Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας
  • [02] Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα
  • [03] Π. Κουρουμπλής: Οι ανασφάλιστοι, προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας
  • [04] Π. Σκουρλέτης: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέσα στα πρώτα ν/σ της κυβέρνησης
  • [05] Ν. Χουντής: Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
  • [06] Π. Λαφαζάνης: Θα σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
  • [07] «Θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας»
  • [08] Δ. Μάρδας: Στόχος, ο περιορισμός της σπατάλης
  • [09] Έπιασε δουλειά η τρόικα στην Κύπρο
  • [10] Αϋπνία συν υπερδιέγερση την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο για υπέρταση

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

    «Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανέφερε και τόνισε ότι «ο λαός απαιτεί να ματώσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».

    [02] Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα

    Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».

    Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

    [03] Π. Κουρουμπλής: Οι ανασφάλιστοι, προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας

    Tο ζήτημα των ανασφάλιστων, αλλά και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε τομείς όπως το φάρμακο είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή όπως είπε το πρωί στο Mega. Ο κ.Κουρουμπλής είπε ότι θα στείλει αίτημα σήμερα στα νοσοκομεία ώστε μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες να τον ενημερώσουν απολογιστικά για την κατάσταση τους και τις ανάγκες τους.

    Όσον αφορά τα φάρμακα ο κ.Κουρουμπλής εκτίμησε ότι με την παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία, όπως υπογράμμισε θα επανεπενδυθούν στο σύστημα, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει τι δυνατότητες υπάρχουν, οι οποίες και εξαρτώνται από τις προτεραιότητες που θέτει.

    [04] Π. Σκουρλέτης: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέσα στα πρώτα ν/σ της κυβέρνησης

    «Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης» τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. «Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης.

    [05] Ν. Χουντής: Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

    «Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. «Ανάλογες αντιδράσεις, λόγω των συνεπειών των κυρώσεων, έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει ο κ. Χουντής και προσθέτει: «Τις ενστάσεις μας, επί της ουσίας πια θα τις διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της... καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών, χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού», τονίζει ο κ. Χουντής.

    Διαβάστε επίσης: Ν. Κοτζιάς: «Δημοκρατική» η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο για τη Ρωσία

    [06] Π. Λαφαζάνης: Θα σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

    Την απόφαση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), εξέφρασε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε.

    [07] «Θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας»

    «Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Παρέπεμψε πάντως στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Σπίρτζης, ανέφερε ότι οι προτεραίοτητές του ως υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει,είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.

    [08] Δ. Μάρδας: Στόχος, ο περιορισμός της σπατάλης

    «Για κάποια ζητήματα υπάρχουν ήδη λύσεις. Υπήρχε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία, έχουμε έτοιμη μελέτη, την οποία είχαμε φτιάξει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΠΟΠΕΚ. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο εφαρμογής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984». Πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό μιας και τα έχουμε έτοιμα».

    «Το 2015 είναι δύσκολη χρονιά, διότι υπάρχει μία διαδικασία προσαρμογής, η οποία πρέπει να γίνει ταχύτατα και αυτό είναι ένα στοιχείο επιτυχίας που πρέπει να κυνηγήσουμε. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Το ποιος θα είναι ο μηχανισμός εποπτείας από εδώ και στο εξής υπάρχει και σε επίπεδο ΕE. Έχουν θεσμοθετηθεί κάποιες διαδικασίες, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να μην συνεννοείσαι στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα δούμε τι ακριβώς θα αποφασιστεί ως πλαίσιο συνεργασίας και από εκεί και πέρα θα κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Μάρδας. Επισήμανε πως πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα «διότι μπορούν να μας δώσουν πολλά χρήματα ή μπορεί να εξοικονομήσουν πρόσθετα χρήματα, τα οποία, αυτή τη στιγμή, δεν τα βλέπουμε».

    Για το σκέλος των δαπανών είπε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Αν κινηθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση και τα καταφέρουμε, θα έχουμε μεγαλύτερη άνεση στη διαχείριση των πόρων του κράτους. Αρχίζουμε με τους χώρους που έχουμε μελετήσει. Έχουμε ήδη στα χέρια μας τη μέθοδο για το τι πρέπει να κάνουμε -είναι και δουλειές ετών-, οπότε βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους του παρελθόντος που έμπαιναν σε ένα υπουργείο και ξεκινούσαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι υπάρχει».

    [09] Έπιασε δουλειά η τρόικα στην Κύπρο

    Τεχνοκράτες της τρόικας άρχισαν σήμερα επαφές στη Λευκωσία με κρατικούς και άλλους αρμόδιους για συνέχιση της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί το μεγάλο θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων από τις τράπεζες, που προκάλεσε εμπλοκή στην εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρόικας βρίσκονται τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ΓΕΣΥ.

    Οι τεχνοκράτες των διεθνών δανειστών θα έχουν επαφές με επισήμους της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και της Αρχής Λιμένων, που βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου για αποκρατικοποίηση, όπως και με τις ηγεσίες των συντεχνιών των εργαζομένων, που παραπονούνται ότι αφέθηκαν στο σκοτάδι γύρω από το θέμα. Κλιμάκιο των διεθνών δανειστών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ.

    [10] Αϋπνία συν υπερδιέγερση την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο για υπέρταση

    Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, αλλά το πρωί βρίσκονται σε σωματική υπερδιέγερση, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα με ελληνική «υπογραφή». Η μελέτη οριοθετεί ως αϋπνία το να χρειάζεται κάποιος πάνω από 14 λεπτά για να κοιμηθεί, από τότε που έπεσε στο κρεβάτι. Είναι η πρώτη μελέτη που αδιαμφισβήτητα συσχετίζει την αϋπνία με την υπέρταση, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπους που παρόλο ότι δεν έχουν κοιμηθεί καλά, δεν έχουν υπνηλία, αλλά υπερδιέγερση. Η αϋπνία είναι η πιο διαδεδομένη διαταραχή του ύπνου στον γενικό πληθυσμό. Το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο των ανθρώπων παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Για το 10% περίπου, το πρόβλημα είναι χρόνιο και αναζητούν ιατρική βοήθεια.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Βγόντζα του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Hypertension" (Υπέρταση), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 219 ανθρώπους που έπασχαν από αϋπνία και 96 άτομα που κοιμούνταν κανονικά, με μέση ηλικία 40 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν στο εργαστήριο ύπνου των επιστημόνων, ενώ στη συνέχεια καταγραφόταν η πίεσή τους σε διάφορες στιγμές της ημέρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2015 - 9:30:22 UTC