Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Με ισότιμους όρους η διαπραγμάτευση
  • [02] Στους 27 οι νεκροί από τη γρίπη
  • [03] Βελτίωση του καιρού - Καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία
  • [04] FT: Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας
  • [05] Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του πετρελαίου
  • [06] Ολιγόωρη επίσκεψη Μέρκελ στη Βουδαπέστη
  • [07] Στον Σαρκοζί ελπίζουν όλοι για ανακοπή της ανόδου της άκρας Δεξιάς
  • [08] Εντείνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Με ισότιμους όρους η διαπραγμάτευση

    Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σχετικά τους όρους μιας νέας οικονομικής συμφωνίας γίνεται στη βάση της ισοτιμίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τις συνομιλίες του με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλώς δύο μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. «Μπορεί μεν να είναι ακρωτηριασμένες, αλλά αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι να γίνει στην Κύπρο, «με την οποία μας συνδέει όχι μόνο η ιστορία αλλά και ένα κοινό μέλλον». «Παρά την κρίση που έχει επιβαρύνει τους Έλληνες και τους Κυπρίους με θυσίες άδικες, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο βασικοί πυλώνες σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε, εξάλλου, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη. «Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει της προσπάθειες της Κύπρου για μια λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των υφιστάμενων συμφωνιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και μιας κοινής ιθαγένειας.

    Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψη στον τομέα των διμερών σχέσεων και ότι βρισκόμαστε ίδιο μήκος κύματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Είπε, επίσης, ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μια δύσκολη συγκυρία, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τόνισε ότι η τουρκική ενέργεια για την αποστολή του Μπαρμπαρός στην περιοχή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες. Όμως, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, τόνισε, χρειάζεται σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και όχι απειλές.

    Ανέφερε ακόμα, ότι μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιτρέπει τη συνεργασία όλων, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλους.

    Εξ'άλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Τονίζοντας ότι η επίσκεψη αποδεικνύει το γνωστό ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό Ελληνισμό, είπε ότι στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση που θα είναι βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [02] Στους 27 οι νεκροί από τη γρίπη

    Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι από εδώ και στο εξής και έως και τα τέλη Μαρτίου θα κορυφωθεί το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, 27 άνθρωποι είχαν καταλήξει συνολικά, έως σήμερα. Οι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από την αρχή της εποχικής γρίπης, είναι συνολικά 86. Από αυτούς, 41 εξακολουθούν να παρακολουθούνται σε ΜΕΘ.

    [03] Βελτίωση του καιρού - Καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

    Μικρή βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός, με μικρή εξασθένηση των ανέμων.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που έπληξαν το σύνολο της Ηπείρου.

    Στην 'Αρτα βρίσκονται, από χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης καθώς και κλιμάκια ειδικών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών.

    Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

    Στην εθνική οδός Ιωαννίνων - 'Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

    Αρχίζει να μετρά τις πληγές της η Φθιώτιδα μετά από ένα εφιαλτικό εικοσιτετράωρο, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό.

    Παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις.

    Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται.

    Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών.

    Ήδη, η τροχαία επέτρεψε την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών που είχε διακοπεί από χθες το απόγευμα.

    Αποκαθίσταται επίσης η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο που είχε διακοπεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες συνεργείων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του δήμου Ναυπακτίας και της 6ης ΕΜΑΚ προκειμένου να φθάσουν στην κοινότητα Κλέπα της ορεινής Ναυπακτίας, όπου παραμένουν από χθες αποκλεισμένοι, λόγω κατολισθήσεων, οι περίπου 50 κάτοικοι της κοινότητας.

    Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη μερική εξασθένηση των ανέμων.

    Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα και Ρίο - Αντίρριο.

    Εν τω μεταξύ, άμεσα μέτρα προστασίας του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας, μετά την κατάρρευσή του.

    Τέλος, κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας η Εγνατία Οδός, στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κοίλων και Καλαμιάς, στην Κοζάνη, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της ενωτικής οδού Κοίλων - Βατερού και της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων.

    Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άντληση των υδάτων.

    [04] FT: Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας

    Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν όλο και περισσότερο, ότι οι οριακοί χειρισμοί της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα στήριξής της θα τη βυθίσουν σε χρηματοδοτικό χάος, μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα χρειασθούν έως τέσσερις μήνες για την επίτευξη μίας «νέας συμφωνίας» με τους πιστωτές της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Οι δηλώσεις του υπουργού στο Παρίσι υπογράμμισαν τους φόβους αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συνείδηση της αστάθειας της οικονομικής κατάστασης. «Όλοι (στην Ευρωζώνη) θέλουν μία συμφωνία» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Αλλά με τις ενέργειες και τη ρητορική τους, η νέα κυβέρνηση αναστατώνει πολλούς. Βάζουν τους εαυτούς τους σε μία αδύνατη κατάσταση». Παρά τους ηπιότερους τόνους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απογοητευθεί από την επανειλημμένη απόρριψη, από την πλευρά της Ελλάδας, μίας παράτασης του προγράμματος και την άρνηση συνεργασίας της με την τρόικα των διεθνών πιστωτών. Γερμανοί αξιωματούχοι ήταν, επίσης, ενοχλημένοι από την άρνηση της Ελλάδας να εμπλακεί (σε διαπραγμάτευση) με το Βερολίνο, αν και ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει κληθεί στη γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρουν οι FT.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμφωνήσει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, με την προοπτική ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σε έναν μήνα τις προτάσεις της για μία νέα συμφωνία με την Ευρωζώνη, οι οποίες θα ισχύσουν από τα τέλη Μαΐου, όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Σημειώνεται επίσης η δήλωση του υπουργού: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε νέα δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι απόλυτα δυνατό να διασφαλίσουμε την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ».

    [05] Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του πετρελαίου

    Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στις ασιατικές αγορές υποχώρησε σήμερα το πρωί κατά 1,06 δολάρια, στα 51,93 δολάρια το βαρέλι, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. Όσο για το αμερικανικό αργό, η τιμή έπεσε κατά 1,01 δολάρια, στα 47,24 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πιέζει προς τα κάτω την τιμή του «μαύρου χρυσού», σημειώνει το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ τα συνδικάτα των εργαζομένων στις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου κήρυξαν απεργία σήμερα με συνέπεια οι συναλλαγές να είναι μειωμένες σε μέγεθος. «Η παραγωγή πετρελαίου με τη μέθοδο του σχιστόλιθου θα μειωθεί αναπόφευκτα και αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει φέτος φτάνοντας τα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το μπρεντ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο ιαπωνικός επενδυτικός κολοσσός, Nomura.

    [06] Ολιγόωρη επίσκεψη Μέρκελ στη Βουδαπέστη

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα στη Βουδαπέστη τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος έχει εξοργίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουάσινγκτον με τις στενές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η ολιγόωρη επίσκεψη της Αγγελα Μέρκελ πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Βουδαπέστη, στις 17 Φεβρουαρίου.

    Η Ουγγαρία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι αυτές οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές και, σύμφωνα με τα λόγια του Βίκτορ Ορμπαν, «είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου».

    «Φράου Μέρκελ, σώστε την Ουγγαρία!» «Αγγελα, απαλλάξτε μας από τον διάβολο, θέλουμε να παραμείνουμε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έγραφαν τα πανώ των διαδηλωτών.

    Η ουγγρική αστυνομία απαγόρευσε την αντίστοιχη σημερινή διαδήλωση, κατήγγειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι οργανωτές της.

    [07] Στον Σαρκοζί ελπίζουν όλοι για ανακοπή της ανόδου της άκρας Δεξιάς

    Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος που ηγείται τώρα του κόμματος της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, δέχεται σήμερα πιέσεις από συμμάχους και αντιπάλους για να υποστηρίξει τους αντίπαλους Σοσιαλιστές στο δεύτερο γύρο μιας αναπληρωματικής εκλογής ώστε να εξασφαλισθεί η ήττα του Εθνικού Μετώπου.

    Το ακροδεξιό κόμμα ήρθε πρώτο με 32,6% στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου την Κυριακή για τη βουλευτική έδρα στην ανατολική εκλογική περιφέρεια Λε Ντουμπς, η οποία έμεινε κενή μετά το διορισμό ως επιτρόπου της ΕΕ του σοσιαλιστή βουλευτή Πιέρ Μοσκοβισί.

    Ο σοσιαλιστής υποψήφιος ήρθε δεύτερος με 28,9%, κερδίζοντας τον υποψήφιο του συντηρητικού UMP, με αποτέλεσμα να στηθεί για την ερχόμενη Κυριακή το σκηνικό μιας μονομαχίας Σοσιαλιστικού Κόμματος - Εθνικού Μετώπου.

    Ο Σαρκοζί και άλλα στελέχη του UMP πρόκειται να λάβουν την τελική απόφασή τους αύριο, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος.

    [08] Εντείνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών

    Ο επικεφαλής της αυτονομιστικής «Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιστρατευθούν 100.000 άνδρες για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ οι μάχες έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το Σάββατο.

    Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα από επιθέσεις πυροβολικού εναντίον του Ντονέτσκ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου ανέφεραν ότι άλλοι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αυτονομιστές κατά το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία.

    Στο μεταξύ οι δημοτικές Αρχές του Ντοντέτσκ ανακοίνωσαν πως 15 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου από οβίδες, βλήματα όλμων ή ρουκέτες που έπληξαν κατοικημένες περιοχές της πόλης, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

    Στο κέντρο του Ντονέτσκ, περίπου ένα χιλιόμετρο από την κεντρική πλατεία, μια οβίδα έπληξε το πρωί μια διώροφη κατοικία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άμαχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2015 - 11:30:28 UTC