Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
  • [03] Σε έναν μήνα η απόφαση για το ποιοί θα δικαστούν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής
  • [04] Σ. Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ακόμη και με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού
  • [05] Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Ηλεία και Αχαΐα
  • [06] Στη δημοσιότητα την Παρασκευή η λίστα με τα ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους
  • [07] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 13χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη
  • [08] Ρώμη και Παρίσι απευθύνουν έκκληση για ανάπτυξη στην Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής
  • [09] Η Ισπανία μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [10] Ακυρώθηκε η συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ στο Μιλάνο
  • [11] «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα» λένε Βρετανοί βουλευτές
  • [12] Βαλένθια-Ολυμπιακός 36-38 στο ημίχρονο

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας

    Επιβάλλεται «τώρα να καταλάβουμε πως το κάθετί που λέγεται ή που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός, η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων της χώρας, η έλλειψη συστράτευσης, θάρρους, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αλήθειας, έχει τεράστιο κόστος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τίτλο «Δημοκρατική Παράταξη-Ξεκινάμε» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο τη Αθήνας, με θέμα την ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης στην πορεία προς το συνέδριο.

    Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς: Τάκης Αναστόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνος Επιτροπάκης, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Νικόπουλος, Παναγιώτης Πάτρας.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμείς τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας», όχι της κυβερνητικής που, όπως είπε, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της, «αλλά της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση». Προηγουμένως, ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι η χώρα περνάει τώρα μια πολύ περίεργη φάση, λειτουργεί εργαστηριακά. «Η βούληση μας να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση, να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε εθνικό χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουμε την έξοδο από την κρίση με ασφαλή τρόπο και να παραδώσουμε τη χώρα ως ομαλή αυτόνομη ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αυτή μας η βούληση και εξαγγελία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ταραχή», είπε. «Και φαίνεται καθαρά τώρα, βλέπετε πώς αντιδρούν οι αγορές και τα διεθνή ΜΜΕ», συνέχισε.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

    Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και τον ρόλο της Ελλάδας στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, επικέντρωσε την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, στο Μιλάνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, είναι κρίσιμη η διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει αναλάβει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά ενέργειας της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα όραμα μακράς πνοής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φτιάχνουμε απλά αγωγούς, αλλά χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά της και επισήμανε τους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε πως η συνεργασία Ευρώπης και Ασίας δεν είναι μόνο εμπορική και οικονομική, και υπογράμμισε τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο των δύο ηπείρων και τη σημασία της αύξησης των επαφών μέσω της ακαδημαϊκής συνεργασίας και του τουρισμού.

    [03] Σε έναν μήνα η απόφαση για το ποιοί θα δικαστούν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    Σε περίπου έναν μήνα από σήμερα αναμένεται να κρίνει το Συμβούλιο Εφετών την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με βούλευμα που θα εκδώσει για το ποιοι από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σε μία δίκη που παρόμοια της δεν έχει προηγηθεί στα δικαστικά χρονικά.

    Οι Εφέτες που θα κρίνουν την υπόθεση θα πρέπει, αφού μελετήσουν τα στοιχεία, να αποφανθούν αν θα κάνουν δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου για το πόσοι και για ποιές κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο ή αν θα κρίνουν διαφορετικά την ποινική εμπλοκή κατηγορουμένων. Βάσει της εκτίμησης του κ. Ντογιάκου πρέπει να παραπεμφθούν οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μαζί τους άλλοι 52 συγκατηγορούμενοί τους. Από αυτούς οι 26 είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.

    Μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων ανήκει ή σχετίζεται με την δράση της Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, τον έλεγχο της οποίας είχε ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Στην πρόταση του ο κ. Ντογιάκος αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο υπό τον τίτλο "Τοπική Οργάνωση Νίκαιας" καθώς η εν λόγω τοπική καταλαμβάνει μεγάλη θέση στην δικογραφία για την υπόθεση με την δολοφονία Φύσσα, την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες αλλά και με την εμπλοκή Λαγού σε επίθεση του κοινωνικού χώρου στην Ηλιούπολη.

    [04] Σ. Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ακόμη και με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού

    «Τώρα πια τους κατάλαβαν όλοι» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή non paper του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Την ώρα που η Ευρώπη στηρίζει ανοιχτά την Ελλάδα και αναγνωρίζει τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που πραγματικά παίζει ακόμη και με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και την ίδια στιγμή ουσιαστικά ζητά να μη βγούμε από το μνημόνιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [05] Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Ηλεία και Αχαΐα

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 9.00 το βράδυ σε πολλές περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας.

    Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στην βορειοανατολική Ηλεία.

    Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίζεται οκτώ χιλιόμετρα βόρεια του Πύργου.

    [06] Στη δημοσιότητα την Παρασκευή η λίστα με τα ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους

    Αύριο θα δοθεί στην δημοσιότητα, από το υπουργείο Παιδείας η λίστα με όλα τα ονόματα των ιδιωτικών ΙΕΚ που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς το Δημόσιο και θα διακοπεί η λειτουργία τους.

    Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τρισέλιδη λίστα με τα ονόματα όλων των ιδιωτικών ΙΕΚ μαζί με τα ποσά των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, έληξε η προθεσμία που είχαν για να ενταχθούν στην ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, οπότε αύριο θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα για τον αριθμό των ΙΕΚ που θα διακοπεί η λειτουργία τους.

    [07] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 13χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν αγόρι 13 ετών σε χωριό της Δυτικής Όχθης σήμερα, ανέφεραν τοπικές ιατρικές πηγές και κάτοικοι της περιοχής.

    Ο 13χρονος Παλαιστίνιος Μπαχάα Μπαντρ πυροβολήθηκε στο στήθος όταν οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στο Μπέιτ Λίκια, κοντά στη διαχωριστική γραμμή με το Ισραήλ, και δέχτηκαν βροχή από πέτρες από νεαρούς.

    Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο αν το αγόρι συμμετείχε στην αντιπαράθεση με τους στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσει το επεισόδιο αυτό.

    Η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί μετά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, και 70 Ισραηλινοί, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες.

    [08] Ρώμη και Παρίσι απευθύνουν έκκληση για ανάπτυξη στην Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής

    Η προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισαν σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά αντίθετη θέση από τη Γερμανία, που τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Με τις ενδείξεις μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης να τρομάζουν τους επενδυτές και να προκαλούν κλυδωνισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπογράμμισαν την ανάγκη για μέτρα επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

    «Το να προωθήσουμε την ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε τη σταθερότητα στις αγορές» είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας με αφορμή την έναρξη της διήμερης Ευρωασιατικής Συνόδου κορυφής.

    «Έχουμε ακυρώσει την παγκόσμια «ανάπτυξη» για χρόνια προκειμένου να επικεντρωθούμε στην δημοσιονομική πειθαρχία αλλά δε μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση χωρίς επενδύσεις» είπε ο Ρέντσι ενόψει της Συνόδου, όπου οι ηγέτες συζητούν θέματα από το εμπόριο έως την τρομοκρατία.

    Νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε μιλήσει σε πολύ διαφορετικό τόνο.

    Σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο προτού ταξιδέψει στο Μιλάνο, η Μέρκελ είπε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλιώς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης.

    [09] Η Ισπανία μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Η Ισπανία κατέλαβε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη διετία 2015-2016, μετά από τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, κερδίζοντας την Τουρκία.

    Κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση από τα 193 μέλη, η Ισπανία συγκέντρωσε 132 ψήφους, ενώ η Τουρκία έλαβε 60 ψήφους και δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

    Νωρίτερα, στην πρώτη ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 121 ψήφους και η Τουρκία 109. Επειδή και οι δυο χώρες δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των μελών του Σώματος, που αντιστοιχεί σε 129 ψήφους, διεξήχθη δεύτερη ψηφοφορία.

    [10] Ακυρώθηκε η συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ στο Μιλάνο

    Η προγραμματισμένη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM) που γίνεται στο Μιλάνο ακυρώθηκε εξ αιτίας της καθυστερημένης άφιξης του Ρώσου ηγέτη από το Βελιγράδι, ανέφεραν γερμανικές πηγές.

    Δεν έχει διευκρινιστεί έαν η υψηλού ενδιαφέροντος συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πιθανόν αργότερα σήμερα το βράδυ όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

    Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ευρώπης και πριν από το επίσημο δείπνο.

    [11] «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα» λένε Βρετανοί βουλευτές

    «Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τα άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι' αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα». Αυτά επισήμανε σήμερα, όσο πιο εμφατικά μπορούσε μέσα στη βρετανική Βουλή, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζορτζ Άντριου, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

    Υποστηρικτής του και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος. «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπιν.

    Στις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών απάντησε η υφυπουργός Πολιτισμού, Έλεν Γκραντ, η οποία σημείωσε: «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ουνέσκο θέλει να μεσολαβήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δέχεται πως τα αντικείμενα αυτά έχουν κλαπεί και επισήμανε: «Αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι».

    [12] Βαλένθια-Ολυμπιακός 36-38 στο ημίχρονο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2014 - 20:30:32 UTC