Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Παφίλης και Ν. Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ
  • [02] Ο «Αδέσποτος» πάει... σχολείο
  • [03] Δεκαέξι τραυματίες από έκρηξη φιάλης υγραερίου, σε χωριό κοντά στην Αμφιλοχία
  • [04] Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για την πλήρωση 186 θέσεων στο ΕΚΑΒ
  • [05] Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε συνάντηση Βαρουφάκη - Τόμσεν στο Παρίσι
  • [06] ΤτΕ: Μειώθηκε η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων το 2014
  • [07] «Ανυπομονεί» να συναντήσει τον Αλ. Τσίπρα η Αγγ. Μέρκελ
  • [08] Είκοσι δύο νεκροί και 21 αγνοούμενοι από την συντριβή αεροπλάνου στην Ταϊβάν
  • [09] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ντονέτσκ - Πυρά σε νοσοκομείο με τρεις άμαχους νεκρούς
  • [10] Ημερίδα στους Δελφούς για το αρχαιολογικό έργο στη Φωκίδα

  • [01] Θ. Παφίλης και Ν. Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ

    Ο Αχιλλέας Κανταρτζής θα είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και μέλη της Γραμματείας οι Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος, σύμφωνα με τον καταμερισμό που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος ορίστηκαν οι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Γιώργος Λαμπρούλης.

    [02] Ο «Αδέσποτος» πάει... σχολείο

    Το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο Παραλίμνης -ένα μικρό χωριό στον νομό Πέλλας- χτυπά και ο διαπεραστικός του ήχος σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού για τους μικρούς μαθητές. Τα παιδιά, με γοργό βήμα, κατευθύνονται προς τις αίθουσες, αφού πρώτα χαιρετήσουν τη νέα τους φίλη, που αποκαμωμένη από το παιχνίδι μαζί τους πηγαίνει κι αυτή στο... σπιτάκι της, στην αυλή του σχολείου. Η Ήρα, ένα μικρόσωμο (πρώην) αδέσποτο σκυλάκι βρήκε μια ζεστή «αγκαλιά» στο δημοτικό της Παραλίμνης, μέσω του προγράμματος υιοθεσιών σκυλιών από σχολεία, που προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών.

    Συνολικά πέντε σχολεία στον νομό Πέλλας έχουν προβεί σε υιοθεσίες αδέσποτων, που κατ' αυτόν τον τρόπο αποκτούν τη δική τους πολυμελή «οικογένεια». Η Ήρα, σίγουρα, έχει βρει τη δική της, αφού, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Παραλίμνης Αθανάσιος Σίσκος, τα παιδιά τη δέχθηκαν με χαρά και η υιοθεσία της έγινε αφορμή ώστε να κάνουν τα παιδιά διάφορες έρευνες και να ασχοληθούν με το θέμα της ζωοφιλίας.

    Το πρόγραμμα «υιοθέτησε ένα αδέσποτο» έχει ως στόχο, όχι μόνο τη διάσωση ενός αδέσποτου σκύλου από τους συχνά αφιλόξενους ελληνικούς δρόμους, αλλά δίνει και την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και το αίσθημα ευθύνης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών Άννα Γέργου.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο καλλιεργούνται από την πρώιμη παιδική ηλικία οι αξίες του ανθρωπισμού, της ζωοφιλίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς, προσθέτει η κ. Γέργου, το τηλέφωνο της οποίας χτυπά αδιάκοπα από ανθρώπους, που είτε ζητούν κάποια συμβουλή είτε ζητούν βοήθεια για κάποιο αδέσποτο ζώο.

    [03] Δεκαέξι τραυματίες από έκρηξη φιάλης υγραερίου, σε χωριό κοντά στην Αμφιλοχία

    Σε διαρροή φιάλης υγραερίου, η οποία χρησιμοποιείτο σαν θερμαντικό σώμα, οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη που σημειώθηκε περί τις 11:00, σε καφενείο της κοινότητας Λουτρό Αμφιλοχίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 άτομα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έκρηξη της φιάλης του υγραερίου και το ωστικό κύμα που ακολούθησε, έσπασαν τα τζάμια του καφενείου, ενώ κάποιοι θαμώνες πετάχτηκαν μακριά από τη θέση τους.

    Αμέσως ειδοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική και στο Λουτρό έφθασαν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

    Στη συνέχεια ξεκίνησε η διακομιδή των 16 τραυματιών, εννέα εκ των οποίων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αγρινίου, τέσσερις σ΄εκείνο της Άρτας και τρεις στο κέντρο υγείας της Αμφιλοχίας. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η ιδιοκτήτρια του καφενείου.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, σοβαρότερη κρίνεται η κατάσταση της υγείας τεσσάρων εκ των τραυματιών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Αγρινίου.

    [04] Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για την πλήρωση 186 θέσεων στο ΕΚΑΒ

    Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 7Κ/2014 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 186 θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ειδικότητας ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, στο ΕΚΑΒ, του υπουργείου Υγείας.

    Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει με την πάροδο της 18ης Φεβρουαρίου 2015.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου.

    Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά (2131319100) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    [05] Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε συνάντηση Βαρουφάκη - Τόμσεν στο Παρίσι

    Συνάντηση με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο Παρίσι, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η συνάντηση ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών, δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους.

    [06] ΤτΕ: Μειώθηκε η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων το 2014

    Mε μείωση έκλεισαν επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων το 2014.

    Έτσι τον Δεκέμβριο το περιθώριο μεταξύ των δύο περιορίστηκε κατά 0,06% και διαμορφώθηκε στο 3,88%.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 1,15%, ενώ το σταθμισμένο επιτόκιο των δανείων υποχώρησε στο 5,03%.

    Όσον αφορά στα επιτόκια χορηγήσεων το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,50%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,74%.

    Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,94%.

    [07] «Ανυπομονεί» να συναντήσει τον Αλ. Τσίπρα η Αγγ. Μέρκελ

    «Δεν νομίζω ότι οι θέσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διαφέρουν μεταξύ τους», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και επανέλαβε ότι παραμένει σταθερή η γερμανική πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Τόνισε δε ότι ανυπομονεί να γνωρίσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

    Από την πλευρά του ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε την αντίθεσή του προς ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο δήλωσε ανοιχτός σε μια συζήτηση για τους όρους του χρέους.

    [08] Είκοσι δύο νεκροί και 21 αγνοούμενοι από την συντριβή αεροπλάνου στην Ταϊβάν

    Ένα αεροπλάνο της εταιρείας TransAsia με 58 επιβαίνοντες χτύπησε σήμερα σ' έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και έπεσε σ' έναν ποταμό στην Ταϊπέι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ενώ πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι.

    Θεαματικές εικόνες από ερασιτεχνικά βίντεο δείχουν το ATR 72-600 να χάνει ύψος, στη συνέχεια να χτυπάει σ' έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και να βυθίζεται σ' έναν ποταμό, σπάζοντας σε πολλά κομμάτια.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας), λίγο μετά την απογείωση της πτήσης GE235 με 53 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα από το αεροδρόμιο του Σονγκσάν στην Ταϊπέι με προορισμό το μικρό νησί Κινμέν, που βρίσκεται κοντά στην ακτή της ηπειρωτικής Κίνας, αλλά ελέγχεται από την Ταϊβάν.

    Οι διασώστες δήλωσαν πως 15 επιζώντες βγήκαν από το αεροσκάφος που βυθιζόταν. Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των επιχειρήσεων, ο θάνατος 13 προσώπων έχει επιβεβαιωθεί και 9 άλλα "δεν εμφανίζουν κανένα σημείο ζωής", ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ταϊβάν πριν από την επίσημη επιβεβαίωση ενός θανάτου.

    [09] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ντονέτσκ - Πυρά σε νοσοκομείο με τρεις άμαχους νεκρούς

    Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού που έπληξαν το χώρο γύρω από ένα νοσοκομείο στην ανταρτοκρατούμενη πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, έκανε γνωστό ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Νωρίτερα οι Αρχές της πόλης είχαν ανακοινώσει πως μια οβίδα έπληξε το νοσοκομείο και είχαν εκφράσει φόβους για νεκρούς και τραυματίες.

    Ωστόσο, σύμφωνα με αυτονομιστές μαχητές που φρουρούν το νοσοκομείο, ουδείς σκοτώθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου. Το πτώμα ενός από τους αμάχους βρισκόταν πάνω σε μια κουβέρτα μπροστά από το νοσοκομείο, τα παράθυρα του οποίου έσπασαν από την έκρηξη, ενώ δύο άλλα πτώματα κείτονταν μπροστά από μια πολυκατοικία που επλήγη δίπλα από το νοσοκομείο.

    [10] Ημερίδα στους Δελφούς για το αρχαιολογικό έργο στη Φωκίδα

    Ημερίδα με θέμα τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας για την περίοδο 2010- 2014, διοργανώνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, στις 17:00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου και άλλους επιστημονικούς φορείς, και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Φωκίδας κατά τη διάρκεια των ετών 2010- 2014, μίας περιόδου ιδιαίτερα δύσκολης λόγω της οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τα ΜΜΕ, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως ο μυκηναϊκός τάφος της Άμφισσας και ο εντοπισμός του αρχαίου Ιπποδρόμου του δελφικού μαντείου. Επίσης, θα προβληθούν για πρώτη φορά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αλλάζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Φωκίδας και παράλληλα προσφέρουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, όπως η προσφάτως ανασκαμμένη βασιλική των βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Χρισσού, τα Νεώρια της Κίρρας και ο καμαροσκεπής τάφος ρωμαϊκών χρόνων από τη Στρώμη.

    Σημαντικό μέρος της ημερίδας είναι αφιερωμένο στα έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως το έργο της Πυρόσβεσης Δελφών, το έργο «Ψηφιακοί Δελφοί», το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και τα υποέργα της άρδευσης του Παραδοσιακού Ελαιώνα και της αποχέτευσης της Κίρρας. Αυτά τα έργα συμβάλουν όχι μόνο στην ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού αποθέματος της περιοχής, αλλά και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας για περισσότερες από 40 οικογένειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2015 - 13:30:29 UTC