανακριτή.

    [06] Αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, ο Γάλλος πρωθυπουργός

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δήλωσε σήμερα «αισιόδοξος» για την ικανότητα του Παρισιού να πείσει τις Βρυξέλλες ότι «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, το προσχέδιο του οποίο ενδέχεται να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπει. Στη διάρκεια ομιλίας του στο Σίτι ενώπιον Βρετανών επιχειρηματιών ο Βαλς χαρακτήρισε «αδύνατη» τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το 4,3% του ΑΕΠ για το 2015. «Είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ικανότητά μας να πείσουμε την Επιτροπή, όμως το θέμα είναι να γνωρίζουμε ποια πολιτική στήριξης στην ανάπτυξη, στην εργασία μπορούμε να έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Η Γαλλία κινδυνεύει να δει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της να απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προβλέπει μια απόκλιση από τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. «Το να πάμε πιο μακριά (στη μείωση του ελλείμματος) είναι αδύνατο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, όχι μόνο επειδή θα εξαφανιστεί ένα κοινωνικό μοντέλο, όχι επειδή οι Γάλλοι δεν θα το δέχονταν, αλλά απλώς επειδή είναι τεχνικά αδύνατο», εκτίμησε ο Βαλς.

    [07] Διαμεσολάβηση της UNESCO στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών, καθώς και τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, συναντήθηκε στις 1 και 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης καθώς και του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκκρεμές στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση, συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς το 2013, επί υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO. Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.

    Η συνάντηση ελληνικής και βρετανικής πλευράς κατέληξε σε σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η σύσταση αυτή καλεί τη Βρετανία να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση. Η ίδια σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 October 2014 - 14:30:24 UTC