Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη
  • [03] Συγκρατημένη αισιοδοξία για σύγκλιση Ελλάδας-Τουρκίας
  • [04] Σε πανελλαδική αποχή διαρκείας οι δικηγόροι
  • [05] Κοινές επενδύσεις από ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

    Σελίδα «ντροπής» και αίσχους για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, το κείμενο της 5ης ΕΛΜΕ για την υπόθεση Ρωμανού, το οποίο ανέγνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, καταγγέλλοντας πως «φτύνει» κατάμουτρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (όταν τον ονοματίζει «αγωνιστή» σε εισαγωγικά), μιλά για «κράτος δολοφόνων» και καλεί τους νέους σε εξέγερση.

    Ο κ. Γεωργιάδης πήρε τον λόγο για το θέμα αυτό για να ζητήσει από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων να τοποθετηθούν και να το καταδικάσουν, ιδίως δε κάλεσε τους εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο επικεφαλής της ΟΛΜΕ είναι στέλεχός του και υποψήφιος ευρωβουλευτής του.

    Η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη πυροδότησε την αντίδραση του Νίκου Βούτση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πως το κόμμα του έχει την εμπειρία και την ορθοφροσύνη να μην μπει σε αντιπαράθεση όξυνσης ενόψει των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, κι έκανε λόγο για «στημένη συζήτηση», ενώ κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι επιχειρεί να επαναφέρει την «περίφημη» στρατηγική των δύο άκρων.

    «Όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι ό,τι καλύτερο» είπε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αλλά επισήμανε ότι το κόμμα του έχει ήδη τοποθετηθεί για την υπόθεση Ρωμανού, καλώντας την κυβέρνηση να βρει μια λύση άμεση και να αναλάβει τις ευθύνες της. Σχετικώς με τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη, επισήμανε ακόμη πως δεν είναι δυνατό να ασχολείται το Κοινοβούλιο με κάθε κείμενο κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, καθώς μάλιστα είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ.

    «Ο ρόλος της κεντροαριστεράς είναι κομβικός, με την προϋπόθεση της ενότητας και του εποικοδομητικού διαλόγου. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να σηκώνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλοςκατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου προϋπολογισμού 2015.

    «Τώρα είναι η ώρα για εθνική συναίνεση» τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα κάνοντας λόγο για σημείο μηδέν που βρίσκεται η χώρα.

    Η κ. Φούντα υπεραμύνθηκε της πρότασης τριών σημείων που κατέθεσαν οι 8 βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής, καλώντας κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αυτή η λύση.

    Να συζητηθεί τώρα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μια συναινετική πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, μετά από τις εθνικές εκλογές που θα συμφωνηθεί να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ζητούν οι βουλευτές, Θόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης.Οι δυο βουλευτές που συνυπογράφουν τη δήλωση, ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση καρδιάς και ήδη σηκώθηκε από το κρεβάτι, είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο καλή και ταχεία ανάρρωση.

    [03] Συγκρατημένη αισιοδοξία για σύγκλιση Ελλάδας-Τουρκίας

    Όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων ετέθη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

    Διαβάστε επίσης:

    Καρ. Παπούλιας: Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες

    [04] Σε πανελλαδική αποχή διαρκείας οι δικηγόροι

    Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα και επικυρώνοντας ουσιαστικά το διήμερο δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου για τις τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αποφάσισε ότι η πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας, Βασίλης Αλεξανδρής, κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, τόνισε ότι «η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το σύνολο των Ελλήνων δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, είχε το πρωί συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας, η συντονιστική επιτροπή «ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής» και να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης «μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

    [05] Κοινές επενδύσεις από ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

    Κοινές επενδύσεις από ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τις πρώην χώρες της Σοβιετικές Ένωσης και την Αφρική, και μείωση των εισαγωγικών δασμών στην Τουρκία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θόδωρος Φέσσας, μιλώντας απόψε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας.

    Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα (κυρίως πετρελαιοειδή). Ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 ανήλθε σε 4,32 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2012, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Τουρκία απορρόφησε το 13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Φέσσας, οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν περίπου το 2% των συνολικών τούρκικων εισαγωγών, άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. «Τα εμπόδια του διμερούς εμπορίου σίγουρα αποτελούν για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένα κρίσιμο ανασταλτικό παράγοντα παρουσίας στην τουρκική αγορά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι συχνά χρονοβόρες διαδικασίες στα τελωνεία, οι υψηλοί δασμοί σε αρκετά προϊόντα (π.χ. στα γαλακτοκομικά ξεπερνούν το 150%), περιορίζουν το διμερές εμπόριο με την Τουρκία» τόνισε. Τομείς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το διμερές εμπόριο είναι, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τα δομικά υλικά, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, βιολογικά και οργανικά τρόφιμα, κ.ά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2014 - 19:30:22 UTC