Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή του Αιγίου
  • [02] Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
  • [03] Σεισμική δόνηση 4,8 ρίχτερ στο Αίγιο
  • [04] Ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της πόλης Μπάιτζι
  • [05] Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 26-37 στο ημίχρονο

  • [01] Μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή του Αιγίου

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 7.15 είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αιγίου.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής Χρήστος Ευαγγελίδης, «υπάρχει μία μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Αίγιο, την Ναύπακτο και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας, ενώ όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, η δόνηση συνοδευόταν από έντονη βοή.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ένα παλιό ακατοίκητο κτίριο στο Αίγιο έχει πάρει κλίση μετά τον σεισμό και ήδη έχει αποκλειστεί περιμετρικά ο χώρος.

    [02] Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου της χώρας που στρέφονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζος, ήταν αρκετά σκληρός λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων μελετών πριν από την έκδοση της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

    Ειδικότερα, ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ανέφερε ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού, ενώ επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

    Ακόμη, οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα ούτε και κερδοφορία. Συγκεκριμένα, η επίμαχη μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων από τη λειτουργία τους τις Κυριακές. Η επιβάρυνση των καταστηματαρχών ήταν κατά 65% αισθητή και κατά 35% λιγότερο αισθητή, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του, η οποία αναμένεται να εκδοθεί πριν από την εκπνοή του 2014, ενώ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

    [03] Σεισμική δόνηση 4,8 ρίχτερ στο Αίγιο

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα, στο Αίγιο, στη Ναύπακτο και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας, λίγο μετά τις 7.10 το απόγευμα.

    Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

    [04] Ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της πόλης Μπάιτζι

    Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Μπάιτζι, μιας πόλης στα βόρεια της Βαγδάτης, αφού εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή.

    Αργά το μεσημέρι σήμερα ο στρατός είχε θέσει υπό τον έλεγχό του "πάνω από το 70%" της πόλης, δηλαδή "όλες τις συνοικίες στα νότια, τα ανατολικά και τα βόρεια", ανέφερε ένας αξιωματικός της στρατιωτικής διοίκησης της επαρχίας Σαλαχεντίν.

    Σύμφωνα με έναν άλλο υψηλόβαθμο αξιωματικό, ο στρατός έχει επιτύχει "μεγάλη πρόοδο" στο Μπάιτζι και η σημαία του Ιράκ κυματίζει πλέον σε όλα τα σημαντικά κυβερνητικά κτίρια, όπως στην έδρα της αστυνομίας.

    [05] Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 26-37 στο ημίχρονο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2014 - 19:30:24 UTC