Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός
  • [02] Τα μέτωπα των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ήπειρο
  • [03] Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο
  • [04] Άμεση καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία
  • [05] Μέτρα προστασίας για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας
  • [06] Στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης
  • [07] Το πνεύμα του Ζαν Μονέ για ενότητα ζήτησε να υπερισχύσει τις ώρες αυτές ο Γ. Βαρουφάκης
  • [08] Την αποστολή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία εξετάζουν οι ΗΠΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός

    ο πρώτο ταξίδι του εκτός Ελλάδος, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιεί στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το θέμα της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα τον υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο όπου οι δύο άνδρες θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας στις δύο χώρες και αλλά και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

    [02] Τα μέτωπα των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ήπειρο

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που πλήττουν, από το πρωί του Σαββάτου, το σύνολο της Ηπείρου. Στην 'Αρτα βρίσκονται, από χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης καθώς και κλιμάκια ειδικών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών. Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς 'Αμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ανάγκη κήρυξης της περιοχών Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, πράγμα που έγινε.

    Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- 'Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους. Στην 'Αρτα, από το απόγευμα του Σαββάτου, βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και χθες τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της 'Αρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

    [03] Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

    Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά,της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη μερική εξασθένηση των ανέμων. Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα και Ρίο - Αντίρριο. Επίσης τα πρωϊνά δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη και Πρίνος-Καβάλα αν θα πραγματοποιηθούν, θα γίνουν μόνο με ευθύνη των πλοιάρχων.

    [04] Άμεση καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία

    Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της χώρας από τις έντονες βροχοπτώσεις, τις συσσωρεύσεις υδάτων και τις κατολισθήσεις. «Μέλημα της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών να βρεθούν τρόποι ώστε να βοηθηθούν όλοι οι πληγέντες συμπολίτες μας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης , αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Άρτας, προκειμένου να εκτιμηθεί η έκτακτη κατάσταση από την σφοδρή κακοκαιρία στο νομό.

    Όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, τόνισε ο αν. υπουργός Υποδομών, ενώ σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται στην ΄Αρτα μηχανικοί από το υπουργείο Πολιτισμού που θα ασχοληθούν με το γεφύρι τη Πλάκας που κατέρρευσε και πρόσθεσε ότι φτάνει στη περιοχή και κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι τρείς βουλευτές Άρτας, ο δήμαρχος Αρταίων και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας και του δήμου. Αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία με απόφαση του δήμου ενω όλη τη νύχτα, οπως διαβεβαιώνεται, θα περιπολούν, για λόγους ασφαλείας, ακόμη και στις περιοχές που έχουν εκκενωθεί, αστυνομικές δυνάμεις.

    [05] Μέτρα προστασίας για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

    'Αμεσα μέτρα προστασίας του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Σε αυτά περιλαμβάνεται: «Σχετική μελέτη για το μνημείο και η περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης.»

    Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τις πρωινές ώρες (της Κυριακής) κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου έσπευσε στα όρια των νομών 'Αρτας και Ιωαννίνων, στον συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων, όπου το ιστορικό γεφύρι συνδέει τις όχθες του 'Αραχθου ποταμού και διενήργησε αυτοψία και φωτογραφική τεκμηρίωση. Διαπιστώθηκε πτώση του ανατολικού ακρόβαθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας και μερική μόνο καταστροφή του δυτικού ακρόβαθρου.»

    [06] Στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επισκέπτεται σήμερα το Λονδίνο, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν στις 11:00 (τοπική ώρα) με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

    Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος. Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου». Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

    [07] Το πνεύμα του Ζαν Μονέ για ενότητα ζήτησε να υπερισχύσει τις ώρες αυτές ο Γ. Βαρουφάκης

    Τη φιλοσοφία του Ζαν Μονέ, ενός από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΕΕ, επικαλέστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. «Όπως ο Ζαν Μονέ» είπε, «απέναντι στις δυσκολίες βρήκε τον τρόπο να φωνάξει για μια ενότητα προς όφελος όλων, το ίδιο πνεύμα θα πρέπει να διακατέχει και εμάς σήμερα».

    Πρόσθεσε παραστατικά ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να κάθονται οι μεν έναντι των δε, αλλά όλοι μαζί στην ίδια πλευρά ενωμένοι, έναντι στο πρόβλημα». Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες σκοπεύει να επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βεβαίως στη λίστα των συναντήσεων περιλαμβάνεται και ο Γερμανός ομόλογός του κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε. Προέβλεψε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον κ. Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    «Επιδίωξή μας είναι», πρόσθεσε, «να δώσουμε ένα νέο πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, διότι εάν συνεχίσουμε με τα παλαιά δεδομένα δεν έχουμε ελπίδα να προχωρήσουμε ιδιαίτερα. Αντίθετα εάν σταθούμε ενωμένοι και αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα, θα επιτύχουμε. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη για όλους του ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο για τους Έλληνες, τους Πορτογάλους ή τους Ισπανούς. Η Ένωση θα πρέπει να είναι ευεργετική για όλες τις χώρες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε : «Ήλθαμε στο Παρίσι για να εξηγήσουμε στους εταίρους μας την αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε πρώτα από όλα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά τα συμφέροντα της Ελλάδας, ώστε η επιτυχία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης να σημαίνει την επιτυχία όλων».

    Ο κ. Βαρουφάκης αφού για ακόμα μια φορά απέρριψε τη συνεργασία με την τωρινή τρόικα που επιβλέπει το πρόγραμμα που η κυβέρνησή του έχει απορρίψει, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι για το νέο συμβόλαιο που ευελπιστεί να πετύχει, να υπάρξει άλλη ομάδα στους οποίους θα ανατεθεί η επίβλεψη.

    [08] Την αποστολή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία εξετάζουν οι ΗΠΑ

    Την παροχή επιπρόσθετης αμυντικής βοήθειας προς τις ουκρανικές δυνάμεις εξετάζει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του στρατού της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα New York Times.

    Στο άρθρο της η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικών όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.

    Ο Κέρι πρόκειται να μεταβεί την Πέμπτη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και άλλους αξιωματούχους. Ο Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για στρατιωτική δράση, στόχος της οποίας θα είναι η απομόνωση της Ρωσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2015 - 7:30:22 UTC