Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΚΚΕ «καταδικάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας»
  • [02] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τελετή καθέλκυσης του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου «Ωκεανός»
  • [03] Εισαγγελέας για τις καταγγελίες περί επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο
  • [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και φοιτητών, στα Προπύλαια
  • [05] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες για παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS
  • [06] Υπό περιορισμό, ο νεαρός που προκάλεσε το δυστύχημα στην Π. Ράλλη, έπειτα από διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα
  • [07] Κλ. Ρέγκλινγκ: Τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών θα αποσαφηνίσουν τις ανάγκες της Ελλάδας
  • [08] FT: Η ΕΚΤ άρχισε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων
  • [09] To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» εισήλθε στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ
  • [10] Περίπου 590.000 ευρώ, το κόστος των ανασκαφών στην Αμφίπολη
  • [11] Ευρήματα της υστερoκλασικής-ελληνιστικής πόλης της Αλίκυρνας, κοντά στο Μεσολόγγι
  • [12] Υποβρύχια ανασκαφή σε ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο

  • [01] Το ΚΚΕ «καταδικάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας»

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για την είσοδο, συνοδεία δύο υποστηρικτικών πολεμικών σκαφών, του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί υλοποίηση των τουρκικών απειλών για την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, που συνδέεται με την όξυνση του ανταγωνισμού στην περιοχή για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου». «Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και διαιωνίζει με όλα τα μέσα το καθεστώς κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

    [02] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τελετή καθέλκυσης του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου «Ωκεανός»

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε το πρωί η τελετή καθέλκυσης του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου «Ωκεανός» στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με την ένταξη του υποβρυχίου «Ωκεανός» στη δύναμη το Στόλου ενισχύεται η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

    [03] Εισαγγελέας για τις καταγγελίες περί επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι προ ημερών καταγγελίες νεφροπαθών περί χρήσης επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις (όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής») και να αποδοθούν στους υπαίτιους. Όπως είχε καταγγείλει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, τους τελευταίους μήνες τα δύο παραπάνω νοσοκομεία προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης από την Αίγυπτο, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

    [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και φοιτητών, στα Προπύλαια

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, από τις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση των Πρυτανικών Αρχών να κλειδωθούν οι εγκαταστάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου συγκεντρώθηκαν και εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι αντιδρούν στην ανάθεση της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων σε ιδιωτικές εταιρίες.

    Αντιπροσωπεία των υπαλλήλων και των φοιτητών είχε συνάντηση με τους αντιπρυτάνεις Κώστα Μπουραζέλη και Αντώνη Καλοκαιρινό.

    «Έγινε μια μεγάλη συζήτηση στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή του Καλοκαιρινού, που είναι αρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας του πανεπιστημίου, και παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με ηρεμία ότι το πνεύμα που ακολουθήσαμε και σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε -όσο μας επιτρέψουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία- είναι να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους. Διότι αυτό που έχουμε ζήσει επί χρόνια, να είναι ένα είδος ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι, είναι κάτι το οποίο αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία και μας έχει οδηγήσει σε γνωστά αδιέξοδα» ανέφερε ο κ. Μπουραζέλης μετά το τέλος της συνάντησης.

    [05] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες για παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS

    Το πρόγραμμα «Διάγνωση και θεραπεία» για παιδιά, που έχουν θέσει σε εφαρμογή τα Παιδικά Χωριά SOS τα χρόνια της κρίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα παρέχοντας δωρεάν οδοντιατρική εξέταση και θεραπεία.

    Η πρωτοβουλία αφορά οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και οι οποίες αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τη στοιχειώδη φροντίδα όχι μόνο της πρόληψης, αλλά και της θεραπείας.

    Στην Κυψέλη, έξω από το κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, εδώ και λίγες ημέρες σταθμεύει η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα, σε συνεργασία με τα «Φωτεινά Χαμόγελα». Στη Μονάδα, οι εθελοντές παιδοδοντίατροι, μέλη της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, προχωρούν στη θεραπεία και αποκατάσταση οδοντικών προβλημάτων σε περισσότερα από 200 παιδιά, που οι γονείς δεν μπορούν να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

    Η Μονάδα θα παραμείνει για 10 μέρες στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα καλύψει θεραπευτικές ανάγκες άλλων 100 παιδιών.

    [06] Υπό περιορισμό, ο νεαρός που προκάλεσε το δυστύχημα στην Π. Ράλλη, έπειτα από διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα

    Απολογία από το Τζάνειο Νοσοκομείο, που νοσηλεύεται φρουρούμενος, έδωσε στον 4ο τακτικό ανακριτή ο 27χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε το δυστύχημα στην λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, πριν λίγες ημέρες. Ο νεαρός Μάριαν Ερβίς, Αλβανός υπήκοος, είναι κατηγορούμενος για θανατηφόρα διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (κακούργημα), ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας δεν σχημάτισαν την ίδια άποψη ως προς την ποινική μεταχείριση που θα πρέπει να έχει ο κατηγορούμενος, καθώς η μία πλευρά έκρινε ότι πρέπει να προφυλακιστεί ενώ η άλλη ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ δύο φορές το μήνα και της αφαίρεσης διαβατηρίου. Τη διαφωνία θα λύσει το Δικαστικό Συμβούλιο και έως τότε ο νεαρός θα παραμείνει υπό περιορισμό κατ΄οίκον, εφόσον πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    [07] Κλ. Ρέγκλινγκ: Τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών θα αποσαφηνίσουν τις ανάγκες της Ελλάδας

    Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου, θα συμβάλει να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ. Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές. «Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ. Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισεκ. ευρώ τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, όταν ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν (...) συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει στο Ρόιτερς την Παρασκευή πως μια επιλογή θα μπορούσε να είναι μια γραμμή πιστώσεων μετά το τέλος του προγράμματος δανεισμού την οποία η Αθήνα θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε περίπτωση μελλοντικών αναταράξεων στις αγορές.

    [08] FT: Η ΕΚΤ άρχισε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, σε μία τελευταία προσπάθειά της να αποτρέψει την οικονομική στασιμότητα στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Πρόκειται για τις πρώτες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ, με το οποίο αναμένεται να προσθέσει την επόμενη διετία στον ισολογισμό της δισεκατομμύρια ευρώ καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) και τιτλοποιημένων δανείων (asset - backed securities), με στόχο να αναζωογονήσει τον δανεισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι άρχισε σήμερα τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, ενώ οι αγορές των τιτλοποιημένων δανείων θα ξεκινήσουν αργότερα στη διάρκεια του έτους. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώνει το απόγευμα κάθε Δευτέρας, με αρχή την επόμενη εβδομάδα, τα ποσά που έχει αγοράσει. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είχε αρχίσει να χάνει δυναμική από το καλοκαίρι.

    [09] To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» εισήλθε στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

    To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» εισήλθε λίγο μετά το μεσημέρι στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.

    Ο υπουργός 'Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Διαβάστε επίσης: «Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος

    [10] Περίπου 590.000 ευρώ, το κόστος των ανασκαφών στην Αμφίπολη

    Σε ποσό που δεν ξεπερνά τα 590.000 ευρώ ανήλθαν οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά. Αναλυτικά στοιχεία με τις χρηματοδοτήσεις της ανασκαφικής έρευνας, που αποκάλυψε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκύπτει ότι το 2014 τις ανασκαφικές έρευνες στήριξαν με δωρεά η Εθνική Τράπεζα και με χορηγίες η ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι χορηγίες των ΔΕΣΦΑ και Ελληνικά Πετρέλαια μάλιστα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το κόστος της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη είναι υπέρογκο και, όπως έλεγε ο βουλευτής, «οι ψηφοφόροι της εκλογικής του περιφέρειας» ζητούν ενημέρωση επ? αυτού.

    [11] Ευρήματα της υστερoκλασικής-ελληνιστικής πόλης της Αλίκυρνας, κοντά στο Μεσολόγγι

    Εκτεταμένο τμήμα της υστεροκλασικής- ελληνιστικής πόλης της Αλίκυρνας ήρθε στο φως, από την ΛΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Ιόνια Οδός» στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην πόλη του Μεσολογγίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η πόλη ήταν γνωστή από τις αρχαίες πηγές (Στράβων, Πλίνιος), με βάση τις οποίες τοποθετείται μεταξύ των δύο μεγάλων αιτωλικών πόλεων Καλυδώνας και Πλευρώνας, στον οικισμό του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου, στον λόφο «Χίλια Σπίτια». Στη βορειότερη κορυφή του λόφου διατηρούνται τα ερείπια μικρού οχυρωματικού περιβόλου που περικλείει την ακρόπολη, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων. Ωστόσο, οικοδομικά κατάλοιπα της πόλης δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι σήμερα.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο άξονας της Ιόνιας Οδού διέρχεται από τον πυρήνα της αρχαίας πόλης σε μήκος περίπου 400 μ. και η ανασκαφή εκτείνεται σε συνολική έκταση 20 στρεμμάτων. Η έρευνα ξεκίνησε το 2011 και βαίνει προς ολοκλήρωση, έχοντας φέρει στο φως τμήμα του εμπορικού κέντρου της και του οικιστικού ιστού της.

    [12] Υποβρύχια ανασκαφή σε ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο

    Ολοκληρώθηκε, για φέτος, στις αρχές Οκτωβρίου η συστηματική υποβρύχια ανασκαφή που διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο, υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης 2ης ΕΒΑ, αρχαιολόγου Κατερίνας Δελλαπόρτα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη φετινή περίοδο, η ανασκαφή συνεχίστηκε προς το κεντρικό τμήμα, στο μέγιστο πλάτος του πλοίου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια των νομέων στη δυτική και ανατολική πλευρά της κόντρα? καρήνας (keelson), καθώς και τμήμα του υποφράγματος, δηλαδή του ενδιάμεσου καταστρώματος. Ο ξύλινος σκελετός του πλοίου διατηρείται σε σημαντικότατο βαθμό, επιτρέποντας τη μελέτη της μεταβατικής τεχνικής της ναυπηγικής του 15ου? 16ου αιώνα. Το πλοίο χρονολογείται λίγο μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου και είναι το μόνο ναυάγιο της ισπανικής θαλασσοκρατίας της εποχής του Φιλίππου Β', όπως μαρτυρούν τα ασημένια νομίσματα διαφόρων κοπών του Φιλίππου Β' και τα αρχικά εγχάρακτης λαβής όπλου με σταυρό, που έχει, μέχρι τώρα, εντοπισθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκτός από τα ναυπηγικά δομικά στοιχεία του σκάφους (νομείς, διαδοκίδες, εσωτερικό πυθμένα κ.λπ.), τα υπόλοιπα ευρήματα ανήκουν στον εξοπλισμό του πλοίου, όπως μεταλλικά συσσωματώματα και στην καθημερινή ζωή των αξιωματικών, όπως χρηστική και λεπτή κεραμεική, φαγεντιανή και μαγιόλικα, μεταλλικά μαγειρικά σκεύη και υπολείμματα τροφών. Κυρίαρχη παρουσία στο φορτίο έχουν τα διάσπαρτα στον βυθό φουντούκια, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2014 - 14:30:30 UTC