Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από 2 Ιανουαρίου 2015
  • [02] Η έξοδος από το μνημόνιο στη συνάντηση Χαρδούβελη - Λαγκάρντ
  • [03] Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία διετία
  • [04] Κρ. Λαγκάρντ: «Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες»
  • [05] Το Ισλαμικό Κράτος ενισχύει τις θέσεις του στο Κομπάνι
  • [06] ΗΠΑ: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας
  • [07] Ο Πούτιν ζήτησε την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα
  • [08] Μη επανδρωμένο μίνι αεροσκάφος στο μέγεθος «έξυπνου» τηλεφώνου

  • [01] Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από 2 Ιανουαρίου 2015

    Την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς αύριο Δευτέρα στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης».

    Όπως ανακοινώθηκε, ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από 2 Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα, στις επόμενες μέρες θα αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

    Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια, ενώ παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. «Η χώρα αλλά ζει σελίδα, σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα Πολεοδομίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Μάλιστα, στις επόμενες μέρες θα αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

    [02] Η έξοδος από το μνημόνιο στη συνάντηση Χαρδούβελη - Λαγκάρντ

    Η έξοδος από το μνημόνιο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν, επίσης, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από πλευράς του ΔΝΤ θα λάβουν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα κινείται προς την κατεύθυνση της εξόδου από το μνημόνιο, ενώ η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του προαναφερθέντος στόχου και «διαμόρφωσης του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα».

    Με βάση το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε να έχει το «μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη» και «να πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», της δίνεται πλέον η δυνατότητα να περάσει σε μια «καινούρια σχέση» (με το ΔΝΤ), όπως δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας.

    Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως δυο «βασικοί σταθμοί» θεωρούνται τα stress test των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης.

    [03] Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία διετία

    Συνολικές επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ έχουν καταγραφεί, τη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει ο πρόεδρός του Νικόλαος Φίλιππας, σε συνέντευξη του στο "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις.

    «Ωστόσο, στον αντίποδα, έχουμε πολλά παραδείγματα περιπτώσεων όπως αυτά της αξιοποίησης του Ελληνικού και της Οξυάς, που έχουν αναβληθεί λόγω δικαστικών προσφυγών. Στις αποκρατικοποιήσεις, σίγουρα παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας» τονίζει.

    Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ.Φίλιππας σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015 (σύμφωνα με το προσχέδιο ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 εκτιμάται σε 2,9%).

    Ειδικότερα, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 1,85% και 2,07% αντίστοιχα.

    [04] Κρ. Λαγκάρντ: «Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες»

    Η κινητοποίηση κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν πρέπει να καταλήξει «να τρομοκρατεί» τον πλανήτη και να στιγματίζει την Αφρική στο σύνολό της, προειδοποίησε χθες Σάββατο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Πρέπει να επιδείξουμε εξαιρετική σύνεση για να μην τρομοκρατήσουμε τον πλανήτη σε ό,τι αφορά την Αφρική στο σύνολό της», δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Η επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, είναι προς το παρόν περιορισμένη σε τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

    «Αυτές οι τρεις χώρες έχουν πληγεί πολύ και προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουμε και να περιορίσουμε» την επιδημία, επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχει πληγεί όλη η Αφρική.

    Αλλού στην αφρικανική ήπειρο «οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να συνεχιστούν, οι οικονομίες των άλλων χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», κάλεσε η Λαγκάρντ.

    Εξάλλου η διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε να αρθεί η απομόνωση των τριών αφρικανικών κρατών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία φορώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μια κονκάρδα που έγραφε: «Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες».

    [05] Το Ισλαμικό Κράτος ενισχύει τις θέσεις του στο Κομπάνι

    Το Ισλαμικό Κράτος ενίσχυσε χθες Σάββατο τις θέσεις του σε μεγάλο μέρος της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

    Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών κυρίως στο Κομπάνι, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

    Στο Κομπάνι οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ΙΚ, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Χθες Σάββατο 23 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

    Το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

    [06] ΗΠΑ: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας

    Η μητέρα ενός άοπλου νεαρού μαύρου που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τον Αύγουστο συμμετείχε μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές στην πορεία που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο προάστιο αυτό του Σεντ Λούις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο κατά της αστυνομικής βίας.

    Οι νέες αυτές διαδηλώσεις για τον φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφού ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν άλλο μαύρο νεαρό.

    Η μητέρα του Μπράουν, η Λέσλι ΜακΣπέιντεν, ο γιος της οποίας σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου όταν ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον τον πυροβόλησε, περπάτησε στην πρώτη γραμμή μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Φέργκιουσον.

    Οι διαδηλωτές ζητούν τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του Ουίλσον, ενώ οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τα στοιχεία της υπόθεσης για να αποφασίσουν αν θα του ασκήσουν διώξεις.

    Η ΜακΣπέιντεν, που έχει κατηγορήσει την αστυνομία του Φέργκιουσον για τον φόνο του γιου της, συμμετέχει σπάνια στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται μετά τον θάνατό του.

    Κάποια στιγμή εγκατέλειψε την πορεία, στην οποία τελικά συμμετείχαν πάνω από 1.000 άνθρωποι, και πήγε έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, όπου διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

    [07] Ο Πούτιν ζήτησε την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά τα γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Ροστόφ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μετέδωσαν αργά χθες Σάββατο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

    Η απομάκρυνση των στρατευμάτων γίνεται πριν από τη συνάντηση του Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του Ποροσένκο στο Μιλάνο την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

    «Ο υπουργός (Άμυνας) ενημέρωσε τον Ανώτατο Διοικητή για την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου εκπαίδευσης στα πεδία βολής στη νότια στρατιωτική περιοχή», ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

    «Μετά την ενημέρωση, ο Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσει η επιστροφή των στρατευμάτων στις μόνιμες βάσεις τους (?) Συνολικά 17.600 στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν στα πεδία βολής στην περιοχή του Ροστόφ το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    [08] Μη επανδρωμένο μίνι αεροσκάφος στο μέγεθος «έξυπνου» τηλεφώνου

    Η αμερικανική εταιρεία AeriCam ανακοίνωσε το σχέδιό της να κατασκευάσει ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), το μέγεθος του οποίου θα είναι ίδιο με ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο iPhone, με ενσωματωμένη κάμερα προκειμένου ο χρήστης να απολαμβάνει τις προσωπικές του πανοραμικές λήψεις.

    Το drone τσέπης ονομάζεται Anura. Το πρότζεκτ θα χρηματοδοτηθεί μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου συγκέντρωσης κεφαλαίων για καινοτόμες ιδέες, Kickstarter.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AeriCam, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, Τζέισον Λαμ γνωστοποίησε ότι το drone θα συνδέεται με «έξυπνα» κινητά, που χρησιμοποιούν λογισμικό iOS και Android, μέσω WiFi. Με τον τρόπο αυτό, τα «έξυπνα» κινητά λειτουργούν σαν τηλεχειριστήρια του Anura.

    Μιλώντας στο National Public Radio των ΗΠΑ, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 500 επενδυτές, μέσω του Kickstarter, προκειμένου η αρχική τιμή πώλησης του Anura να μην ξεπεράσει τα 200 δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 October 2014 - 8:30:26 UTC