Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
  • [02] Προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική
  • [03] Χιονίζει στη Δυτική Μακεδονία
  • [04] Μεγάλες καταστροφές από την καταιγίδα στην Αττική
  • [05] Υπό κατάληψη τρία τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών
  • [06] Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [07] Ελία Σουλεϊμάν: Ο κινηματογράφος δεν χρειάζεται δόγματα

  • [01] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

    Σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς θα προεδρεύσει απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επιστρέφει αυτή την ώρα από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι για να προεδρεύσει στη σύσκεψη όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τις σημερινές πλημμύρες σε περιοχές της Αττικής, αλλά και θα τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή.

    [02] Προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Πειραιά -Ρέντη ενώ η αμαξοστοιχία IC 58 με αναχώρηση 16.18 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη έχει καθυστέρηση στο Μενίδι 1 ώρα και 40 λεπτά λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοφτό- Καλαβρυτα.

    [03] Χιονίζει στη Δυτική Μακεδονία

    Χιονόπτωση σημειώνεται στα ορεινά των νομών Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

    Λόγω του χιονιού αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς-Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου και Καστοριάς-Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, καθώς και στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας.

    Στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας βρέχει χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

    [04] Μεγάλες καταστροφές από την καταιγίδα στην Αττική

    Τις 450 ξεπερνούν αυτή την ώρα οι κλήσεις για βοήθεια προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της έντονης βροχόπτωσης που συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

    Αυτή την ώρα, στο Ίλιον σε διώροφο πάρκινγκ σουπερμάρκετ που έχει πλημμυρίσει, έχουν εγκλωβιστεί αυτοκίνητα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα. Στο σουπερμάρκετ που βρίσκεται στην οδό Θηβών και Πατρόκλου, πραγματοποιεί άντληση υδάτων όχημα της πυροσβεστικής.

    Ακόμα ένα όχημα της πυροσβεστικής βρίσκεται στο ΤΕΙ Αιγάλεω, καθώς υπάρχει κλήση για πλημμυρισμένο υπόγειο. Τα προβλήματα επικεντρώνονται αυτή την ώρα σε Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές και Μενίδι με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε αντλήσεις υδάτων.

    Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η νεροποντή στα δυτικά προάστια. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και πολλά είναι τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο. Άλλα οχήματα εγκλωβίστηκαν σε σημεία όπου είχαν συσσωρευτεί νερά, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν οδηγοί.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 65 οχήματα, αλλά όπως επισημαίνουν από την Πυροσβεστική θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να αποκασταθούν τα προβλήματα.

    Σύσκεψη υπό τον Αντ. Σαμαρά

    Σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς θα προεδρεύσει απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τις πλημμύρες σε περιοχές της Αττικής, αλλά και θα τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή.

    [05] Υπό κατάληψη τρία τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών

    Υπό κατάληψη βρίσκονται τρία τμήματα σχολών του πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και το κτίριο της πρυτανείας, από φοιτητές οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων να δοθούν λύσεις στο θέμα της στέγασης αλλά και της σίτισης.

    Ειδικότερα, υπό κατάληψη βρίσκονται τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το τμήμα Χημείας, ενώ φοιτητές των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Φιλολογίας προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το πανεπιστήμιο, η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου έστειλε σήμερα επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, με την οποία ζητείται να δοθεί λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών της Πάτρας, αλλά και στο ζήτημα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών του Αγρινίου.

    Ακόμη, από το πανεπιστήμιο ανακοινώθηκε ότι η πρύτανης έχει ενημερώσει τα μέλη των συλλόγων που έχουν καταλάβει το κτίριο της πρυτανείας, πως είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και για κάθε ζημιά που μπορεί να προκληθεί.

    [06] Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία

    Τις 300 έχουν ξεπεράσει οι κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από το μεσημέρι, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Οι κλήσεις τις πρώτες ώρες προέρχονταν από το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια, το Αιγάλεω και τον Κορυδαλλό, όπου σε πολλά σημεία συσσωρεύτηκαν ύδατα εγκλωβίζοντας οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητα τους. Αρκετές ήταν οι κλήσεις και για μετακινήσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

    Στη συνέχεια, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στο Περιστέρι, την Πετρούπολη, το Ίλιον και το Μενίδι. Πριν από λίγη ώρα στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν σε όλο το λεκανοπέδιο 100 πυροσβέστες με 50 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, θα χρειαστεί να επιχειρούν για αρκετές ώρες ακόμα, μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

    Έντονα είναι και τα προβλήματα στους δρόμους, με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες να είναι κυριολεκτικά μπλοκαρισμένες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται εδώ και ώρες οι οδηγοί στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, στην παραλιακή, στον Κηφισό και τη Συγγρού.

    Σε πλήρη κινητοποίηση έθεσε ο Δήμος Πειραιά τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Δικτύων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν από τη σφοδρή απογευματινή νεροποντή που έπληξε την πόλη.

    [07] Ελία Σουλεϊμάν: Ο κινηματογράφος δεν χρειάζεται δόγματα

    Αν και η ταινία που τον καθιέρωσε διεθνώς, η «Θεϊκή Παρέμβαση», δεν είχε γίνει αποδεκτή το 2002 από την Ακαδημία των Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, επειδή η Ακαδημία δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως χώρα, ο Ελία Σουλεϊμάν δεν σταμάτησε να κερδίζει βραβεία και οι ταινίες του καλές κριτικές, παγκόσμια διανομή και την αποδοχή του κοινού.

    Οι αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο - «αναγνωρίζουν την Ουαλία και το Χονγκ Κονγκ σαν έθνη αλλά όχι την Παλαιστίνη» έγραφαν για την Ακαδημία οι ξένοι δημοσιογράφοι - βοήθησαν να ανοίξει, έστω και χρόνια αργότερα, ο δρόμος για τα Όσκαρ σε επόμενες ταινίες από την παλαιστινιακή κινηματογραφική παραγωγή.

    Ο Ελία Σουλεϊμάν βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα και παρέδωσε masterclass, ενώ απόψε προλογίζει την ταινία του «Ο χρόνος που απομένει» (2009), όπως και άλλες ταινίες του, που προβάλλονται στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

    «Στην πρώτη μου ταινία, μετά σταμάτησαν, με χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενο σκηνοθέτη. Ίσως γιατί έλεγα την ιστορία με χιούμορ. Με είπαν ακόμα και σιωνιστή, όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι αλλά και κριτικοί από αραβικές χώρες, αριστεροί κινηματογραφικοί παραγωγοί, επειδή δεν έδειχνα θυματοποιημένη την Παλαιστίνη» απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε γιατί επιλέγει να μην δείχνει γεγονότα που συγκλονίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη. «Ο κινηματογράφος δεν θέλει δόγματα ούτε πασιφανή διδάγματα. Για μένα η κινηματογραφική δημιουργία προϋποθέτει απόσταση και συναισθηματική αποσύνδεση από τα γεγονότα της στιγμής. Τα γεγονότα τα καταγράφει η Ιστορία. Ενώ ο κινηματογράφος, με αφορμή τα γεγονότα και μέσα από ένα επώδυνο εσωτερικό ταξίδι του δημιουργού, συνθέτει την ποίηση της εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής απολαμβάνει την ταινία και επηρεάζεται ώστε να θέσει τα δικά του ερωτήματα» σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2014 - 18:30:23 UTC