Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Η διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα
  • [03] Επισκέψεις Αλ. Τσίπρα σε Λευκωσία και Ρώμη
  • [04] Στους 26 οι νεκροί από τις επιθέσεις ισλαμιστών στο Σινά
  • [05] Α. Σιλουάνοφ: Θα εξεταστεί οπωσδήποτε τυχόν ελληνικό αίτημα οικονομικής βοήθειας

  • [01] Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, τηλεφώνησε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «για να τον συγχαρεί για τη νίκη του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

    Όπως σημειώνεται, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί, επίσης, για το γεγονός ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έθεσε το ζήτημα της ανισότητας».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο δήμαρχος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Νέας Υόρκης προς την Ελλάδα, στον κοινό αγώνα κατά της ανισότητας και επισήμανε πως η νίκη του πρωθυπουργού στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους προοδευτικούς σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη Νέα Υόρκη και την κατονόμασε ως μία από τις πιο εκπληκτικές πόλεις στον κόσμο. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον δήμαρχο να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο δήμαρχος εξέφρασε ενδιαφέρον για την επίσκεψη στο μέλλον».

    [02] Ν. Κοτζιάς: Η διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα

    «Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τροποποιήθηκε. Σημείωσε, δε, ότι όπως είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φ. Μογκερίνι, η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό. Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.

    Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία αφορά μόνο την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών.

    Επίσης, από το κείμενο των συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας. Επιπλέον, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την ΕΕ ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προστέθηκε αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.

    Σχετικά με τις κυρώσεις, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων, έναντι δωδεκάμηνης παράτασης που είχε προταθεί.

    Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων προσώπων στους καταλόγους των κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Όπως είπε, απεφεύχθη ρητή αναφορά σε Ρώσους υπηκόους.

    Ακόμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι αφαιρέθηκε η αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

    Για «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία», κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών για την ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι η Αθήνα κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες, «να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες».

    Διαβάστε επίσης;

    ΕΕ: Παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

    Α. Σιλουάνοφ: Θα εξεταστεί οπωσδήποτε τυχόν ελληνικό αίτημα οικονομικής βοήθειας

    [03] Επισκέψεις Αλ. Τσίπρα σε Λευκωσία και Ρώμη

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

    [04] Στους 26 οι νεκροί από τις επιθέσεις ισλαμιστών στο Σινά

    Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι στρατιωτικοί.

    Σε μια από τις επιθέσεις αυτές, ένα φυλάκιο στη Ράφα, στην επαρχία του Βόρειου Σινά, χτυπήθηκε από ρουκέτες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ταγματάρχης και να τραυματιστούν άλλοι έξι άνθρωποι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στην περιοχή.

    Νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Ελ Αρίς, εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε πιθανότατα στόχο την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής, ενώ ρουκέτες έπληξαν κτίρια του στρατού και της αστυνομίας. Ο απολογισμός από την επίθεση αυτή αυξήθηκε στους 25 νεκρούς και 30 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και εννέα πολίτες.

    Η κυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ ανέφερε ότι τα γραφεία της στην Ελ Αρίς, που βρίσκονται απέναντι από μια στρατιωτική βάση και ένα ξενοδοχείο, "καταστράφηκαν ολοσχερώς".

    Οι ισλαμιστές που δρουν στο Σινά έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον Ιούλιο του 2013, από τον τότε αρχηγό του στρατού και νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

    [05] Α. Σιλουάνοφ: Θα εξεταστεί οπωσδήποτε τυχόν ελληνικό αίτημα οικονομικής βοήθειας

    Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, αλλά εφόσον προκύψει, η Ρωσία θα εξετάσει τη δυνατότητα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε αποκλειστική δήλωσή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

    «Μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κατάσταση, γι' αυτό εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα προς τη ρωσική κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα το εξετάσουμε, αλλά θα λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, αυτά είναι όσα μπορώ να πω» είπε ο κ. Σιλουάνοφ στο αμερικανικό δίκτυο.

    To αμερικανικό δίκτυο δημοσιεύει τις σχετικές δηλώσεις στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο «Η Ρωσία τείνει κλάδο ελαίας στην Ελλάδα».

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σιλουάνοφ ομολόγησε ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τη Ρωσία, ωστόσο οι ρωσικές εταιρείες και το σύστημα πληρωμών κατόρθωσαν να προσαρμοστούν. «Το ρούβλι εξασθένησε, αλλά η ζωή συνεχίζεται», παρατήρησε ο Α. Σιλουάνοφ, ο οποίος εκτίμησε ότι μεγαλύτερη αρνητική επίδραση και από τις κυρώσεις είχε στη ρωσική οικονομία η πτώση της τιμής του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 21:30:21 UTC