Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Ανέκρουσε πρύμναν ο Ν. Κωνσταντόπουλος
  • [02] Μειώθηκαν κατά 16% οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά
  • [03] Αντιπαράθεση Ανδ. Λοβέρδου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΠΑ και τις δηλώσεις του πρύτανη
  • [04] «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κατασκευή της χωματερής στο Γραμματικό
  • [05] Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Εισαγγελία για διατάραξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [06] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τα περί οφειλής του προς τα ναυπηγεία Ελευσίνας
  • [07] Υποβλήθηκαν οι πρώτες 9.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
  • [08] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γκίκα Χαρδούβελη
  • [09] Η φτώχεια... παχαίνει

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Ανέκρουσε πρύμναν ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αφού παρέθεσε όσα είχε πει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τον Σεπτέμβριο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και όσα είπε σήμερα, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, δήλωσε ότι «ανέκρουσε πρύμναν και από τις δήθεν φοβερές και τρομερές καταγγελίες της 3ης Σεπτεμβρίου, σήμερα πέρασε στο άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

    Η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως ως νομικός ο κ. Κωνσταντόπουλος θυμήθηκε ότι με τη Δικαιοσύνη δεν παίζουμε και «περί της ταμπακιέρας, δηλαδή των αποδείξεων, ούτε λόγος».

    Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε επίσης για τον κ. Κωνσταντοπουλο ότι «ως πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν δίστασε να ανοίξει τον χορό των αναπόδεικτων και συκοφαντικών καταγγελιών που πλήττουν τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

    [02] Μειώθηκαν κατά 16% οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά

    Κατά 16% μειώθηκαν οι πυρκαγιές τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργο Διδασκάλου, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, υποστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, στη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξε μείωση του αριθμού των πυρκαγιών κατά 16% σε σχέση με το 2013 και 26% συγκριτικά με το 2012, ενώ οι καμένες εκτάσεις ήταν κατά 34% λιγότερες από πέρυσι και 88% λιγότερες από το 2012.

    [03] Αντιπαράθεση Ανδ. Λοβέρδου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΠΑ και τις δηλώσεις του πρύτανη

    Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και οι κατηγορίες του πρύτανη Θ. Φορτσάκη κατά τριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το επισκέφθηκαν, ότι είναι υποκινητές της κατάληψης στο χώρο της πρυτανείας.

    Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα ΑΕΙ και στηρίζοντας, παράλληλα, τον κ. Φορτσάκη, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για τα θέματα ασφάλειας και καθαριότητας εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχει δικαίωμα το δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου.

    Στην αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου, που ήταν μία εκ των τριών βουλευτών που επισκέφθηκαν την πρυτανεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέτεινε ότι «στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω».

    «Η δική μας παρέμβαση και η έκκληση που κάνω είναι να προχωρήσει το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 χωρίς τέτοια φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

    «Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για τα όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ. Εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους», απάντησε η κα Φωτίου και χαρακτήρισε απαράδεκτες και πρωτοφανείς τις κατηγορίες του κ. Φορτσάκη κατά των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία. «Αυτές οι εκφράσεις προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς και παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς να θυμάται. Εμείς σεβόμαστε τον πανεπιστημιακό θεσμό και όχι τον κ. Φορτσάκη. Θα κάνουμε διάλογο, εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγνώμη και αποσύρει τις κατηγορίες», πρόσθεσε η κα Φωτίου.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς επεσήμανε ότι σκοπός της επίσκεψης στην πρυτανεία ήταν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές πήγαν χωρίς να φοράνε καμία κουκούλα. Ζήτησε δε την προστασία της Βουλής για τις βαριές κατηγορίες που διατύπωσε ο πρύτανης κατά βουλευτών, κατηγορίες που θυμίζουν «εποχές που κανείς δεν θέλει να θυμάται».

    Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, που κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δείχνει ανοχή σε συμπεριφορές και πρακτικές κουκουλοφόρων, καταλήψεων και τρομοκρατίας.

    [04] «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κατασκευή της χωματερής στο Γραμματικό

    Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 3561 και 3562/2014 αποφάσεις του, επέτρεψε να συνεχιστούν τα έργα κατασκευής της χωματερής (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων) στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.

    Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει το 2012 ο Δήμος Μαραθώνα και κάτοικοι, και το 2013 ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, ζητώντας να ακυρωθούν διάφορες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως είναι η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κ.λπ. της χωματερής που θα κατασκευαστεί σε έκταση 520 στρεμμάτων, καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης.

    Το δικαστήριο βασικά το απασχόλησε η ύπαρξη ή όχι ρέματος στην επίμαχη περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η χωματερή.

    [05] Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Εισαγγελία για διατάραξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της διατάραξη λειτουργίας Πανεπιστημίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φορτσάκης δεν ζητεί την άμεση επέμβαση της αστυνομίας καθώς, όπως αναφέρει μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταστροφές που να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου το οποίο όπως επισημαίνει, σήμερα, λειτούργησε κανονικά.

    Διαβάστε επίσης:Αντιπαράθεση Ανδ. Λοβέρδου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΠΑ και τις δηλώσεις του πρύτανη Θ. Φορτσάκη

    [06] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τα περί οφειλής του προς τα ναυπηγεία Ελευσίνας

    Με νέα ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της διοίκησης των ναυπηγείων Ελευσίνας περί οφειλής του προς τα ναυπηγεία, τονίζοντας ότι «καμία συμβατική οφειλή δεν υπάρχει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τα Ναυπηγεία».

    «Όσα ισχυρίζεται η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι διεκδικήσεις της από παλαιότερα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού δεν αναγνώρισαν ως βάσιμες», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    «Η μόνη αλήθεια είναι ότι βάσει της τότε νομοθετικής ρύθμισης, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πληρώθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ, και έπρεπε να έχουν παραδώσει την πυραυλάκατο ?Ρίτσος? το Μάρτιο του 2014».

    [07] Υποβλήθηκαν οι πρώτες 9.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

    Την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για υποβολή αίτησης για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ κατά τις τρείς πρώτες ώρες υποβλήθηκαν 9.000 αιτήσεις.

    Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης και αφορά αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και 30 Απριλίου κάθε έτους. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.

    Ποσό που ισούται με το 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης, προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης, κατ' επιλογή του δικαιούχου, που αποτυπώνεται στην αίτησή του.

    [08] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γκίκα Χαρδούβελη

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξιμου.

    Η συνάντηση διήρκεσε δυο ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα οικονομικά θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

    Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε δηλώσεις μετά την αναχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.

    [09] Η φτώχεια... παχαίνει

    Σε αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί η οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

    Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Όπως ανέφεραν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, 21 έως 26 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας και το αποτέλεσμα είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς παρατηρείται αύξηση της συχνότητας παιδικής παχυσαρκίας σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

    Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Βαλσαμάκης, ενδοκρινολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερου από 12.000 ευρώ ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους, με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2.

    Αντίστοιχα, στα κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2.

    Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ, τα δε αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 October 2014 - 16:30:26 UTC