Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: «Όχι» στο δεξιό λάθος και στο αριστερό ψέμα, «ναι» στη συνεννόηση και στη συνεργασία
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί
  • [03] Αίτημα για ένταξη στον ELA και για τις 4 συστημικές τράπεζες
  • [04] Ένα νησί "γεννήθηκε" στην Πολυνησία

  • [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: «Όχι» στο δεξιό λάθος και στο αριστερό ψέμα, «ναι» στη συνεννόηση και στη συνεργασία

    «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ακολουθήσει ούτε το δεξιό λάθος, δηλαδή τον φόβο και την υστερία, ούτε το αριστερό ψέμα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και καλεί τους πολίτες να μην οδηγηθούν σ' αυτούς τους δυο πόλους, σε μια πόλωση η οποία είναι αδιέξοδη. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική σταθερότητα, η οποία θα στηρίζεται σε μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασίες, συναινέσεις» επισημαίνει.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είναι υποψήφιος στη Β? Αθηνών, εκφράζει τον φόβο του για την έλλειψη λογικής και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Υπάρχει πολιτική δύναμη στη χώρα που θα βάλει πάνω και μπροστά τους τσαμπουκάδες, τις ιδεοληψίες, τις δήθεν διαπραγματεύσεις και τους εγωισμούς και δεν θα αποδεχθεί άμεσα ότι είμαστε μέλος της Ευρωζώνης, η οποία έχει υποχρεώσεις, όπως και προνόμια και δικαιώματα».

    Υπογραμμίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα καθώς, όπως λέει, «είναι βέβαιο, ότι όποιος και να είναι πρώτο κόμμα, θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να αναληφθούν πέντε μεγάλες πρωτοβουλίες, πέντε μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».

    «Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση, η δύναμη σταθερότητας, η δύναμη της μεταρρύθμισης και της αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος, για να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις για τους ανθρώπους και επομένως, είναι η δύναμη αυτή, που σταθερά πηγαίνει μπροστά τη χώρα με αλλαγές και ταυτόχρονα, αποτελεί την εγγύηση, ότι η χώρα διαθέτει ένα μαξιλάρι πολιτικής σταθερότητας και συνεργασιών, αυτό που ζητάει και έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί

    Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν νέο δίκαιο φόρο, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και με κριτήριο την σταθερότητα και για τον λόγο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κενό που θα προκύψει στα έσοδα θα καλυφθεί από ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ θα προστατευθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρξει ΕΝΦΙΑ το 2015 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμος με αναδρομική ισχύ. Όλες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν γνωστές επίσημα και με λεπτομέρειες , όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, γιατί δεν πρόκειται να φορολογήσει πλασματικές αξίες και πρόσθεσε ότι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα έχουν ελάφρυνση.

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα υπάρξουν έσοδα από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και όπως είπε, θα συγκρουστούμε με την ολιγαρχία , αλλά δεν θα είμαστε εκδικητικοί με κανέναν.

    Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, και ότι θα υπάρξουν έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, Νικολούδη κλπ.

    [03] Αίτημα για ένταξη στον ELA και για τις 4 συστημικές τράπεζες

    Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA - Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ότι δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών αυτών, με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

    Η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

    Το αίτημα για ένταξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ELA θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πραγματοποιείται προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, που προκύπτουν μεταξύ άλλων λόγω της σχετικής και ελεγχόμενης υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες.

    [04] Ένα νησί "γεννήθηκε" στην Πολυνησία

    Ένα ηφαίστειο που έχει ενεργοποιηθεί στο αρχιπέλαγος Τόνγκα της Πολυνησίας οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου νησιού καθώς εδώ και έναν μήνα εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες βράχων και στάχτης, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Το ηφαίστειο απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα του βασιλείου των Τόνγκα. Στις 20 Δεκεμβρίου "ξύπνησε" για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εδαφών και Φυσικών Πηγών εξηγώντας ότι ενεργοποιήθηκαν και οι δύο κρατήρες του, ο ένας που βρίσκεται στο ακατοίκητο νησάκι Χούνγκα Χαπάι και άλλος ένας που είναι υποθαλάσσιος και απέχει 100 μέτρα από την ακτή.

    Ειδικοί που επισκέφθηκαν με πλοίο την περιοχή αυτή την Πέμπτη αντίκρισαν ένα αρκετά μεγάλο νησί που γεννήθηκε από το ηφαίστειο. "Το νέο νησί έχει πλάτος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου, μήκος περίπου δύο χιλιόμετρα και ύψος εκατό μέτρων", ανέφερε το υπουργείο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε πέντε λεπτά το ηφαίστειο εκτοξεύει τέφρα και μεγάλους βράχους σε ύψος που φτάνει τα 400 μέτρα. Από την έκρηξη έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό η βλάστηση στα νησάκια Χούνγκα Τόνγκα και Χούνγκα Χαπάι.

    Τα νησιά Τόνγκα, ένα βασίλειο που αποτελείται από περίπου 170 νησιά όπου κατοικούν 120.000 άνθρωποι, βρίσκονται στη "ζώνη της φωτιάς" του Ειρηνικού Ωκεανού, στο σημείο όπου συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες των ηπείρων προκαλώντας έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 January 2015 - 9:30:20 UTC