Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε οριακή κατάσταση
  • [02] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου στις 7 μ.μ.
  • [03] Χρεώσεις για γυναικολογικά περιστατικά σε άνδρες, αποκάλυψε έλεγχος του ΕΟΠΥΥ
  • [04] Μήνυμα για πολιτική ενότητα από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
  • [05] Δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις, ζητά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
  • [06] «Oι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη»
  • [07] Ανάπτυξη 2,9% το 2015 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [08] Πτώση 2,26% στο χρηματιστήριο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε οριακή κατάσταση

    Τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των επαγγελματικών οργανώσεων για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

    Παρουσιάζοντας την κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε κατάσταση οριακή», για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και την εσωτερική αγορά.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Συνεχίζει να υλοποιεί το Μνημόνιο και υμνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς. Μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η "έκτακτη" εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και την τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης». Ειδικά για το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει», και τόνισε ότι «πρόκειται για προκλητικό προεκλογικό εμπαιγμό».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόβλεψη ότι «αυτός ο προϋπολογισμός, όμως, θα είναι η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου», εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «όχι γιατί θα φύγει το Μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά».

    [02] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου στις 7 μ.μ.

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, θα έχει στις 19:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    [03] Χρεώσεις για γυναικολογικά περιστατικά σε άνδρες, αποκάλυψε έλεγχος του ΕΟΠΥΥ

    Τα αποτελέσματα ελέγχου, που διεξήγαγαν ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και αφορούν χρεώσεις για το 2013 από ιδιωτικές κλινικές, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσία τριών προκατόχων του, στο πλαίσιο συμβολικής κίνησης που υποδηλώνει «συνέχεια» στο υπουργείο.

    Το πόρισμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αφορά χρεώσεις υπηρεσιών κλειστής περίθαλψης, σε ποσοστό 91% επί του συνόλου των χρεώσεων. Για το υπόλοιπο 9% η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο μήνα, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα.

    Αναλυτικά, ελέγχθηκαν 444.041 περιστατικά κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών εκ μέρους των ελεγκτών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για χρεώσεις μη επαρκώς αιτιολογημένες. Εξάλλου, εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρών, και πρόκειται είτε για δαπάνες μη συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε για άλλες που έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς.

    Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές βρήκαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο και χρεώσεις για εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο.

    Από τους ελέγχους προέκυψε επίσης ότι κλινικές χρέωναν γυναικολογικά περιστατικά για άνδρες ασθενείς και το αντίστροφο. Επίσης, καταγράφηκαν χρεώσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 60 ετών και σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ άλλοι εμφάνισαν νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες εντατικής νεογνών.

    [04] Μήνυμα για πολιτική ενότητα από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο

    Στην ανάγκη να μείνει ο λαός ενωμένος και η κοινωνία πολιτικά σταθερή, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου.

    Συγχαίροντας τους μητροπολίτες για το έργο που προσφέρουν, τους προέτρεψε να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην κοινή προσπάθεια για «την πολυπόθητη έξοδο της πατρίδας μας από τον οικονομικό ζυγό», επισημαίνοντας, ότι «αν και η Εκκλησία αφίσταται της πολιτικολογίας, δεν δύναται ωστόσο να αποστεί και της ευθύνης της έναντι των ανθρώπων, διότι οφείλει να μεταφέρει τις αγωνίες τους στα ώτα των κυβερνώντων και να μην εγκαταλείψει τον λαό».

    Στην συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πολιτεία που συνεργάστηκε με την Εκκλησία για συγκεκριμένα θέματα και εκκρεμότητες, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. «Ήταν καιρός η ελληνική Πολιτεία να κατανοήσει στην πράξη ότι η συνεργασία με την Εκκλησία ενέχει πολλαπλά οφέλη τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος», τόνισε.

    Ο Ιερώνυμος μίλησε και για την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου εκλογής των αρχιερέων, σημειώνοντας, ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά δική του ευθύνη να προβεί σε αλλαγές, αλλά απαιτείται να «πηγάσει από όλο το Σώμα η τάση για αναθεωρήσεις». «Ίσως χρειασθεί να αφιερωθεί μία ολόκληρη Σύνοδος της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό» πρόσθεσε.

    [05] Δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις, ζητά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

    Το αίτημα για άρση της αναλογίας, μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις, επανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να προσληφθεί ικανός αριθμός εκπαιδευτικών με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    «Ζητήσαμε την άρση του 1 προς 10 για να προχωρήσουμε άμεσα σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο τον οποίο θα σπάσουμε μόνο εάν βγούμε από το ένα προς δέκα και αυτό γίνεται με συντονισμό με τον κ. Μητσοτάκη κι όχι με αντιπαράθεση και μάλιστα φέτος πήραμε 15 χιλιάδες αναπληρωτές, 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό, 3 χιλιάδες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και λέω τώρα, ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι για άλλα πράγματα, δεν είναι γι΄αυτά».

    [06] «Oι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη»

    Τα νέα εργαλεία παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να μειωθεί η αβεβαιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική σταθερότητα, μία συμφωνία για την έξοδο της χώρας από το δεύτερο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, πιθανώς περιλαμβανομένων και διευκολυντικών μέτρων, αλλά και η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι ακόμη και μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, είναι ζωτικής σημασίας, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΝΕ.

    "Είναι η κρίσιμη ώρα που βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο του Προγράμματος Προσαρμογής και προσγειώνουμε το αεροσκάφος. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε υπευθυνότητα και σύνεση, να εργαστούμε όλοι μαζί σε ένα Εθνικό Σχέδιο που θα ορίσει τη νέα πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάτος.

    [07] Ανάπτυξη 2,9% το 2015 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και μείωση της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2015 κατά 2,9%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% κατά τη φετινή χρονιά. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί την επόμενη χρονιά και να διαμορφωθεί στο 0,3%, έναντι αποπληθωρισμού -0,8% το 2014. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό, με το πλεόνασμα να μειώνεται από το 0,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,1% του ΑΕΠ το 2015.

    Επίσης, το ΔΝΤ καταγράφει και θετικές εκτιμήσεις για την ανεργία στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα διαμορφωθεί στο 25,8% το 2014 και θα μειωθεί στο 23,8% το 2015.

    Στην αναφορά για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ευρωζώνη, καταγράφονται «αδυναμίες» και «αβεβαιότητες» όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη για το 2015, και τονίζεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης εξακολουθεί να μην είναι σταθερή και οι «μεγάλες οικονομίες» της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με «σοβαρές αρρυθμίες».

    Για την παγκόσμια οικονομία σημειώνεται ότι παραμένει «αδύναμη και άνιση» παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η ανάκαμψή της, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης στην Ουάσιγκτον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «απειλή» της ευρωζώνης να εξελιχθεί σε «βασικό πρόβλημα» της διεθνούς οικονομίας.

    [08] Πτώση 2,26% στο χρηματιστήριο

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να «βλέπει» πλέον το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων.

    Σημαντικές πωλήσεις ξένων επενδυτών παρατηρήθηκαν με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, καθώς θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται σημαντικά και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

    Η αγορά έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε νέα χαμηλά από τις αρχές Οκτωβρίου του 2013. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 1.012,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,26%.

    Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου 2013 (1.011,67 μονάδες). Αρχικά κινήθηκε ήπια ανοδικά έως τις 1.041,00 μονάδες (+0,54%), ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.008,72 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 2,58%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 2014 - 16:30:23 UTC