Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειωμένος κατά 1,9 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η πατρίδα μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας πράττει το καθήκον του
  • [03] Ν. Δένδιας: Το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο
  • [04] Κοινές προτάσεις για την ανάπτυξη θα καταθέσουν Παρίσι και Βερολίνο
  • [05] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα με το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών
  • [06] Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου

  • [01] Μειωμένος κατά 1,9 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής

    Ελαφρά μειωμένος κατά 1,976 εκ. ευρώ εμφανίζεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2015, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

    Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, με δαπάνες ύψους 139,922 εκ. ευρώ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην Ολομέλεια, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε "παρών", ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έδωσαν λευκή ψήφο.

    Η διαφορά των 1,976 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015, οφείλεται σε σειρά περικοπών που αποφάσισε η ίδια η Βουλή, καθώς και σε αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η εναρμόνιση των μισθολογίων των υπαλλήλων της Βουλής με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (κάτι που δεν είχε αποτυπωθεί έγκαιρα στον προϋπολογισμό του 2014), η ανάληψη της μισθοδοσίας όλων των ευρωβουλευτών από την Ευρωβουλή, και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2014 από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας εκ μέρους της Ελλάδας. Ειδική αναφορά αξίζει στην αφιέρωση 1 επιπλέον εκατομμυρίου ευρώ, στον κωδικό του "Εκτάκτου Αποθεματικού Βουλής", ανεβάζοντας το συνολικό ποσόν του αποθεματικού για το έτος 2015, στο 1,5 εκ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο, "η αύξηση του αποθεματικού κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών, που μπορούν σε διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς, να προκαλέσουν σημαντικές επισφάλειες".

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η πατρίδα μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας πράττει το καθήκον του

    Τις προσωπικές του ευχαριστίες στους πυροσβέστες για το έργο τους, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεσμεύτηκε για ενίσχυση του ΠΣ, αλλά και επίλυση των μισθολογικών προβλημάτων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της φετινής αντιπυρικής περιόδου, μίλησε για μία φορά για το τέλος της κρίσης, χαρακτηρίζοντας τους πυροσβέστες ως πρότυπο για το μέλλον.

    Ειδικότερα, είπε: «Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας και η καθεμία πράττει το καθήκον του. Τότε, θα προχωρήσουμε μπροστά και αφήνουμε στο τέλος αυτής της κρίσης, που περνάμε αυτή τη στιγμή, τα δύσκολα οριστικά πίσω μας, στο παρελθόν. Υπάρχει ένα μέλλον που ανοίγει διάπλατα μπροστά μας και εσείς είστε το παράδειγμα που μπορεί σήμερα ένας νέος Έλληνας και μια νέα Ελληνίδα να ακολουθήσει».

    [03] Ν. Δένδιας: Το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο

    Tο αυξανόμενο φορολογικό βάρος επηρεάζει σημαντικά το κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση των υπηρεσιών τους, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι «το τουριστικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το πλέον εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και ως τέτοιο να προστατεύεται. Έχουμε δεσμευθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, δέσμευση που θα τηρηθεί. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, είναι ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών και θεωρώ ότι οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον ΣΕΤΕ χρήζουν σοβαρής επεξεργασίας».

    Ιδιαίτερα για τα ακίνητα, σημείωσε ότι υποστηρίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ως σύγχρονη μορφή επένδυσης, που ενώ είναι τόσο διαδεδομένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, «στην Ελλάδα είμαστε ακόμα διστακτικοί ενώ το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο στην Ελλάδα» όπως είπε.

    [04] Κοινές προτάσεις για την ανάπτυξη θα καταθέσουν Παρίσι και Βερολίνο

    Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά την συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Δεσμεύτηκαν ταυτόχρονα να παρουσιάσουν συγκεκριμένες κοινές προτάσεις ως την 1η Δεκεμβρίου.

    "Ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί" ήταν το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ" είπε ο ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν.

    "Όταν η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται, επωφελείται ολόκληρη η Ευρώπη" δήλωσε ο κ. Σαπέν, ο οποίος, όπως και ο κ. Σόιμπλε, παραδέχθηκε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εξασθενήσει. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε μάλιστα ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και διευκρίνισε ότι οι κοινές προτάσεις που θα κατατεθούν θα στοχεύουν ακριβώς στην τόνωση των επενδύσεων.

    [05] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα με το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

    Τα "καυτά" ζητήματα της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, της εποπτείας του κλάδου και τα αναπτυξιακά κίνητρα που μπορούν να ενδυναμώσουν τη θέση του στην ελληνική κοινωνία και οικονομία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε, σήμερα το μεσημέρι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στα γραφεία της ένωσης στην Αθήνα.

    Πρόκειται για την πρώτη επαφή που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές μετά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα για τον ασφαλιστικό κλάδο και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

    Oι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στους ρυθμούς του solvency II περνώντας από το στάδιο των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και μετάβασης στο νέο εποπτικό περιβάλλον. 'Αλλωστε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και CEO της Eurolife ERB Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στη συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών που διοργανώνει η ΕΑΕΕ στην Ύδρα ανέφερε: "όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη σε αυτό το καινούργιο εποπτικό περιβάλλον απαιτεί χρόνο, χρήμα, κεφάλαια και πολλή δουλειά εκ μέρους μας. Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά υποστηρίζει τις πράξεις του solvency II, που στόχο έχουν να αυξήσουν την προστασία των κατόχων ασφαλιστηρίων, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να εφαρμόσουν νέους υψηλούς κανόνες εποπτείας στην αγορά μας".

    [06] Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου

    Αναρτήθηκε για διαβούλευση στην διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ για αξιώσεις ιδιωτών από συμβάσεις που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής.

    Με το επίμαχο νομοσχέδιο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής κατατίθεται στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο και συνοδεύεται με παράβολο που ανταποκρίνεται στο ένα τοις χιλίοις επί του ζητούμενου ποσού, με ελάχιστο ύψος τα 100 ευρώ, ενώ ακολουθεί συζήτηση στο ακροατήριο και το δικαστήριο εκδίδει την απόφασή του μέσα σε 90 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης. Η διαταγή πληρωμής επιδίδεται στο Δημόσιο μέσα σε 30 ημέρες και εάν περάσει ο μήνας και δεν έχει επιδοθεί παύει αυτομάτως η ισχύς της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2014 - 18:30:27 UTC