Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ζ. Κ. Γιούνκερ και Φρ. Ολάντ
  • [02] Στην Ήπειρο o αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευ. Αποστόλου
  • [03] ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
  • [04] Τα σχέδια της κυβέρνησης για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια
  • [05] Επαφές Γ. Βαρουφάκη σήμερα με Μ. Ντράγκι, αύριο με Β. Σόιμπλε
  • [06] Τουλάχιστον 6 νεκροί από σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο, στη Νέα Υόρκη
  • [07] Το Αμάν εκτέλεσε δύο Iρακινούς τζιχαντιστές σε αντίποινα για τη δολοφονία του πιλότου από το IK
  • [08] Απόκριες στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, στην Πλάκα

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ζ. Κ. Γιούνκερ και Φρ. Ολάντ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    «Πρέπει να γίνει ένας κοινός αγώνας με ίδιες αξίες και ευθύνη για να μπορέσει η νέα γενιά να ξαναβρεί την ελπίδα. Θέλουμε τον αναγκαίο χρόνο για ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διότι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι και υπάρχει πελατειακό κράτος και διαφθορά» τόνισε ο πρωθυπουργός, από τη Ρώμη, κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Υπογράμμισε ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και ότι η Αθήνα δεν θέλει να δημιουργήσει κανένα διχασμό στην Ευρώπη. «Θέλουμε αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός τόνισε «ότι είναι αναγκαία μια στροφή στην Ευρώπη με ένα μέτωπο της λογικής» ενώ κατέστησε σαφές ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε τυχόν εναλλακτικές προτάσεις. «Είναι σωστό να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία αλλά η Ευρώπη χρειάζεται και περισσότερη έρευνα, επενδύσεις και πολιτισμό» συμπλήρωσε ο Ματέο Ρέντσι.

    Στις δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν μήνυμα ελπίδας μιας ολόκληρης γενιάς η οποία πάσχει από την κρίση και ζητά περισσότερη προσοχή. «Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα βασίζεται σε μήνυμα ελπίδας και όχι στον φόβο. Έχουμε την ίδια ηλικία αν και διαφορετικές εμπειρίες» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε παράλληλα ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα μετέχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και ότι είναι σημαντική η στενή σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με τον Ρέντσι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι καινοτομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Δεν μπήκαμε στην επιμέρους ανάλυση των ελληνικών προτάσεων αλλά υπάρχει μεγάλη διάθεση από την Ιταλία για διμερή συνεργασία όπως και σε όλα τα φόρα», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    [02] Στην Ήπειρο o αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευ. Αποστόλου

    Τις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές της Ηπείρου, επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου θα έχει σειρά επαφών με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για τον συντονισμό των ενεργειών προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

    Υπενθυμίζεται ότι σε προχθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού, η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.

    [03] ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

    Ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, για τη χθεσινή συνάντηση, στη Ρώμη, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

    «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε μια περίπου ώρα. Ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις γενικές γραμμές των πρωτοβουλιών οικονομικής πολιτικής που η ελληνική κυβέρνηση εννοεί να ακολουθήσει» αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα, προσθέτει ότι «ο υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί σαφώς έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και συμπλήρωσε ότι η προσοχή στην ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να δημιουργηθεί νέα απασχόληση στην χώρα, συμβάλλοντας στο να ξεπεράσει, ο ελληνικός λαός, την δύσκολη κοινωνική κατάσταση, αποτέλεσμα της κρίσης».

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, τέλος, τονίζεται ότι ο υπουργός Πάντοαν αναφέρθηκε και στον κεντρικό ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης είναι συγκεκριμένες αρχές που εφαρμόζονται μαζί. Το Γιουρογκρουπ και το Εκοφιν είναι τα θεσμικά όργανα στα οποία κάθε χώρα μέλος μπορεί να συζητήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, έχοντας εμπιστοσύνη ότι θα βρεθούν κοινές λύσεις, προς όφελος όλων».

    [04] Τα σχέδια της κυβέρνησης για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια

    Νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα των κόκκινων δανείων για υπερχρεωμένους καταναλωτές και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει στη νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τουλάχιστον τρεις μήνες προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ετοιμαστεί το συνολικό πλαίσιο.

    Η παράταση με νόμο στην προστασία της πρώτης κατοικίας χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ως πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και οι πληροφορίες από το υπουργείο θέλουν να δοθεί η παράταση μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας Βουλής. Πάντως σήμερα ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των "κόκκινων" στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που θα έρθει σε λίγους μήνες αναμένεται να προβλέπει ακόμη και διαγραφή οφειλών για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης φέρεται ότι είναι να αναλάβει τις εν λόγω οφειλές νέος φορέας του Δημοσίου, με στόχο την ελάφρυνση των πολύ φτωχών νοικοκυριών.

    [05] Επαφές Γ. Βαρουφάκη σήμερα με Μ. Ντράγκι, αύριο με Β. Σόιμπλε

    Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε από την Ιταλία, χθες, ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

    Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

    [06] Τουλάχιστον 6 νεκροί από σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο, στη Νέα Υόρκη

    Τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Νέα Υόρκη όταν ένα επιβατηγό τρένο συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο στην πόλη Γουάιτ Πλέινς με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

    Το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 18:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας). Τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν εικόνες ενός αυτοκινήτου το οποίο είχε πιάσει φωτιά, ενώ πυκνός καπνός αναδυόταν από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο τρένο επέβαιναν τουλάχιστον 750 άνθρωποι. Πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονταν παγιδευμένοι εντός των βαγονιών και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν την ίδια στιγμή που άνθρωποι απ? έξω τους προειδοποιούσαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά.

    [07] Το Αμάν εκτέλεσε δύο Iρακινούς τζιχαντιστές σε αντίποινα για τη δολοφονία του πιλότου από το IK

    H Ιορδανία εκτέλεσε σήμερα τα ξημερώματα δύο Iρακινούς τζιχαντιστές, κρατούμενους στις φυλακές της, σε αντίποινα για την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου, μέσα σε κλουβί να τυλίγεται στις φλόγες ζωντανός, από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Η καμικάζι Σατζίντα Αλ-Ρισάουϊ που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη συμμετοχή της στις αιματηρές επιθέσεις το 2005 στο Αμάν και επρόκειτο να απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου, υποσμηναγού Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, και ο Ζιάντ Καρμπούλι, στέλεχος της Αλ Κάιντα, εκτελέστηκαν στις 04:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μομάνι.

    [08] Απόκριες στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, στην Πλάκα

    Ο Φεβρουάριος είναι φέτος ο μήνας της Αποκριάς, με την Κυριακή που πέρασε να σηματοδοτεί την έναρξή της (Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου) και την Καθαρά Δευτέρα στις 23/2 το τέλος της περιόδου και την αρχή της Σαρακοστής. Στο πλαίσιο των εορταστικών αυτών ημερών, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο των Ελληνίδων, οργανώνει έκθεση με θέμα τις Απόκριες, στην οποία παρουσιάζονται αποκριάτικες φορεσιές απ' όλη την Ελλάδα.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως την Καθαρά Δευτέρα, είναι πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα, καθώς και επιστημονικές ομιλίες με προβολή κινηματογραφήσεων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη» (οδός Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα).

    Οι αποκριάτικες φορεσιές, που πλαισιώνουν την έκθεση, προέρχονται από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Φιλοξενούνται στο χώρο των συλλογών του Μουσείου ως ελεύθερα εκθέματα ώστε οι επισκέπτες να έχουν πλήρη εικόνα του συνόλου και της καθεμιάς ξεχωριστά, αλλά και της ιδιαιτερότητας των επιμέρους στοιχείων τους. Φορεσιές όπως η «Κορέλα», η «Μπούλα» και ο «Γεράσιμος», που προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή «ιμάτιο» του Αποστόλη-Κωνσταντίνου Τάκη και το Λύκειο Ελληνίδων, θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, που συνοδεύει έθιμα των αποκριάτικων εορτασμών τα οποία συνεχίζονται έως σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2015 - 7:30:27 UTC