Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αυτοδυναμία για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Ο B. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφαση της ΕΚΤ
  • [05] Παραιτήθηκε ο «εκτελών χρέη» γενικού διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Γ. Δημαράς

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αυτοδυναμία για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας

    «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος τη θέση του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

    Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει βρεθεί λύση, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα το κάνει στην Κύπρο.

    Είναι προφανές, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα. Σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι μια αλαζονική θέση, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει από την καταπολέμηση τού λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, από τις «περιβόητες λίστες» Λαγκάρντ, Νικολούδη κλπ, που θα ελεγχθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τεθούν υπό την εποπτεία του ιδίου, ως πρωθυπουργού. Ο λαός δεν ζητά θαύματα αλλά να αποδώσουμε δικαιοσύνη, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ όσον αφορά τα ΜΜΕ τόνισε ότι απλά θα επιδιώξει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Ο αγώνας κατά της διαπλοκής θα είναι δύσκολος και ανηφορικός είπε ο κ. Τσίπρας. Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα «συγκρουστούν μέσα και έξω» και πρόσθεσε ότι «πιο σοβαρές θα είναι οι συγκρούσεις μέσα στη χώρα, καθώς έξω διαμορφώνεται διαφορετικό κλίμα». Θα συγκρουστούμε με το κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε τη βούλησή του να αντιμετωπίσει όσους πήραν αποφάσεις κρίσιμες για τη χώρα, όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες «και συνεχίζουν μάλιστα να τις διοικούν». Το τρίγωνο της διαπλοκής την επόμενη ημέρα των εκλογών τελειώνει, είπε.

    Σχολιάζοντας τη στάση τού κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του φόβου τελείωσε και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει για την Ελλάδα και να δώσει δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η μοναδική επιλογή.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει να σκεφθεί αυτό το ενδεχόμενο και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον αγώνα της αυτοδυναμίας, για σταθερή κυβέρνηση, για να εφαρμόσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα. Ωστόσο, σημείωσε, εδώ είναι και η ευθύνη που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Δεν θα συγκυβερνήσουμε για να γίνουμε όμηροι των απόψεων και των θέσεων της Μέρκελ, τόνισε.

    Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον απασχολεί και αυτό το νόημα είχε και η επικοινωνία Χαρδούβελη- Δραγασάκη, αποκαλύπτοντας ότι ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ένα ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών, όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχολιάζοντας περαιτέρω τις ανακοινώσεις Ντράγκι, είπε ότι ανέτρεψαν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για ασφυκτικό χρόνο διαπραγμάτευσης. Αυτό πλέον δεν υπάρχει, η ανακοίνωση προσδιορίζει ένα πλαίσιο, ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που είχαμε πει πρώτοι, επισήμανε και πρόσθεσε: Άρα, ο χρονικός ορίζοντας είναι σταθερός και ανοίγονται δυνατότητες ώστε η διαδικασία να καταλήξει με επιτυχία, και το κρίσιμο είναι σε αυτήν τη διαπραγμάτευση να πάμε δυνατοί. Ζήτησε επίσης «να βάλουν πλάτη» και άλλες πολιτικές δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι «από εμάς ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή, ενώ εγώ θέλω συναίνεση στη λύτρωση».

    Σε ερώτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να προστρέξει σε συνάντηση με την κ. Μέρκελ, αλλά οι επαφές θα γίνουν σε συλλογικό επίπεδο, αποκλείοντας για ακόμη μια φορά διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες της τρόικας.

    Για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα επαναλειτουργήσει χωρίς πειράματα, δηλαδή χωρίς να πέσει μαύρο, χωρίς αυταρχισμό, και θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές ένας διάλογος, ενώ θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκάλυψε ποιόν θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιγράφοντας, όμως, τα χαρακτηριστικά του είπε ότι δεν θα συμβολίζει το χθες, ότι η πρόταση θα γίνει με κριτήριο το κύρος τού θεσμού και πως θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Για το θέμα του κατοχικού δανείου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για διεκδίκηση, διευκρινίζοντας ότι δεν συμψηφίζεται και θα διεκδικηθεί αυτόνομα.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ

    «Όποιος θέλει Ελλάδα σταθερή, προοδευτική, χωρίς ρίσκο, πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το πραγματικό αντίβαρο, η χρήσιμη ψήφος» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.

    Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την πρότασή του για ευρύτατη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, σημειώνοντας ότι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι: η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η λήψη των υπολειπόμενων δόσεων και η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, η διασφάλιση των σχέσεων με τους επενδυτές και, σε σχέση με το θέμα του χρέους, να μην υπάρξουν αυτοσχεδιασμοί, αλλά να εφαρμοστεί η ειλημμένη απόφαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012 «που είναι για εμάς εξαιρετικά ευνοϊκή και μας δίνει πολύ μεγάλη ανάσα».

    Αφού μίλησε για τις δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα σοβαρή, συναινετική, σταθερότητας», ότι «θα ήταν τραγικό να δαπανήσουμε τον μήνα αυτό σε δεύτερες εκλογές και θα ήταν ανεύθυνο να τον δαπανήσουμε σε πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς». Είπε, επίσης, ότι το πρόγραμμα που συνοδεύει την προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι πολύ πιο χαλαρό, γενικό και άνετο και κρατάει ένα χρόνο μόνο, για να υπογραμμίσει ότι τώρα η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη να κάνει το ένα βήμα που υπολείπεται και πως «αν η σκέψη είναι η Ελλάδα να γίνει παρανάλωμα του πυρός, δοκιμαστήριο, για να βοηθήσουμε να αλλάξουν οι πανευρωπαϊκοί συσχετισμοί, αυτό θα είναι μια υπερβολική αυτοθυσία που θα ζητήσουν από την Ελλάδα οι ριζοσπαστικές δυνάμεις».

    [03] Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη

    Μπόρα, που συνοδεύτηκε από ανέμους, βροντές και κατά τόπους χαλαζόπτωση, έπληξε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη. Από την έντονη, αλλά όχι μεγάλη σε διάρκεια, βροχόπτωση πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι, ενώ η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν με χαμηλές ταχύτητες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει μόνο για κοπές δένδρων.

    [04] Ο B. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφαση της ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφών, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η νομισματική πολιτική είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ και κάνει τη δουλειά της πολύ καλά», σχολίασε ο Σόιμπλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Το μόνο πρόβλημα που βλέπουμε είναι ο ηθικός κίνδυνος», πρόσθεσε. «Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο», επεσήμανε ο Σόιμπλε.

    [05] Παραιτήθηκε ο «εκτελών χρέη» γενικού διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Γ. Δημαράς

    Την παραίτησή του από τη θέση του «εκτελούντος χρέη» γενικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπέβαλε στο ΔΣ του Μεγάρου ο Γιώργος Δημαράς. Σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζομένους επικαλείται προσωπικούς λόγους και σημειώνει ότι θα παραμείνει στη θέση του έως τις 31 Ιανουαρίου. Τη θέση του φαίνεται πως θα αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος. Την ευθύνη του διορισμού νέου διευθυντή έχει το ΔΣ, το οποίο όμως θα βρίσκεται στη θέση του έως τον Μάιο και παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα υπάρξει αντικατάσταση πριν από αυτό το χρονικό όριο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2015 - 15:30:25 UTC