Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης
  • [02] Θα αυξηθεί το βάρος και ο ρόλος του υπ. Ναυτιλίας, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής
  • [03] Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
  • [04] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενόψει των επισκέψεων Σουλτς - Ντάισελμπλουμ
  • [05] Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ
  • [06] Νέα συνάντηση αύριο του Ευ. Μεϊμαράκη με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου
  • [07] Ν. Κακλαμάνης: Να προτείνει η ΝΔ υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [08] Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ για τις συνταγές, εξήγγειλε ο Αν. Ξανθός
  • [09] Στ. Θεοδωράκης: Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη
  • [10] Γ. Βαρουφάκης: Είμαι υπέρ του λιτού βίου και όχι της «πυραμιδικής λιτότητας»
  • [11] Γ. Κατάινεν: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν
  • [12] Έξι νεκροί σε πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στο Πακιστάν
  • [13] Πρόσκληση του Φρ. Ολάντ στον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [14] Την ελπίδα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική σε αντίθεση με πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος» εξέφρασε ο Γκι Φερχόφστατ

  • [01] Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης

    Την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ) καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εργασίας.

    Ο υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε, επίσης, για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του χουντικού, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.«Το κράτος έχει συνέχεια. Οι πολιτικές επιλέγονται. Οι δικές μας πολιτικές θα είναι στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έως σήμερα και έξω από τα όρια του στενού κορσέ των μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

    «Ότι περιλαμβάνεται στο email Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν το ασφαλιστικό τα όρια ηλικίας τους παλαιούς ασφαλισμένου και μειώσεις συντάξεων, για μας δεν υπάρχουν» σημείωσε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.Δεσμεύτηκε επίσης, για επαναφορά της σύνταξης των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς και την σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, την οποία συνέδεσε «με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας».

    [02] Θα αυξηθεί το βάρος και ο ρόλος του υπ. Ναυτιλίας, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής

    Η αυτοτέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι θα αυξηθεί το βάρος και ο ρόλος του υπουργείου Ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει διάλογος για όλα τα προβλήματα. Το μέλλον και η δυναμική της ναυτιλίας είναι τεράστια και ο ρόλος της στρατηγικός, πρόσθεσε και ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ποιότητα της ναυτικής εκπαίδευσης, στις εργασιακές σχέσεις και στη σύνδεση της ναυτιλίας με την εγχώρια οικονομία. Τέλος για την ακτοπλοΐα είπε ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα συμβάλουν και στη τοπική ανάπτυξη, ενώ για τα λιμάνια είπε πως θέλουμε να έχουν μερίδιο στη διακίνηση προϊόντων διεθνώς, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρος Δρίτσας είπε ότι δεν κρύβει την συγκίνησή του που ως πειραιώτης αναλαμβάνει αυτό το υπουργείο της θάλασσας και στη συνέχεια τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς με αυτή την πολιτική διαφωνεί το σύνολο των φορέων των δύο πόλεων. Για την κινεζική COSCO είπε πως κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας με άλλες χώρες είναι σεβαστή και με σοβαρότητα θα επιχειρηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση με την COSCO, ώστε να γίνει πιο επωφελής η συμφωνία για την χώρα μας. Αυτό που πρέπει να είναι ο μεγάλος μας στόχος κατέληξε ο κ. Δρίτσας είναι να επανασυνδέσουμε την ναυτοσύνη με την Ελλάδα.

    Ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού ευχαρίστησε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε, είπε ότι είναι υπερήφανος για το έργο που παραδίδει και ζήτησε αναφερόμενος στην COSCO να μην διαταραχτεί με επαναδιαπραγμάτευση η σχέση με την Κίνα, γιατί είναι στρατηγικής σημασίας.

    [03] Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    Την πολιτική της νέας κυβέρνησης και τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η λειτουργία της αστυνομίας και γενικώς των Σωμάτων Ασφαλείας, έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

    Η τελετή έγινε σε κλίμα συγκίνησης από πλευράς του κ. Κικίλια, αλλά και πολιτικού πολιτισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, τόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης από τον κ. Κικίλια, όσο και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τον Κυριακό Μητσοτάκη.

    Ο κ. Βούτσης έκανε μία αναλυτική τοποθέτηση για την πολιτική της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν με συμβούλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Θα στηριχθούμε στην επετηρίδα και στην ιεραρχία χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της διαθεσιμότητας και της απόλυσης» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό βέβαια δεν ισχύει για περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βούτσης, στο θέμα της αντιμετώπισης διαδηλωτών από την αστυνομία, λέγοντας ότι υπήρξε χρησιμοποίηση του Σώματος και της θέσης του με τον λαϊκό παράγοντα σε διαδηλώσεις και ότι υπήρξαν προβλήματα με την αυταρχική παρουσία της αστυνομίας, αλλά αυτό ήταν πολιτικές αναχαίτισης και δεν ευθύνεται ο θεσμός. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν θέλουμε ίχνος αντιδικίας και ρεμβασισμού για την ΕΛΑΣ».

    [04] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενόψει των επισκέψεων Σουλτς - Ντάισελμπλουμ

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

    Θα συζητηθεί επίσης και η προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης, την Παρασκευή του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει έναν πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

    [05] Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ

    Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στις 18.00, η Εκτελεστική Γραμματεία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού 340.

    [06] Νέα συνάντηση αύριο του Ευ. Μεϊμαράκη με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου

    Νέα συνάντηση αύριο στις 12 το μεσημέρι συμφώνησαν να έχουν ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα αυτό, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Στη σημερινή πρώτη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά και έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη, συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημερώθηκε για τα κοινοβουλευτικά ζητήματα που εκκρεμούν, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, με τον κ. Μεϊμαράκη να διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κ. Κωνσταντοπούλου που θα είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και αναβάθμισης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

    [07] Ν. Κακλαμάνης: Να προτείνει η ΝΔ υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Η άποψή μου είναι ότι η ΝΔ πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε "ναι". Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας Πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες. Η άποψή μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, αν έχει υπόψη του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM».

    «Βάζω τον εαυτό μου στη θέση Δήμα και λέω ότι θα αποχωρούσα, παρότι είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Πρέπει να βολευτεί και ο κ. Μηλιός, να πάει επίτροπος» πρόσθεσε.

    [08] Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ για τις συνταγές, εξήγγειλε ο Αν. Ξανθός

    Με κύριο στόχο να φανεί χρήσιμος στους πολίτες και μάλιστα άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν προσδοκίες, αλλά απαιτήσεις του λαού, όπως είπε, ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρέλαβε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

    «Ξέρετε, δεν βλέπω αλλά ακούω καλά και οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτές» τόνισε ο νέος υπουργός, ο οποίος είπε ότι η βούλησή του είναι να υπερασπιστεί πρωτίστως τα συμφέροντα του λαού, καθώς παρατήρησε ότι υπάρχουν και άλλα συμφέροντα, διαπλεκόμενα στον χώρο της υγείας.

    Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, θέλουμε ισχυρούς συμμάχους για να προχωρήσουμε, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και η εντολή είναι να αξιοποιήσουμε χωρίς αποκλεισμούς όλα τα ικανά στελέχη του δημόσιου τομέα. Αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό Υγείας Μ.Βορίδη,είπε χαριτολογώντας: «Φεύγει ένας Πατρίκιος κι έρχεται ένα Πληβείος».

    Ο Μ. Βορίδης, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, ευχήθηκε στη νέα ηγεσία να τα καταφέρει.

    Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι προτεραιότητα είναι να ανακουφιστούν οι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι μειώνοντας τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

    Ο κ. Ξανθός είπε ότι, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ με το οποίο επιβαρύνεται κάθε συνταγή.

    [09] Στ. Θεοδωράκης: Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη

    Την πρότασή του για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ- Νέας Δημοκρατίας- Ποταμιού- ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού στη Βουλή.

    «Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑνΕλ, θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη που μπορεί να στοιχίσει πολλά στη χώρα».

    «Το χρέος» είπε «είναι η μητέρα όλων των μαχών και οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί. Όχι όμως, ερασιτεχνικά. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε επαναστατικές χίμαιρες, που θέτουν σε δοκιμασία την παρουσία μας στην ευρωζώνη».

    Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε επίσης τις επικρίσεις του για τις επιλογές του κυβερνητικού σχήματος από τον κ. Τσίπρα, ότι είναι μία κυβέρνηση που «έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές», με έναν νέο υπουργό Αμύνης που «ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου».

    [10] Γ. Βαρουφάκης: Είμαι υπέρ του λιτού βίου και όχι της «πυραμιδικής λιτότητας»

    Σειρά επαφών με τους εταίρους για μια «συμφωνία- γέφυρα» με το παλιό Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως επισήμανε ο νέος υπουργός, Γιάνης (γράφει με ένα «ν» το όνομά του) Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

    Αυτό, όπως πρόσθεσε, θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση της χώρας και θα βάλει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

    Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στο υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση αναλαμβάνει να γυρίσει όχι μια, αλλά τρεις σελίδες: *Η πρώτη, αφορά στην αντιμετώπιση μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2010 έγινε ένα μεγάλο τοξικό λάθος, καθώς ένα πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Τότε, είπε, δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, υπό τον όρο, συν τοις άλλοις, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και η ιστορία αυτή δεν μπορούσε να έχει αίσιο τέλος. Η λογική αυτή, πρόσθεσε, κόστισε σε ζωές που χάθηκαν, ή υπονομεύτηκαν. Σήμερα, αρχίζει η επίλυση του προβλήματος και η αλλαγή αυτής της σελίδας. *Η δεύτερη, αφορά στη λιτότητα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε υπέρ του λιτού βίου και όχι υπέρ της "πυραμιδικής λιτότητας". «Ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχει τόσες πόρσε καγιέν στους στενούς δρόμους της Αθήνας, σκουπίδια στις παραλίες και καταστροφή του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες ήταν δημιουργικοί όταν ζούσαν λιτά, χωρίς πιστωτικές κάρτες και δάνεια και χρησιμοποιούσαν τις αποταμιεύσεις τους για να σπουδάζουν τα παιδιά τους». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη σελίδα θα γυρίσει από το υπουργείο, όπου οι πρώτες κινήσεις θα στοχεύουν στην άμεση εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δαπανών για συμβούλους, συνεργάτες, κ.λπ., γεγονός που θα επιτρέψει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών. *Η τρίτη σελίδα αφορά στην ανάδειξη του υπηρεσιακού δυναμικού του υπουργείου. «Δεν φέρουμε κομματικό στρατό ή άλλο στρατό», δήλωσε.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προεκλογικά είχε επισημάνει ότι ο φόβος θα έδινε τη θέση του στη λογική και στη διαπραγμάτευση. Και αυτό, είπε, συμβαίνει τώρα, καθώς η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία τού κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ- ο οποίος θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα-, υπήρξε συμφωνία σε πολλά και υπάρχει κοινός τόπος. Επίσης, υπήρξε κοινή δέσμευση να αποδομηθεί το αφήγημα περί μονομαχίας και απειλών μεταξύ Ευρώπης και κυβέρνησης και το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Διότι, η κρίση από το 2010 στην Ευρώπη, είχε μόνον θύματα και χαμένους. Την Παρασκευή, πρόσθεσε, θα μπουν οι βάσεις για την αποδόμηση αυτού του κλίματος.

    Ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες το βράδυ συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας και θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στη συνομιλία, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο πρόβλημα του επενδυτικού ελλείμματος στην Ευρώπη και οι προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό new deal. Τέλος σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών και υπήρξε συμφωνία για συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η διαβούλευση με τους εταίρους δεν θα είναι εύκολη- ποτέ δεν ήταν, άλλωστε, είπε-, δήλωσε, όμως, αισιόδοξος ότι «είμαστε σε καλό δρόμο με τους εταίρους, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα για μια νέα ευκαιρία και μια επανεκκίνηση». «Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», κατέληξε ο νέος υπουργός.

    Ο απελθών υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει πλέον εκλείψει και αυτό είναι αβαντάζ για τη νέα κυβέρνηση.

    [11] Γ. Κατάινεν: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν

    Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την ανάπτυξη, Γιούργκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον Γ. Κατάινεν, η Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, οι επίτροποι συμφώνησαν ομόφωνα ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως και με την προηγούμενη. Εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να τηρηθούν, διότι είναι δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες.

    «Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει μετά τις εκλογές» δήλωσε ο Γ. Κατάινεν, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Επιτροπής. «Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των συνθηκών, οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων.

    Ο Γ. Κατάινεν εξήγησε ότι η Επιτροπή σέβεται τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών όλων των κρατών- μελών και υπενθύμισε ότι το Εurogroup αντιμετωπίζει όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις εκλογικές διαδικασίες χωρίς διακρίσεις. Τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στην ΕΕ δεν αλλάζουν και πρέπει να ικανοποιούνται από όλους.

    Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθούν.

    Σύμφωνα με τον Γ. Κατάινεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προσκαλέσει τις ελληνικές Αρχές στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Όπως είπε ο Γ. Κατάινεν, επιθυμία της Επιτροπής είναι να συνομιλήσει με τις ελληνικές Αρχές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Ο χρόνος εξαντλείται» ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θέλει επιβεβαίωση των όσων έχει υποσχεθεί η χώρα. Όπως είπε ο Γ. Κατάινεν, η τήρηση των υποσχέσεων είναι αναγκαία, όχι μόνο για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Καταλήγοντας, ο Γ. Κατάινεν τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά όργανα οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να ενισχύουν τη σταθερότητα. Όπως είπε, στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και η εξεύρεση λύσεων είναι αναγκαία.

    [12] Έξι νεκροί σε πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον έξι φερόμενοι ως αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπέλυσε πλήγματα στο βορειοανατολικό Πακιστάν, σε μια περιοχή των φυλών όπου έχουν καταφύγει τζιχαντιστές --μια περιοχή η οποία σφυροκοπείται επίσης από την πακιστανική Πολεμική Αεροπορία--, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

    Τα πλήγματα αυτά στοχοθέτησαν έναν χώρο ο οποίος φέρεται να χρησίμευε ως στρατόπεδο των ανταρτών στην κοιλάδα Σαβάλ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μια από τις επτά ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν η οποία υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος των βομβαρδισμών των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs).

    [13] Πρόσκληση του Φρ. Ολάντ στον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί την 12η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μια πρόσκληση και στόχος είναι να βρεθεί μια ημερομηνία πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Στη συνάντηση αυτή, διευκρίνισε ο ίδιος, αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

    Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

    [14] Την ελπίδα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική σε αντίθεση με πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος» εξέφρασε ο Γκι Φερχόφστατ

    Την ικανοποίησή του για την αποχώρηση από το κυβερνητικό προσκήνιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανησυχία του για τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εξέφρασε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη με θέμα το «Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών χαρακτηρίζοντας θετική τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «Τα καλά νέα είναι πως για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια, η Ελλάδα δεν κυβερνιέται πλέον από τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο κ. Φερχόφστατ, προσθέτοντας πως «αμφότερα ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας», και χαιρέτησε την επιλογή τού ελληνικού λαού, την οποία ?όπως είπε- σέβεται απόλυτα και «ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη εναλλακτική σε αντίθεση με πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος».

    Ωστόσο, ο Βέλγος ευρωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για «την πρώτη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας πως «η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ανησυχητική, καθώς πρόκειται για ένα αντιμεταναστευτικό, αντισημιτικό και ομοφοβικό κόμμα».

    Δηλώνοντας, όπως και στο παρελθόν, την υποστήριξη του στο «Ποτάμι», ο Γκι Φερχόφστατ εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είχε συμμαχήσει με το «φιλοευρωπαϊκό κόμμα» του Σταύρου Θεοδωράκη, «ένα κόμμα που επίσης θέλει μια διαφορετική Ευρώπη και διαφορετική Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2015 - 15:30:25 UTC