Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρύθμιση ανάσα για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ
  • [02] Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [03] Σύνοδος ΕΕ: Οικονομία, Έμπολα και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα
  • [04] Στίβεν Χάρπερ: O Καναδάς ουδέποτε θα εκφοβιστεί
  • [05] Έκθεση για τον δημιουργό του Αθηναϊκού Νεοκλασικισμού, Θεόφιλο Χάνσεν

  • [01] Ρύθμιση ανάσα για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

    Λύση στο πρόβλημα 97.343 οικογενειών εργαζομένων, που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και δυσκολεύονται να τα εξυπηρετήσουν, δίνει νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Τη σχετική διάταξη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, περιλαμβάνεται στον νόμο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπογράφει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Με τον νέο νόμο, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τη χρονική επιμήκυνση των δανείων και καλύτερους όρους αποπληρωμής χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια δεκαπενταετούς διάρκειας, που χορηγήθηκαν από τράπεζες συμβεβλημένες με τον τέως ΟΕΚ με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος αυτού, χορηγήθηκαν το 2011, ενώ από την κατάργηση, τον Φεβρουάριο του 2012, του ΟΕΚ οι υποχρεώσεις του Οργανισμού αναλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

    Σκοπός της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, που πήραν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση από τον ΟΕΚ και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    [02] Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Το μεσημέρι θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, για να ψηφιστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη. Επιπλέον, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.

    [03] Σύνοδος ΕΕ: Οικονομία, Έμπολα και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

    Η οικονομία, οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπιση του ιού Έμπολα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών σήμερα και αύριο, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσει η Σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την τόνωση της ανάπτυξης. «Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ», αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».

    Το θέμα της οικονομίας θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επερχόμενου Προέδρου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «οι συζητήσεις τόσο των «28» ηγετών της ΕΕ, όσο και των «18» ηγετών της ευρωζώνης, θα επικεντρωθούν στο τρίπτυχο: επενδύσεις, «έξυπνη» εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Όπως εξήγησε, ο ίδιος αξιωματούχος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους προσέλκυσης των ιδιωτικών και των δημόσιων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

    [04] Στίβεν Χάρπερ: O Καναδάς ουδέποτε θα εκφοβιστεί

    Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά χθες βράδυ ότι η χώρα του «ουδέποτε θα εκφοβισθεί» από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» εναντίον των οποίων οι υπηρεσίες ασφαλείας θα «εντείνουν» τις προσπάθειες καταπολέμησής τους μετά τη δολοφονία δύο στρατιωτών μέσα σε τρεις ημέρες. Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Χάρπερ δεν απέκλεισε ο άνδρας που άνοιξε πυρ στο κοινοβούλιο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας να είχε «πιθανούς συνεργούς».

    Επανερχόμενος στην επίθεση που στοίχισε χθες τη ζωή ενός στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε σε φυλάκιο πέριξ του κοινοβουλίου της Οτάβας, ο Χάρπερ υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ότι «οι ενέργειες αυτές θα μας οδηγήσουν να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειες και αυτές των υπηρεσιών μας εθνικής ασφαλείας». Κατά την πρώτη επίσημη παρέμβαση μέλους της καναδικής κυβέρνησης, ο Χάρπερ δήλωσε ότι "οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας θυμίζουν δυστυχώς ότι ο Καναδάς απειλείται από ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουμε δει αλλού στον κόσμο. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, δεν θα εκφοβιστούμε. Ο Καναδάς ουδέποτε θα εκφοβιστεί».

    Με τη δολοφονία τη Δευτέρα ενός στρατιώτη από πολίτη του Κεμπέκ που ασπάστηκε το Ισλάμ και έγινε «ριζοσπάστης» υιοθετώντας τις θέσεις των τζιχαντιστών, η κυβέρνηση Χάρπερ βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη στα χρονικά του Καναδά «τρομοκρατική ενέργεια» που έχει σχέση με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

    Η αστυνομία της Οτάβα ήρε τον αποκλεισμό στο κέντρο της πόλης, αλλά διατηρεί τον αποκλεισμό στο κτίριο του κοινοβουλίου.

    [05] Έκθεση για τον δημιουργό του Αθηναϊκού Νεοκλασικισμού, Θεόφιλο Χάνσεν

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας Χάινς Φίσερ εγκαινίασαν χθες στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από αυστριακά και δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα, καθώς και έπιπλα, αντικείμενα από επιχρυσωμένο μπρούντζο, αλλά και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα.

    Ο Θεόφιλος Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Κατά την εννεαετή παραμονή του στην Αθήνα (1837-46) συνέθεσε την αρχιτεκτονική γλώσσα, που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, είναι δηλαδή ουσιαστικά ο κύριος δημιουργός του αθηναϊκού νεοκλασικισμού. Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτίριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» το συγκρότημα των κτιρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, που θεωρείται το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και μεγάλο αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Στο έργο του Θεόφιλου Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Ελληνική Αναγέννηση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2014 - 6:30:23 UTC