Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές
  • [02] Δ. Στρατούλης: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων
  • [03] Δ. Μάρδας: Το πορτοφόλι του κράτους πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτο
  • [04] Bloomberg: Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί στο 30% από 70% πέρυσι
  • [05] Η Shell ανακοίνωσε περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. δολαρίων την επόμενη τριετία
  • [06] Στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών
  • [07] Μ. Γκορμπατσόφ: Η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

  • [01] Τη θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές

    Δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας με ιδιαίτερη ενόχληση, στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση σχετικά με τη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα της ανακοίνωσης για τη Ρωσία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά ζητήματα και σημειώνουν ότι το θέμα της Ρωσίας είναι ανοιχτό καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση προέταξε την αυτονόητη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και να λαμβάνεται υπόψη η θέση της. Ως προς την επίσκεψη του κ. Σουλτς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε λίγη ώρα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του κ. Τσίπρα θα τεθούν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάγκη προώθησης μιας αμοιβαία επωφελούς πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    [02] Δ. Στρατούλης: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων

    Καθησυχαστικός για την καταβολή των συντάξεων εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Εγγυόμαστε και το τελευταίο ευρώ για τις συντάξεις. Όχι μόνο για τον Μάρτιο, αλλά για όλα τα χρόνια» ανέφερε ο Δημήτρης Στρατούλης και πρόσθεσε ότι όσα προβλήματα υπάρχουν, θα λυθούν.

    Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο Mega ανέφερε ότι «από τον Μάρτιο θα είναι σφιχτά για τις συντάξεις... Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε». Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Ρωμανιάς είχε αναφέρει για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία :«Έχω την αίσθηση ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη προβλήματα καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Τον Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε, όμως, θα βρούμε λύση». «Δεν έχω μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες», είπε και πρόσθεσε: «Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε».

    [03] Δ. Μάρδας: Το πορτοφόλι του κράτους πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτο

    «Έχουμε στην ευθύνη μας το πορτοφόλι του κράτους, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε συνετοί, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. «Ότι υπάρχουν χρήματα, ότι υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα περιορισμού κάποιων δαπανών που έχουν σχέση με τις κρατικές προμήθειες - ένα αντικείμενο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα, παλαιότερα, όλες αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Είτε βελτιώνοντας λίγο τους φόρους είτε βελτιώνοντας τις δαπάνες μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προϋπολογισμού» τονίζει ο κ. Μάρδας.

    Αναφορικά με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα -θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί στο παρελθόν ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- ο κ. Μάρδας τονίζει: «Υπάρχουν ήδη ανακοινώσεις. Ο κ. Σούρλας έχει κάνει μια διεξοδική μελέτη στο συγκεκριμένο θέμα. Και από δηλώσεις του κ. Σούρλα και από δηλώσεις παλαιότερων αξιωματούχων παλαιότερων κυβερνήσεων διαπιστώνεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ. Η μελέτη που κάναμε εμείς ήταν μελέτη μέτρων πολιτικής. Αυτό μας ενδιέφερε και όχι μελέτη διαπιστώσεων. Έχουμε προτείνει ένα σύνολο μέτρων πολιτικής τα οποία θα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και ήταν ιδιαίτερα σαφής στη θέση του».

    [04] Bloomberg: Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί στο 30% από 70% πέρυσι

    Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30%, από 60% τον περασμένο Ιούλιο και 70% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

    Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg, η οποία έγινε πριν τις εκλογές, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2% και η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 25%, για πρώτη φορά από το 2012. «Φυσικά, μπορεί να δούμε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις αυτές το επόμενο τρίμηνο, αφού η νέα κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της» σημειώνει το Bloomberg.

    Έκπληξη, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι η πιθανότητα ύφεσης της ελβετικής οικονομίας εκτινάχτηκε στο 40% από μόλις 9% τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση - σοκ της κεντρικής τράπεζας της χώρας να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ.

    [05] Η Shell ανακοίνωσε περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. δολαρίων την επόμενη τριετία

    Η ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. δολαρίων εντός των επομένων τριών ετών καθώς η τιμή του "μαύρου χρυσού" υποχωρεί εξακολουθητικά, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Shell είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που ανακοίνωσε τα κέρδη της για εφέτος, μετά την υποχώρηση του αμερικανικού αργού σε χαμηλά πενταετίας.

    Οι περικοπές που ανακοίνωσε η εταιρεία αφορούν σε 40 επενδύσεις σε όλον τον κόσμο, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής Μπεν Βαν Μπέουρντεν σε συνέντευξη.

    Η μετοχή της Shell υποχώρησε στο Λονδίνο κατά 4,4% στις 10:11 ώρα Ελλάδας.

    [06] Στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα μεταβεί στη Ρώμη την ερχόμενη εβδομάδα για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείο Ansa, από την Αθήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάντοαν, από τους στενότερους συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι, έχει δηλώσει σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι αισιόδοξος και θεωρεί πως θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξυπηρετεί τόσο το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της χώρας μας.

    [07] Μ. Γκορμπατσόφ: Η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

    Ένας "νέος Ψυχρός Πόλεμος" έχει κηρυχθεί μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών και μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση, προειδοποίησε σήμερα ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

    «Δεν ακούμε παρά να μιλούν για κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Έχουν χάσει το μυαλό τους;» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    «Η Αμερική έχει χαθεί στα βάθη της ζούγκλας και παρασύρει και εμάς. Και, για να μιλήσουμε ειλικρινά, η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο προσπαθώντας ανοικτά να ακολουθήσει την λαμπρή ιδέα που την θέλει πάντα να θριαμβεύει» πρόθεσε ο 83χρονος πρώην ηγέτης, πατέρας της περεστρόικας, ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.

    «Που θα μας οδηγήσει αυτό; Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Και μετά; Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 11:30:27 UTC