Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση
  • [02] Αρχίζει η δίκη Τσοχατζόπουλου αύριο στο Εφετείο
  • [03] Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο αύριο, έως το μεσημέρι
  • [04] Κρ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης»
  • [05] Οκτακόσια εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων
  • [06] Τζον Κέρι: Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι είναι μια τραγωδία
  • [07] Πρόσβαση στο εσωτερικό του Ερέχθειου, προβλέπει μελέτη

  • [01] ΥΠΕΞ: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση

    «Λυπηρό και παράδοξο» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση, που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στο κέντρο των επιλογών της Τουρκίας βρίσκεται, τονίζει το Υπουργείο, η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο,δικαιώματα, που περιλαμβάνουν και αυτά επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ? επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες.

    Άλλωστε, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου, καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Είναι, συνεπώς, συμπεραίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.

    [02] Αρχίζει η δίκη Τσοχατζόπουλου αύριο στο Εφετείο

    Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του στη μεγάλη υπόθεση των παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς για αύριο έχει προσδιοριστεί η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης.

    Ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, καλούνται να υπερασπιστούν τις εφέσεις τους και να πετύχουν ευνοϊκότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

    Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.

    [03] Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο αύριο, έως το μεσημέρι

    Παναττική Στάση Εργασίας από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι έχει εξαγγείλει για αύριο Παρασκευή, η ΑΔΕΔΥ.

    Επιπλέον, καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο, σε συλλαλητήριο στις 9.30 το πρωί, έξω από Συμβούλιο της Επικρατείας, στην οδό Πανεπιστημίου 47-49 στην Αθήνα.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται αύριο, η αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις οποίες διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο.

    Επίσης η ΑΔΕΔΥ, οργανώνει στις 19:00 αύριο, στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    [04] Κρ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης»

    Την αναγκαιότητα της «προληπτικής στήριξης» για την Ελλάδα, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

    Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

    «Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη» προσέθεσε.

    [05] Οκτακόσια εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

    Τη διάθεση 800 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που ανήκουν στους κλάδους υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των στρατιωτικών νοσοκομείων προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

    Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση η εξόφληση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες από την 1.1.2012 και μετά. Με τη καταβολή του ποσού αυτή αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες και παράλληλα να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    [06] Τζον Κέρι: Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι είναι μια τραγωδία

    H προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συριακή πόλη Κομπάνι είναι μια τραγωδία, ωστόσο δεν θα αποθαρρύνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να παραμείνουν προσηλωμένοι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    «Το Κομπάνι είναι μια τραγωδία γιατί αντιπροσωπεύει το πόσο διαβολικό είναι το Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν αποτελεί τον ορισμό ούτε της στρατηγικής (μας), ούτε της πλήρους διάστασης του τι συμβαίνει όσον αφορά την απάντησή μας» στο Ισλαμικό Κράτος, είπε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στη Βοστόνη.

    «Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από τη συγκρότηση του συνασπισμού.Οι συμμετέχοντες ακόμα αναλαμβάνουν καθήκοντα» τόνισε ο Κέρι.

    [07] Πρόσβαση στο εσωτερικό του Ερέχθειου, προβλέπει μελέτη

    Ο εσωτερικός χώρος του Ερεχθείου θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με μελέτη που πήρε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Αυτό σημαίνει ότι το μνημείο θα αποκτήσει νέο δάπεδο, γεγονός που θα κάνει δυνατή την είσοδο στο εσωτερικό του.

    Επιπλέον, θα καταχωθούν οι θεμελιώσεις της βασιλικής, που κατασκευάστηκε τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους εξασφαλίζοντας την προστασία τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση τμημάτων, αλλά και για τη χρωματική διαφοροποίηση στις επιχώσεις, που όχι μόνο βελτιώνουν την εσωτερική εικόνα του μνημείου αλλά και προβάλλουν τις διάφορες ιστορικές φάσεις του.

    Με το ίδιο σκεπτικό, στο δυτικό τμήμα του βόρειου κλίτους θα παραμείνει ελεύθερη η θύρα προς τον υπόγειο χώρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση σώζονται στο βράχο τα τεκμήρια της διαμάχης Αθηνάς-Ποσειδώνα για την κηδεμονία της πόλης, ενώ προτάθηκε η μη κατάχωση του νάρθηκα της εκκλησίας, που μετατράπηκε σε οθωμανική δεξαμενή, ώστε να παραμείνουν ορατά σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας του μνημείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2014 - 16:30:24 UTC