Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Παρών» θα δηλώσει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Μάρκου
  • [02] Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
  • [04] Διαδικτυακά μαθήματα για όλους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • [05] Μπλούμπεργκ: «Ανάσα για τους επενδυτές» η ψήφος εμπιστοσύνης
  • [06] Π. Τόμσεν: Η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης
  • [07] Κετσιάνγκ: Η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται

  • [01] «Παρών» θα δηλώσει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Μάρκου

    «Παρών» στην πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα πει η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου κατά την αποψινή ψηφοφορία.

    Σε γραπτή δήλωσή της, η κα Μάρκου αιτιολογεί την στάση της αυτή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

    «Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ως σήμερα να βάλει τη χώρα με σχέδιο σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη πλευρά, είναι κατανοητό και δεδομένο ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή συγκυρία. Η χώρα χρειάζεται έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα για να διατυπωθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές προοδευτικές πολιτικές από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα της απασχόλησης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων».-

    [02] Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δημόσιοι υπάλληλοι.

    Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος και άλλες συνδικαλιστές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί, «ως αντισυνταγματική και παράνομη» η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.

    Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ και οι λοιπές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

    [03] Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η συνταγματικότητα, ή μη, του νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    Την Ολομέλεια του ΣτΕ απασχόλησε η προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου, που ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

    Παράλληλα, οι κάτοικοι του Αμαρουσίου ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, διατάξεις του νόμου 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, όπως είναι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, η εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

    [04] Διαδικτυακά μαθήματα για όλους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω του Διαδικτύου (massive open online courses) θα αρχίσει να προσφέρει σταδιακά από αυτόν τον μήνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατά το πρότυπο πολλών διεθνώς καταξιωμένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Με τον όρο «Ανοικτό Μάθημα» νοείται η ελεύθερη πρόσβαση στο περιβάλλον του μαθήματος με εμπλουτισμένο πολυμεσικό περιεχόμενο (διαφάνειες, σημειώσεις, βίντεο, podcasts, διαδραστικό περιεχόμενο) και στο εκπαιδευτικό υλικό του.

    Η δράση αυτή υλοποιείται σε εθνικό -οριζόντιο- επίπεδο από την αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία «Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο» («Gunet»), στην οποία συμμετέχουν όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Η αντίστοιχη κάθετη δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στοχεύει στην ανάπτυξη ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων, που διατίθενται δωρεάν τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στο ευρύ κοινό.

    [05] Μπλούμπεργκ: «Ανάσα για τους επενδυτές» η ψήφος εμπιστοσύνης

    «Ύστερα από έναν μήνα αναταράξεων στα ελληνικά ομόλογα και στο Χρηματιστήριο, οι Έλληνες βουλευτές, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναμένεται να δώσουν μια μικρή ανάσα στους επενδυτές» αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας», επισημαίνοντας το γεγονός ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πέτυχε τον Απρίλιο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015, την ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί γρηγορότερα από τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εκτροχιασθούν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις επόμενες εκλογές».

    Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αποτέλεσε το πεδίο υιοθέτησης των μέτρων λιτότητας, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, γίνεται πάλι το επίκεντρο μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του».

    Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτή την ενέργεια για να θέσει τέλος στις προκλήσεις της αντιπολίτευσης και για να ανανεώσει τη στήριξη για τη στάση του έναντι της εξωτερικής βοήθειας».

    [06] Π. Τόμσεν: Η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης

    «Αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα» τόνισε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα, σε σχέση με εκείνες στην Ισπανία και (σε άλλες χώρες) την ευρωζώνη.

    Ακολούθως ανέφερε ότι εξαιτίας των «πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών», η Ελλάδα ξεκίνησε από «πιο δυσχερή θέση» και αυτό σημαίνει ότι «η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες».

    Στην αρχική τοποθέτησή του για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Τόμσεν δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη χώρα, επισήμανε ότι «τα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο», όπως υποστήριξε, «παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads», διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «ακόμη η κατάσταση είναι εύθραυστη σ' αυτόν τον τομέα».

    Όσον αφορά τα όσα ανέφερε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τόμσεν δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω τοποθετήσεις, επισημαίνοντας: «Κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (σσ. με το ΔΝΤ). Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά, στο παρόν στάδιο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε συγκεκριμένη βάση».

    [07] Κετσιάνγκ: Η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι η οικονομία της χώρας του θα συνεχίσει την ανάπτυξή της "με μέσο έως υψηλό ρυθμό" και θα επεκταθεί κατά περίπου 7,5% φέτος, παρά τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο Λι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα περισσότερους παράγοντες αβεβαιότητας. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος θέλει να αυξηθεί η απασχόληση στην Κίνα, προκειμένου να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της.

    "Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη 7,5% φέτος", είπε, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να μην "υπεραναλύσουν" κάποια μικρή απόκλιση της τάξης του 0,1 ή 0,2% από το ποσοστό αυτό.

    Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της κάλεσε το Πεκίνο να διασφαλίσει την πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά ενώ ζήτησε επίσης μεγαλύτερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωσης και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 October 2014 - 16:30:28 UTC