Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Πανούσης: Το βασικό είναι να συμφιλιωθεί η αστυνομία με τον πολίτη και ο πολίτης με την αστυνομία
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει ανάγκη διαβουλεύσεων για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [04] Στην Κύπρο, η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας
  • [05] Άλμα και Άλτο, δύο ιδιαίτεροι αθλητές αξιώσεων
  • [06] Ο γερμανικός δημοσιονομικός «φετιχισμός» και η γαλλική αδράνεια εμποδίζουν την ανάπτυξη, λέει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
  • [07] Ο Π. Ποροσένκο κάλεσε τους φιλορώσους αντάρτες να διαπραγματευθούν μια νέα εκεχειρία
  • [08] Έλιο Ντι Ρούπο: Οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ως μια κραυγή ελπίδας για μια πιο δίκαιη κοινωνία

  • [01] Ι. Πανούσης: Το βασικό είναι να συμφιλιωθεί η αστυνομία με τον πολίτη και ο πολίτης με την αστυνομία

    Την ανάγκη συμφίλιωσης της αστυνομίας με τον πολίτη και του πολίτη με την αστυνομία, θεωρεί «πρώτιστο καθήκον του» ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Γιάννης Πανούσης.

    «Το πρώτιστο καθήκον για έναν αρμόδιο σε ζητήματα προστασίας του πολίτη είναι να καταλάβει και ο πολίτης ότι προστατεύεται από τον θεσμό της Δημοκρατίας που λέγεται αστυνομία και να καταλάβει επίσης και η αστυνομία ότι δεν στρέφεται κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, γιατί τότε είναι θεσμός κατά της Δημοκρατίας. Άρα να συμφιλιωθούμε, να συμφιλιωθεί η αστυνομία με τον πολίτη και ο πολίτης με την αστυνομία. Αυτό είναι το βασικό. Τα άλλα έπονται» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σε ερώτηση για το πώς θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και μάλιστα σε «δύσκολες» γειτονιές, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνει: «Η πρότασή μου θα είναι πεζές περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς, προφανώς εκεί που χρειάζεται κάτι παραπάνω να υπάρξει ενίσχυση με μοτοσυκλέτες κ.λπ., αλλά και τοπικά συμβούλια πρόληψης, δηλαδή συμετοχή στην αντι- εγκληματική πολιτική. Δεν πρέπει σε κάθε γωνιά του δρόμου να έχουμε μια κλούβα και έναν αστυνόμο. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να λειτουργήσει μία αυτορυθμιζόμενη κοινωνία. Ξέρω πού πονάει η αστυνομία, ξέρω πού πονάει η Δημοκρατία, πού πονάει η κοινωνία, πού πονάνε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, που πονάει ο Έλληνας σε αυτήν τη φάση. Το θέμα είναι πώς θα τα φέρουμε όλα αυτά σε μία αρμονία και όχι σε σύγκρουση».

    Στο ερώτημα πώς θα λειτουργεί τώρα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Με τον τρόπο που λειτουργούσε, φαντάζομαι. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει στην αντιτρομοκρατική λειτουργία του υπουργείου ή γενικά του κράτους είναι να εμπλέκεται σε πολιτικά παιγνίδια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο υπουργός να προσπαθεί να οικιοποιηθεί με κάποιον τρόπο μία επιτυχία της αστυνομίας».

    Τέλος, σχετικά με τις επικείμενες ετήσιες κρίσεις στην αστυνομία, ο κ. Πανούσης υπογραμμίζει: «Είδα τους δύο αρχηγούς, δύο εξαιρετικούς ανθρώπους και μου έδωσαν όλα τα στοιχεία ότι θα γίνουν αυτές οι κρίσεις. Τελεία. Από εκεί και πέρα εγώ θα εισηγηθώ, υπάρχει, όμως, ο συντονιστής υπουργός, υπάρχει ο πρωθυπουργός, που θα δώσουν την τελική κατεύθυνση και θα πάρουν την τελική απόφαση».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει ανάγκη διαβουλεύσεων για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη

    Για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επισήμανε, χρειάζεται χρόνο.

    Εξάλλου, ο κ. Σουλτς, στη δήλωσή του, ανέφερε ότι σπάνια έχει κάνει μια τόσο ειλικρινή συζήτηση όσο και ουσιαστική, και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά υπήρχαν και άλλα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση.

    Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η νέα κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες αλλά θα προωθήσει τις θέσεις της μέσω διαβουλεύσεων.

    [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αυτή την ώρα κάνουν κοινές δηλώσειςστον Τύπο.

    Διαβάστε επίσης: Τη θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές

    [04] Στην Κύπρο, η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας

    Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Καμμένο, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λεντριάν στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό συμβάν στην Ισπανία, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο Έλληνες πιλότοι και εννέα Γάλλοι στρατιωτικοί. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

    Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Καμμένο να επισκεφθεί το Παρίσι σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού, Ελευθέριο Καραγιάννη.

    [05] Άλμα και Άλτο, δύο ιδιαίτεροι αθλητές αξιώσεων

    H Άλμα και ο Άλτο, δύο νεαρά αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, είναι αθλητές αξιώσεων. Στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IPO FCI στο Μάλμο της Σουηδίας, ο Άλτο εξασφάλισε -στην παρθενική συμμετοχή του- την καλύτερη κατάταξη, που έχει ποτέ πετύχει στους συγκεκριμένους αγώνες αθλητής υπό τη σημαία της Ελλάδας, ενώ και η Άλμα, παρότι τραυματισμένη, κατάφερε να «τερματίσει» 69η μεταξύ περίπου 130 διαγωνιζόμενων από όλον τον κόσμο. Μόνο που τα δύο αδέρφια δεν αγωνίστηκαν σε «παραδοσιακά» αθλήματα όπως η σφυροβολία, ο ακοντισμός ή το άλμα επί κοντώ αλλά σε ένα πολύ ιδιαίτερο τρίαθλο: ιχνηλασία, υπακοή, προστασία.

    Ο λόγος για δύο από τους τετράποδους αθλητές της... Εθνικής Ελλάδας, που τον περασμένο Σεπτέμβριο εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο IPO FCI World Championship στη Σουηδία. Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Κατοικίδιων (Pet Festival), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της «Zootechnia», το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τους προπονητές των δύο βελγικών ποιμενικών (μαλινουά).

    Ο 23χρονος Μάρκος Πελιτάρης, προπονητής του Άλτο, σπουδάζει στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ωστόσο, το επάγγελμα τού εκπαιδευτή σκύλων είναι αυτό που από ό,τι φαίνεται τελικά θα τον κερδίσει, όπως λέει. «Στη Σουηδία, ο Άλτο εξασφάλισε τη 16η θέση μεταξύ περίπου 130 σκυλιών, νομίζω την καλύτερη που έχει πάρει ποτέ ένα σκυλί από την Ελλάδα. Βέβαια, για να πετύχει αυτή τη διάκριση χρειάστηκε πολύς κόπος, πολλή προπόνηση και ομαδική δουλειά. Χρειάστηκε να προπονηθεί τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα» εξηγεί ο Μάρκος.

    Η 27χρονη Ιόλη Γεωργούλη, προπονήτρια της Άλμα, που ανέκαθεν αγαπούσε τα σκυλιά, αλλά από το 2010 ασχολείται και επαγγελματικά μαζί τους ως εκπαιδεύτρια, εξηγεί ότι οι αθλητές στους αγώνες της IPO διαγωνίζονται σε τρία αθλήματα: ιχνηλασία (χρειάζεται να ακολουθήσουν ίχνη και να εντοπίσουν αντικείμενα), υπακοή (περνούν -π.χ.- δοκιμασίες ακρίβειας, ταχύτητας, αφοσίωσης) και προστασίας (εντοπίζουν, π.χ., κρυμμένα άτομα με «κακές» προθέσεις και ειδοποιούν γαβγίζοντας). «Την Άλμα άρχισα να την εκπαιδεύω από μωρό, έχουμε προσωπικό δέσιμο και αυτό πιστεύω ότι είναι βασικό σε αγώνες» λέει η Ιόλη.

    [06] Ο γερμανικός δημοσιονομικός «φετιχισμός» και η γαλλική αδράνεια εμποδίζουν την ανάπτυξη, λέει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

    Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνεργασθούν στενότερα για να προωθήσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας για τον διπλό κίνδυνο από τον γερμανικό δημοσιονομικό «φετιχισμό» και τη γαλλική αδράνεια.

    Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο των 315 δισεκ. ευρώ, που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έπρεπε να είναι περισσότερο φιλόδοξο. Πρόσθεσε πως θα έπρεπε να περιλαμβάνει την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από καιρό από τη Γαλλία, αλλά απορρίπτεται από τη Γερμανία.

    Μιλώντας μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο, ο Μακρόν δήλωσε πως μια μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης έχει ουσιαστική σημασία για να επιστρέψει η ένωση στην ανάπτυξη.

    «Ο γερμανικός κίνδυνος είναι μια νέα μορφή συντηρητισμού, την οποία αποτελεί ο φετιχισμός του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η γοητεία που ασκεί η μείωση του χρέους, που αποτελεί επίσης σύμπτωμα μιας γηράσκουσας χώρας».

    [07] Ο Π. Ποροσένκο κάλεσε τους φιλορώσους αντάρτες να διαπραγματευθούν μια νέα εκεχειρία

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε σήμερα τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες να διαπραγματευθούν μια νέα εκεχειρία, την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωνε ότι η επόμενη συνάντηση της ομάδας επαφής θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στο Μινσκ.

    Ο Ποροσένκο ζήτησε από την ομάδα επαφής για την Ουκρανία, στην οποία συμμετέχουν το Κίεβο, η Μόσχα και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), να «διεξαγάγει έκτακτες διαβουλεύσεις (με τους αυτονομιστές αντάρτες) για να επιτευχθεί μια νέα εκεχειρία», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με την ομάδα επαφής.

    Ο Ποροσένκο δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές.

    [08] Έλιο Ντι Ρούπο: Οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ως μια κραυγή ελπίδας για μια πιο δίκαιη κοινωνία

    «Οι ελπίδες που καλλιεργεί η νίκη του Αλέξη Τσίπρα είναι τεράστιες, αλλά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει από μόνος του να αντιστρέψει τη νεοφιλελεύθερη αποτυχία της Ευρώπης. Θα πρέπει να τον βοηθήσουμε». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' echo ο τέως πρωθυπουργός του Βελγίου και ηγέτης των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών της χώρας, Έλιο Ντι Ρούπο.

    «Την Κυριακή, οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία κραυγή ελπίδας για μία πιο δίκαιη κοινωνία και μία εύλογη καταγγελία της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η ΕΕ και την οποία στήριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Είτε το θέλει, είτε όχι, η ευρωπαϊκή Δεξιά, και παρ' όλες τις προσπάθειες που ανέπτυξε ενάντια στην Αριστερά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πολιτικό γεγονός που όλοι οφείλουν να σεβαστούν, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Αποτελεί, επίσης, ισχυρό μήνυμα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: οι πολιτικές λιτότητας χαρακτηρίζονται ως αποτυχημένες στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό (κρίση Δημοκρατίας), αλλά κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα» αναφέρει ο κ. Ντι Ρούπο.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός. Οι συνάδελφοί του θα πρέπει να τον δεχτούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και να συνεργαστούν μαζί του, προς όφελος των Ελλήνων και προς όφελος των Ευρωπαίων. Διότι σήμερα, το ζητούμενο είναι να ορθοποδήσει η Ελλάδα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη αλλά και να αποδείξουμε ότι μία άλλη Ευρώπη μπορεί να υπάρξει» προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 15:30:23 UTC