Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου ενόψει Eurogroup
  • [02] Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι
  • [03] Διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, το μεσημέρι, κατά των πλειστηριασμών κατοικιών
  • [04] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας
  • [05] ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί αποσπούν την πλειοψηφία και στη Γερουσία
  • [06] Μ. Ρέντσι: Από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ οι αλλαγές στα εργασιακά

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου ενόψει Eurogroup

    Συνάντηση θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφορά την προετοιμασία για το αυριανό Eurogroup. Εν συνεχεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσει κατ΄ ιδίαν σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο ενόψει του ταξιδιού στην Κύπρο και το Κάιρο.

    [02] Κρασί, από το αμπέλι στο ποτήρι

    Ο δρόμος που οδηγεί από τον αμπελώνα στο ποτήρι με το κρασί που απολαμβάνει ο καταναλωτής είναι μακρύς, γεμάτος έγνοιες και φροντίδες. Για την παραγωγή του «νέκταρ των Θεών», τίποτα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη, από την επιλογή της ποικιλίας και της τοποθεσίας όπου καλλιεργείται το αμπέλι, μέχρι και τη γέννηση του κρασιού μέσα στο οινοποιείο, αλλά και την εμφιάλωση, τη φύλαξη στην κάβα, τη συντήρηση και τελικά το σερβίρισμά του. Όλοι οι σταθμοί της διαδρομής του, πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης της ποιότητας που κρύβει. «Είναι δύσκολη η φετινή χρονιά για το κρασί. Η γενική εικόνα απ' όλη τη χώρα δείχνει ότι δεν θα έχουμε την έκφραση μιας μεγάλης χρονιάς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άγγελος Ρούβαλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). «Υπήρχαν προβλήματα με τον καιρό, την άνοιξη και το καλοκαίρι, επικράτησαν συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνιση του περονόσπορου σε μερικές περιοχές». Ανάλογη άποψη εκφράζει, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, και ο δρ. Παναγιώτης Ταταρίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ) και καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας. «Φέτος, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, με τις εναλλαγές βροχοπτώσεων και ηλιοφάνειας, δοκιμάστηκαν οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία. Όσοι όμως, πρόσεξαν τα αμπέλια τους θα έχουν καλή ποιότητα, αλλά χαμηλότερη ποσότητα».

    Αγορά του οίνου και εξαγωγές

    Αναφερόμενος στη δυναμική της αγοράς του οίνου ο κ. Ρούβαλης περιγράφει πως η παγκόσμια αγορά του κρασιού είναι σε συνεχή άνοδο. «Μπορεί να μειώνεται η κατανάλωση στις παραδοσιακές αγορές, τα οινοπαραγωγικά κράτη, αλλά έχει αυξηθεί η παγκόσμια κατανάλωση. Το κρασί ως προϊόν έχει ενδιαφέρον» λέει και προσθέτει: «υπάρχει σταθερή άνοδο σε κράτη όπως: Γερμανία, Αγγλία, βόρεια Αμερική και Καναδά. Ο κόσμος επιλέγει το κρασί ως ποτό. Δοκιμάζει κρασιά. Θεωρείται πιο υγιεινό, ένα σύγχρονο προϊόν. Σε όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι ωραία η συγκυρία για το ελληνικό κρασί που βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει. Η Ελλάδα έχει εξάλλου ποικιλίες σταφυλιού που δεν είχαν εμφανιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα». «Τα ελληνικά κρασιά έχουν ανέβει πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια» υπογραμμίζει ο δρ. Ταταρίδης. «Έχουν μεγάλες επιτυχίες παγκοσμίως όσον αφορά την ποιότητά τους, ως χώρα δεν έχουμε όμως, μεγάλες ποσότητες παραγωγής. Επίσης, μας λείπει η στρατηγική να αναπτύξουμε τα πολύ "μεγάλα" κρασιά, τα οποία προς το παρόν έχουν υψηλό κόστος και παράγονται σε μικρές ποσότητες». Αναφορικά με την τιμή του ελληνικού κρασιού, εκτιμά πως «ίσως η κρίση βοήθησε προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσης των τιμών στην ελληνική αγορά. Τα οινοποιεία ακολουθούν μια συντηρητική τιμολογιακή πολιτική γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και έπρεπε να υπάρξει ισορροπία στην αγορά».

    [03] Διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, το μεσημέρι, κατά των πλειστηριασμών κατοικιών

    Με το σύνθημα «Όχι άλλοι άστεγοι στον Πειραιά!», η «Κίνηση ενάντια στους πλειστηριασμούς» διοργανώνει το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το Ειρηνοδικείο Πειραιά, στην οδό Νικήτα 12, με σκοπό να μην προχωρήσουν δυο πλειστηριασμοί κατοικιών απο τράπεζα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 3.30 το μεσημέρι. Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχει και η κίνηση «Αλληλεγγύη Πειραιά».

    «Εμείς οι πολίτες και οι συλλογικότητες που συγκροτήσαμε την "κίνηση ενάντια στους πλειστηριασμούς" θεωρούμε χρέος μας να διαμαρτυρηθούμε και αντισταθούμε σ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που καταλύει καθημερινά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία» τονίζεται σε ανακοίνωση της Κίνησης.

    [04] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

    Με βασικό αντικείμενο τις αλλαγές στο Δημοτικό Σχολείο, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, συνέρχεται σήμερα το πρωί η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Η πρόταση που θα καταθέσει ο υπουργός Παιδείας στο συμβούλιο θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των μαθητών από το βαρύ ημερήσιο πρόγραμμα. «Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω, είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

    Στόχος του υπουργού είναι να συμφωνηθούν οι αλλαγές μέσα στο τρίμηνο ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο δημοτικό στη βουλή τον Ιανουάριο. Στις προθέσεις του υπουργού είναι επίσης η σύγκληση οργάνου το οποίο θα αποτελείται από πρώην υπουργούς Παιδείας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έχουν πάντως ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στις εργασίες της ολομέλειας.

    [05] ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί αποσπούν την πλειοψηφία και στη Γερουσία

    Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέσπασε την πλειοψηφία στη Γερουσία κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, με τη νίκη της Τζόνι Ερνστ στην Αϊόβα, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σύμφωνα με προβλέψεις που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η Αϊόβα έγινε η έκτη πολιτεία που παίρνει μια έδρα στη Γερουσία από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Η 44χρονη Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.

    Καταφέροντας βαρύ πλήγμα στους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με προβλέψεις του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ινστιτούτου IPSOS, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με τουλάχιστον 52 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις έξι έδρες που τους ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το 2006. Η νίκη τους δρομολογήθηκε κυρίως στο Κολοράντο, το 'Αρκανσο και τη Νότια Ντακότα. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.

    [06] Μ. Ρέντσι: Από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ οι αλλαγές στα εργασιακά

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση του εργασιακού που προωθεί η κυβέρνησή του θα μπει σε ισχύ, το αργότερο, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015». «Η μεταρρύθμιση αποτελεί το πιο αριστερό μέτρο κάθε εποχής, οι μόνες ενστάσεις που προέκυψαν αφορούν τον περιορισμό της δυνατότητας επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ρέντσι, παράλληλα, τόνισε ότι «με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, γίνεται πράξη η μεγαλύτερη μείωση των φόρων όλης της ιστορίας της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας».

    Σε δηλώσεις του, παράλληλα, στην εκπομπή Ballaro της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, o επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλησε να αναφερθεί στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη: «Παίζουμε το ματς μας στην Ευρώπη. Δεν κερδίσαμε, δεν χάσαμε, αλλά βάζουμε μερικά γκολ. Το κλίμα έχει αλλάξει, δεν πάω στην Ευρώπη ως επαίτης, με το καπέλο το χέρι, δεν πάω για να μου εξηγήσουν τι πρέπει να κάνω, και αυτό το πράγμα το έχω πει τόσο στον Μπαρόζο όσο και στον Γιούνκερ», υπογράμμισε ο Ματτέο Ρέντσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2014 - 7:30:23 UTC