Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραγκούνης: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα για τη χώρα
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Κοτζιά - Τζον Κέρι
  • [03] Π. Καμμένος: Αμεση καταβολή των αναδρομικών στους εν ενεργεία στρατιωτικούς
  • [04] Π. Κουρουμπλής: Με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου το ΕΣΥ θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού
  • [05] Σε εξέλιξη αντιφασιστική διαδήλωση στην Ομόνοια
  • [06] Γ. Σταθάκης; Σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης
  • [07] Γ. Σταθάκης: Η νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης
  • [08] Γ. Βαρουφάκης: Συζητήσαμε «πρόγραμμα-γέφυρα» για μια νέα επωφελή και αμοιβαία συμφωνία
  • [09] Καλλονή-Αστέρας Τρίπολης 1-0

  • [01] Κ. Καραγκούνης: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα για τη χώρα

    "Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα", σχολίασε ο Κώστας Καραγκούνης με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, τις οποίες όμως - πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης - δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο.

    Ο κ. Καραγκούνης σημειώνει ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει, μέσω του νέου Μνημονίου μόνο τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους από τους οποίους όμως ζητά την αλληλεγγύη τους.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Κοτζιά - Τζον Κέρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, όπως δήλωσε ο ίδιος σε αποκλειστική του συνέντευξη στη διαδυκτιακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ.

    Η συνομιλία των δύο υπουργών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, τόνισε ο κ. Κοτζιάς και συζητήθηκαν όλα τα διμερή και διεθνή ζητήματα ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά θα μεταδοθεί την Κυριακή από την διαδυκτική τηλεόραση, WEB TV,του ΑΠΕ ΜΠΕ .

    [03] Π. Καμμένος: Αμεση καταβολή των αναδρομικών στους εν ενεργεία στρατιωτικούς

    Την άμεση καταβολή των αναδρομικών για τους εν ενεργεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, προαναγγέλλει ο υπουργός 'Αμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στη Realnews.

    «Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, τα 60 εκατομμύρια για τους εν ενεργεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αφορούν στην εκτέλεση της απόφασης των αναδρομικών του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι το 50% από όσα έδωσε ο κ. Σαμαράς με μία τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής, λέει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Δηλώνει ότι η πρώτη εντολή που έδωσε είναι η άμεση πληρωμή του επιδόματος παραμεθορίου για τον Στρατό Ξηράς, το οποίο στοιχίζει περίπου δυο εκατομμύρια τον μήνα.

    Επιμένει για την ανάγκη διατήρησης καλών σχέσεων με τη Ρωσία σημειώνοντας πως «οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν αποτελούν αιτία για σύγκρουση με την ΕΕ». Τονίζει πως για τους ΑΝΕΛ, η οριοθέτηση της ΑΟΖ αποτελεί προτεραιότητα και «...θα πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει αυτό το συντομότερο».

    Υπογραμμίζει ότι οι ΑΝΕΛ είναι υπερ των ιδιωτικοποιήσεων όταν αυτές είναι υπέρ των συμφερόντων του λαού και των ίδιων των εταιρειών, σημειώνει πως η Κίνα δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τον ΟΛΠ, αλλά «θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να εξυπηρετήσει τη σύμβαση που υπέγραψε το 2008 και ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η παραχώρηση του λιμένα με χαριστικές για την Κίνα διατάξεις».

    [04] Π. Κουρουμπλής: Με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου το ΕΣΥ θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού

    «Είναι πίστη μας και όραμά μας,πως με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου θα δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού»τονίζει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Πάντοτε, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν και λύσεις»σημειώνει ο υπουργός Υγείας.Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «θα επαναπροσδιορίσει θεσμικά το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά,«παράλληλα πρέπει να πιέσουμε όσο μπορούμε εξασφαλίζοντας χρήματα και από την καλή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε με βάση τα χρήματα που έχουμε, δηλαδή να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο σπατάλες, για να μπορέσουμε να το αιμοδοτήσουμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δομές και τις δραστηριότητές του ΕΣΥ για να εκπέμπει αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δικαιούται ένα τέτοιο σύστημα. Είναι πίστη μας και όραμά μας, με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

    Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει ότι η πολιτική στο φάρμακο θα αλλάξει, καθώς επίσης και οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε πάρα πολλούς τομείς, ώστε το Σύστημα να αποκτήσει συνοχή. «Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις παράλληλες που δεν συναντώνται, φορείς που δραστηριοποιούνται πολλοί μεγάλοι, που δεν έχουν την απαιτούμενη συνεννόηση και τον απαιτούμενο συντονισμό. Υπάρχουν πάρα πολλές λειτουργίες που αλληλοκαλύπτονται, θα πρέπει να βρούμε τις χρυσές τομές για να μπορέσει το σύστημα να αποδώσει παραγωγικά στην ελληνική κοινωνία».

    Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δομηθεί ο ΕΟΠΥΥ με υπηρεσίες, λειτουργίες και δράσεις που να απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει να του εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις.

    Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ακόμη ότι «το ΠΕΔΥ χρειάζεται θεσμικό επαναπροσδιορισμό και επισημαίνει:«Είμαστε κυβέρνηση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Ακούμε την αγωνία και αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων και θα είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός και μεγάλη προδοσία να μη δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη ενός τόσο χειμαζόμενου και δοκιμαζόμενου λαού».

    [05] Σε εξέλιξη αντιφασιστική διαδήλωση στην Ομόνοια

    Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στην πλατεία Ομονοίας, ως «απάντηση» σε αντίστοιχη συγκέντρωση των μελών της Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων. Οι συμμετέχοντες στην αντιφασιστική διαδήλωση, που ξεκίνησε πρίν από λίγο, αναμένεται να κατευθυνθούν, προς την πλατεία Συντάγματος και για τον λόγο αυτόν, κλειστοί είναι, αυτή την ώρα, η οδός Σταδίου και οι παρακείμενοι δρόμοι καθώς και η οδός Πειραιώς, μέχρι το ύψος της οδού Κολωνού.

    Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής έχει προγραμματισθεί για τίς 19.00 μποστά από το μνημείο των Ιμίων, στην πλατεία Ρηγίλλης .

    [06] Γ. Σταθάκης; Σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης

    Υπέρ της σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τάσσεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

    Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι «σήμερα ξοδεύουμε περίπου 5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους μας» και προσθέτει ότι «θα ήταν καλύτερα εάν συνδέαμε την αποπληρωμή με την ανάπτυξη. Αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη, θα πληρώνουμε περισσότερα, αν είναι μικρότερη, θα πληρώνουμε λιγότερα». Διαβεβαιώνει δε ότι θα καταβληθούν κανονικά οι πληρωμές ύψους 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα, ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ερωτώμενος «πώς;», απαντά: «Θα τις εξυπηρετήσουμε».

    Σε ό,τι αφορά τις επιλογές για το ελληνικό χρέος, ο κ. Σταθάκης σημειώνει: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφέρουν οι συζητήσεις και πόσο εφικτές θα είναι οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των χρεών. Δεν έχουμε απλώς ιδέες για αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν διαβουλεύσεις στην Γερμανία και στο ΔΝΤ. Είναι μια εντελώς ανοιχτή ατζέντα».

    [07] Γ. Σταθάκης: Η νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

    Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων»δανείων, δηλώνει στη Realnews o υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.Αναφέρει, επίσης, πως θα ανακληθεί το μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

    «Αποσκοπούμε σε μια ριζική ανακούφιση των οφειλετών και μια συνολική διευθέτηση των ιδιωτικών χρεών, με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια», λέει ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα έλθει "σεισάχθεια", και προσθέτει ότι «στο επίκεντρο θα είναι τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας».

    «Εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, τότε η διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει ωστόσο, να αλλάξει ο προσανατολισμός του και να επικεντρωθεί σε μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα υποδομών,ικανά να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, καθώς επίσης και στη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας» υπογραμμίζει.

    [08] Γ. Βαρουφάκης: Συζητήσαμε «πρόγραμμα-γέφυρα» για μια νέα επωφελή και αμοιβαία συμφωνία

    Σαφή μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών , δηλώνει ότι συζητήθηκε και το «πρόγραμμα- γέφυρα» και προσθέτει: "Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο".Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική.Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς.Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας . Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος".

    Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι θα δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες απαντά:"Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία , η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση - εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη".

    Σε ό,τι αφορά την δόση των 7,2δις λέει πως "η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του "άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός" πρέπει να σταματήσει". Συμπληρώνει πως "θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις , στον λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ Ντάϊσελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών,είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα...Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδωτικού όσο και του δημοσίου τομέα".Επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών για την τρόικα ότι δεν είναι το άθροισμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ,και του ΔΝΤ- "θεσμούς στους οποίους προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για συνεργασία", όπως λέει και σημειώνει:" Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος".Δεν αποκαλύπτει τι του "ψιθύρισε", ούτε τι συζήτησαν κατ΄ιδίαν με τον κ. Ντάισελμπλουμ γιατί "συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δύο ανδρών, δυο υπουργών".

    [09] Καλλονή-Αστέρας Τρίπολης 1-0

    «Ούριος» άνεμος φύσηξε για την Καλλονή, η οποία νίκησε στη Μυτιλήνη με 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου έφθασε στη σημαντική νίκη χάρη σ' ένα μακρινό σουτ του Τσαμπούρη στο 74ο λεπτό, το οποίο, λόγω του δυνατού ανέμου, ξεγέλασε τον τερματοφύλακα του Αστέρα, Κοσίτσκι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 January 2015 - 17:30:24 UTC