Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
  • [02] Πιστωτικά αρνητικό γεγονός οι πρόωρες εκλογές, εκτιμά ο οίκος Moody's
  • [03] Νέες αιματηρές επιθέσες των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν
  • [04] Ουκρανικός στρατός: 11 επιθέσεις αυτονομιστών το τελευταίο 24ωρο
  • [05] Σ. Ριάμπκοφ: Η Μόσχα θα απαντήσει σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

  • [01] Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

    Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και μικρότερη ύφεση για το 2014 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) στην τελευταία της έκθεση για την κυπριακή οικονομία. Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχει «θετική προοπτική» για έξοδο από την κρίση. Σε σχέση με την πραγματική οικονομία σημειώνεται ότι οι εξελίξεις, αν και αρνητικές, διαφαίνονται να είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες. Ενώ η πρόβλεψη της καταληκτικής δήλωσης της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου από την τρόικα τον Ιούλιο του 2014 για το τρέχον έτος αναφερόταν σε ύφεση της τάξης του 4,2%, στις πιο πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζεται συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,2% και 2,8%, αντίστοιχα. Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΚΤΚ εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα είναι τελικά της τάξης του 2,6%.

    Μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2015-2016, γύρω στο 0,8% και 2,1% αντίστοιχα. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 κατά 0,4%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε οριακά αρνητικά επίπεδα της τάξης του -0,1% το 2014, αντικατοπτρίζοντας την πορεία του ΑΕΠ και να είναι οριακά θετικός το 2015 και το 2016 φθάνοντας στο 0,2% και 1,3% αντίστοιχα. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή τους για την πέμπτη αξιολόγηση οι διεθνείς δανειστές τοποθετούσαν την πρόβλεψη για το 2014 στο 4,7% του ΑΕΠ. Όμως, η πρόβλεψη αυτή , επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ήδη ξεπερασμένη, όπως διαφαίνεται και από τις πιο αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται σε έλλειμμα της τάξης του 4,4% και 3%, αντίστοιχα. «Αυτές οι αναθεωρήσεις καθιστούν σχετικά πιο ευοίωνες και τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015, νοουμένου φυσικά ότι θα συνεχιστεί η συνεπής και συνετή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρεται στην έκθεση της ΚΤΚ.

    [02] Πιστωτικά αρνητικό γεγονός οι πρόωρες εκλογές, εκτιμά ο οίκος Moody's

    Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πιστωτικά αρνητικό (credit negative) γεγονός, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, τονίζει σε ανάλυσή του που δημοσιοποίησε χθες ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιορίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και αυξάνουν τα ρίσκα ρευστότητας και χρηματοδότησης για τη χώρα, σημειώνεται στην ίδια ανάλυση. Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οίκος εκτιμά ότι η εύρεση 25 επιπλέον βουλευτών από τους ανεξάρτητους, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ θα είναι μια δύσκολη άσκηση.

    [03] Νέες αιματηρές επιθέσες των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν

    Άνδρες των Ταλιμπάν που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν σήμερα 12 εργαζόμενους σε πρόγραμμα αποναρκοθέτησης κοντά στην πρώην βρετανική βάση Καμπ Μπάστιον στη νότια επαρχία του Αφγανιστάν Χελμάντ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο Φαρίντ Άχμαντ Ομπάιντ, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της αστυνομίας της Χελμάντ, δήλωσε ότι στη συνέχεια οι αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις από τους ισλαμιστές ενόπλους και συνέλαβαν τρεις.

    Αργά χθες το βράδυ, δύο ξένοι στρατιώτες οι οποίοι επέβαιναν σε ΝΑΤΟϊκή αυτοκινητοπομπή σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει οι Ταλιμπάν κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση του Μπαγκράμ βορείως της πρωτεύουσας Καμπούλ. Πρόκειται για μία ακόμη αιματηρή επίθεση εντός και στα πέριξ της αφγανικής πρωτεύουσας την περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    [04] Ουκρανικός στρατός: 11 επιθέσεις αυτονομιστών το τελευταίο 24ωρο

    Ο ουκρανικός στρατός έκανε σήμερα λόγο για έντεκα επιθέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών εναντίον θέσεών του στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών παρά την εκεχειρία, αλλά και για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέταγε πάνω από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, τελευταία πόλη στα ανατολικά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

    «Οι δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού έχουν ενταθεί γύρω από τη Μαριούπολη, όπου εντοπίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός σε ανακοίνωσή του. Το Κίεβο φοβάται εδώ και μήνες μια επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στο πλαίσιο της προσπάθειας των αυτονομιστών ανταρτών να δημιουργήσουν έναν διάδρομο μεταξύ των ρωσικών συνόρων και της Κριμαίας, η οποία τον Μάρτιο προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη έχει παραβιαστεί έντεκα φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών με πυρά του πυροβολικού και όλμους να πέφτουν γύρω από πολλά σημεία- κλειδί, κυρίως στην επαρχία Λουχάνσκ.

    [05] Σ. Ριάμπκοφ: Η Μόσχα θα απαντήσει σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

    Η Ρωσία θα λάβει αντίμετρα, αν η Ουάσινγκτον επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα μπορέσουμε να το αφήσουμε χωρίς απάντηση», είπε ο Ριάμπκοφ

    Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν χθες Παρασκευή έναν νόμο ο οποίος προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και θανατηφόρου εξοπλισμού. Όμως η παράδοση όπλων, την οποία ζητεί έντονα το Κίεβο, παραμένει μια απόφαση στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προς το παρόν την απορρίπτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 December 2014 - 11:30:29 UTC