Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος
  • [02] Καταλήψεις σε σχολεία της Κρήτης
  • [03] Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στην Μπρέσια, όπου μετέβη ο Ματέο Ρέντσι
  • [04] Το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα να σεβαστεί «την ενότητα της Ουκρανίας»
  • [05] Ο ηγέτης των αυτονομιστών εξελέγη πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» με 79%

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος

    Σε εξέλιξη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Στον διάλογο που είχαν οι δύο πριν τη συνάντησή τους, ο κ. Παπούλιας είπε στον κ. Τσίπρα ότι επιβάλλεται η στοιχειώδης συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και το ελάχιστο της συναίνεσης στα ζητήματα της οικονομίας και στα διεθνή προβλήματα της χώρας και πρόσθεσε: «Ίσως να έχω επηρεαστεί και από τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα. Να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Τα άλλα θα τα βρούμε. Εάν υπάρχει αυτή η συναίνεση όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί τα πράγματα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα. «Οι επιλογές είναι κρίσιμες, καθώς ακόμη πιο δυσχερής είναι η κατάσταση στην κοινωνία. Θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος και μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη συνεννόηση. Να δώσουμε στον λαό τη δυνατότητα, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα, να επιλέξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει».

    [02] Καταλήψεις σε σχολεία της Κρήτης

    Σε καταλήψεις σχολείων έχουν προχωρήσει από το πρωί μαθητές σε σχολεία της Κρήτης.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μανούσος Μαραγκάκης, από τα 50 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια, τα 19 τελούν υπό κατάληψη.

    Οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στα σχολεία με απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

    Στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου όπου επίσης πραγματοποιούνται καταλήψεις, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια.

    [03] Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στην Μπρέσια, όπου μετέβη ο Ματέο Ρέντσι

    Περίπου τριακόσιοι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν σήμερα το πρωί με την αστυνομία, στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας. Οι διαδηλωτές --φοιτητές, συνδικαλιστές, μέλη αριστερών κινημάτων-- προσπάθησαν να προσεγγίσουν μια επιχείρηση την οποία επισκεπτόταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσκεκλημένος της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

    Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πορεία αμφισβήτησης του Ρέντσι είχε προγραμματισθεί να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση, βάσει της άδειας της τοπικής διεύθυνσης της αστυνομίας. Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την βιομηχανία, άρχισαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία, οι δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση των γκλομπ τους. Παρόμοιες συγκρούσεις αστυνομίας-εργατών σημειώθηκαν και την περασμένη εβδομάδα στην Ρώμη με τον τραυματισμό τεσσάρων εργατών.

    Στις σημερινές συμπλοκές, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τραυματίσθηκαν ένας καραμπινιέρος και ένας αστυνομικός.

    Κατά την παρέμβασή του ενώπιον των ιταλών βιομηχάνων, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε έμμεσα στις συγκρούσεις υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σχέδιο που θέλει να διχάσει τον χώρο της εργασίας» και ότι «αν κάποιοι θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση μπορούν να το κάνουν με άλλο τρόπο, χωρίς να εκμεταλλευθούν τον πόνο των ανέργων».

    [04] Το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα να σεβαστεί «την ενότητα της Ουκρανίας»

    Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι «επίσημες φωνές στη Ρωσία» αναγνωρίζουν τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

    Η διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τους συμμάχους του στη Δύση ως παράνομη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όμως φέρεται ότι ανακοίνωσε σήμερα πως η Μόσχα «σέβεται» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής.

    «Είναι όλο και πιο ακατανόητο ότι υπάρχουν επίσημες ρωσικές φωνές οι οποίες (λένε) ότι σέβονται ή ακόμη και αναγνωρίζουν αυτές τις αποκαλούμενες εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αποκλείουν την πρόωρη άρση των οικονομικών κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ίδιος. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είναι απαραίτητη η επιβολή και νέων κυρώσεων, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

    Ωστόσο στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν δήλωσε πριν από λίγο ότι οι ηγέτες στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίοι εξελέγησαν στις χθεσινές εκλογές έχουν την «εντολή» να διαπραγματευθούν με το Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    [05] Ο ηγέτης των αυτονομιστών εξελέγη πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» με 79%

    Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εξελέγη πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" στην ανατολική Ουκρανία με 79% των ψήφων, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών.

    Οι εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και όπως σχολιάζει το Ρόιτερς είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση σχετικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

    "Η κεντρική εκλογική επιτροπή θεωρεί τον Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εκλεγμένο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ--στο πολιτικό και στρατιωτικό αυτό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία-- ο Ρομάν Λιαγκίν, αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής. Ο 38χρονος Ζαχαρτσένκο έλαβε, σύμφωνα με τον Λιαγκίν, 765.340 ψήφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2014 - 13:30:23 UTC