Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
  • [02] ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής για την πρόσληψη 5.000 ανέργων
  • [03] Αντιτρομοκρατικές έφοδοι στα αεροδρόμια της Αυστραλίας
  • [04] Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε ΟΗΕ και ΗΠΑ για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • [05] Σεισμός 6,3 βαθμών, στο Μεξικό
  • [06] Η ζωή στο Χονγκ Κονγκ επιστρέφει στον κανονικό ρυθμό της, μετά τη συμφωνία για έναρξη διαλόγου
  • [07] Τουλάχιστον 12 οι νεκρoί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων για το Κομπάνι
  • [08] Τα Αθηναϊκά καφενεία εμπνέουν νέους καλλιτέχνες
  • [09] Βιβλία και ιδέες από την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση της Φραγκφούρτης
  • [10] Ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το «έξυπνο» κινητό του πάνω από 1.500 φορές την ημέρα

  • [01] Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

    Το στίγμα της φάσης στην οποία εισέρχεται η παρούσα βουλευτική περίοδος, έδωσε η πρόταση του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, η συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης ξεκινά σήμερα Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    [02] ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής για την πρόσληψη 5.000 ανέργων

    Ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σχετικά με την επιχορήγηση επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 25 έως 66 ετών. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών και είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

    Η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους είναι έως 450 ευρώ ανά μήνα ανά ωφελούμενο. Αναλυτικότερα, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα.

    [03] Αντιτρομοκρατικές έφοδοι στα αεροδρόμια της Αυστραλίας

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αυστραλίας σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία και άνδρες άλλων υπηρεσιών εθνικής ασάφειας εντόπισαν 11 υπόπτους για τρομοκρατία στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ σε χρονικό διάστημα ενός μηνός. Η έφοδος στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έγινε στο πλαίσιο του ελέγχου επιβατών που αναχωρούσαν για το εξωτερικό και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες αρχές, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές με υλικό από αποκεφαλισμούς, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και άλλο υλικό από βίαια περιστατικά. Παράλληλα, σε δύο άτομα εντοπίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία και δεν είχαν δηλώσει ότι φέρουν μαζί τους.

    [04] Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε ΟΗΕ και ΗΠΑ για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε με επιστολή του τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, για την απόφασή του να μη παραστεί στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που είχε οριστεί για αύριο Πέμπτη, στη Λευκωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαρικ, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες, μετά τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Ντούζαρικ ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε έφθασε χθες στην Κύπρο για να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, τους διαπραγματευτές, ηγέτες πολιτικών κομμάτων και άλλους παράγοντες στο νησί, για να συζητήσει μαζί τους για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Ενήμερη για τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της «τουρκικής προκλητικότητας». Με βάση τη διπλωματική ενημέρωση, ο κ. Μπερνς επέκρινε την στάση της Άγκυρας και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδειχτεί ψυχραιμία από πλευράς Λευκωσίας.

    [05] Σεισμός 6,3 βαθμών, στο Μεξικό

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) την περιοχή βορειοανατολικά του Σαν Χοσέ ντελ Κάμπος στο Μεξικό. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή σε απόσταση 106 χιλιομέτρων ανατολικά- βορειοανατολικά της παράκτιας μεξικανικής πόλης του Σαν Χοσέ ντελ Κάμπο.

    Αν και το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεισμό αυτός φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά επιφανειακός με το εστιακό του βάθος να βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

    [06] Η ζωή στο Χονγκ Κονγκ επιστρέφει στον κανονικό ρυθμό της, μετά τη συμφωνία για έναρξη διαλόγου

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, με λίγες εκατοντάδες φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές να συνεχίζουν τον αποκλεισμό οδικών αρτηριών, έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ των φοιτητών και της κυβέρνησης για την έναρξη του διαλόγου αυτή την εβδομάδα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μετέβησαν το πρωί στην εργασία τους χωρίς να εμποδιστούν από διαδηλωτές, καθώς μόλις μερικές δεκάδες μεταξύ αυτών παρέμεναν διασκορπισμένοι στα σημεία των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

    Οι παιδικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί σε ορισμένες συνοικίες του Χονγκ Κονγκ εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στις μεταφορές λόγω των αποκλεισμών ορισμένων κεντρικών οδών. Τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια άρχισαν να λειτουργούν. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν την πίεση στις αρχές παρά τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναρξη συνομιλιών την κυβέρνηση την Παρασκευή. Ακτιβιστές της δημοκρατίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την προτεινόμενη ατζέντα με τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα που θα συζητηθούν κατά την έναρξη του διαλόγου, ωστόσο αποφάσισαν να προχωρήσουν στις συνομιλίες.

    [07] Τουλάχιστον 12 οι νεκρoί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων για το Κομπάνι

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των Kούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες Κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους. Όλες αυτές οι πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από Kούρδους. Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

    Οι Κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).

    [08] Τα Αθηναϊκά καφενεία εμπνέουν νέους καλλιτέχνες

    Με την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας της Ελλάδος μαζί με τον νεοκλασικισμό θα εισαχθεί από την Ευρώπη και η μόδα των καφενείων. Σύντομα τα ευρωπαϊκού τύπου καφενεία θα αντικαταστήσουν τους τουρκικούς καφενέδες και θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην νεώτερη αθηναϊκή ιστορία. Τα πρώτα καφενεία θα κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά στην οδό Αιόλου, όπου και το καφενείον «Η Ωραία Ελλάς» των σχολικών μας βιβλίων. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά την σκυτάλη θα πάρουν τα βουλεβάρτα της Αθήνας, τα οποία εξελίχθηκαν σε κοσμικά και λογοτεχνικά στέκια.

    Τα ιστορικά στέκια της Ομόνοιας, των Χαυτείων, της Πανεπιστημίου, του Κολωνακίου και της Πλατείας Συντάγματος, ο Ζαχαράτος και η Δεξαμενή ή τα θρυλικά Βυζάντιο, Brazilian και Zonars, φιλοξένησαν πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων. Από τα ιστορικά αυτά στέκια σήμερα ελάχιστα υπάρχουν, αλλά νέου τύπου καφενεία ξεφυτρώνουν σε κεντρικά σημεία της πόλης, τα οποία αποτελούν σύγχρονα στέκια και σταθερούς αποδέκτες των αλλαγών της πόλης. Νεοκλασικά κτήρια και στοές, πλατείες και φιλόξενα πατάρια, έχουν σίγουρα να αφηγηθούν για την πόλη και τους ανθρώπους της πολύ περισσότερες ιστορίες από άλλα, επίσημα εγγεγραμμένα στον χάρτη σημεία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και αποφάσεων.

    Τα αθηναϊκά καφενεία που έχουν εμπνεύσει φωτογράφους συγγραφείς και ζωγράφους, είναι ο καμβάς της έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Iανός.

    [09] Βιβλία και ιδέες από την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση της Φραγκφούρτης

    «Βιβλία και ιδέες» τιτλοφορεί το Ελληνικό Περίπτερο τη φετινή συμμετοχή του στην 66η Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, που αρχίζει αύριο, Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου με τιμώμενη χώρα τη Φιλανδία. Σκοπός του Ελληνικού Περιπτέρου είναι να προβάλει τις φωνές των νέων δημιουργών και να συμβάλει στην οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας με το διεθνές κοινό. Με έναν φιλόξενο χώρο, ο οποίος θα προβάλει τον πολιτιστικό του χαρακτήρα, διατηρώντας εκ παραλλήλου το επαγγελματικό προφίλ που έχει κατοχυρωθεί από την πολύχρονη παρουσία των ελλήνων εκδοτών, το Ελληνικό Περίπτερο θα διοργανώσει θεματικές εκθέσεις βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις, προβολές και εργαστήρια εικονογράφησης. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015) καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων Φράσις.

    Εκτός Περιπτέρου, στην αίθουσα Forum Dialog, το Παράρτημα Βερολίνου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) θα συστήσει δύο νέους συγγραφείς, τον Χρήστο Χρυσόπουλο και τον Βασίλη Αμανατίδη (Κυριακή 12 Οκτωβρίου), οι οποίοι θα προτείνουν «οπτικούς» τρόπους ανάγνωσης της λογοτεχνίας μέσα από τεχνικές περφόρμανς, φωτογραφίες και βίντεο.

    Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ) σε συνεργασία με το ΕΙΠ, θα διοργανώσει δύο συζητήσεις: η πρώτη έχει τίτλο «Η εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ - μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας» και πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

    [10] Ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το «έξυπνο» κινητό του πάνω από 1.500 φορές την ημέρα

    Ο μέσος χρήστης «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) χρησιμοποιεί πλέον τη συσκευή του πάνω από 1.500 φορές την ημέρα, ξεκινώντας από τις επτάμισι το πρωί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Πολλοί χρήστες, ελέγχουν τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και το facebook, διαβάζουν τις τελευταίες ειδήσεις ή ενημερώνονται για τον καιρό, προτού καν σηκωθούν από το κρεβάτι τους με... την τσίμπλα ακόμη στο μάτι. Η έρευνα που έγινε από την εταιρεία μάρκετινγκ Tecmark σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 χρηστών, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μάιλ», αποκαλύπτει ότι ο μέσος χρήστης κάνει χρήση του κινητού του επί τρεις ώρες και 16 λεπτά ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου μια ολόκληρη ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα χρήστες παραδέχονται ότι χωρίς το κινητό τους νιώθουν σαν χαμένοι και αρκετοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους τόσο ενστικτωδώς, χωρίς να μην συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Δύο στους τρεις είπαν ότι έχουν καταφέρει «να μπαίνουν στο facebook χωρίς καν να σκέφτονται».

    Η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα κινητά μεγαλώνει διαρκώς, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, ο τυπικός χρήστης τα χρησιμοποιεί για να κάνει 221 διαφορετικές εργασίες στη διάρκεια της ημέρας, από ηλεκτρονικά ψώνια και διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές έως «χάζεμα» στο διαδίκτυο και παίξιμο παιγνιδιών. Συγκριτικά, στον παραδοσιακό επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή τους οι χρήστες κάνουν κατά μέσο όρο λιγότερες εργασίες (140) την ημέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2014 - 6:30:34 UTC