Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής
  • [02] Συνάντηση του Ι. Δραγασάκη με την πρόεδρο του ΤΧΣ Χρ. Σακελλαρίου, το μεσημέρι
  • [03] Κάθειρξη 145 ετών σε 21χρονο Σύρο, για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
  • [04] Εκκένωση οικισμών εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο
  • [05] Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου
  • [06] «Γερμανοί Ρομαντικοί» στο Μέγαρο Μουσικής
  • [07] Τα μικρόβια κάνουν «πάρτι» στο μετρό
  • [08] Η μυωπία έχει και μια... ταξική διάσταση, αφού η εργατική τάξη έχει καλύτερη όραση από τη μεσαία

  • [01] Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής

    Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής. Υποψήφια για το αξίωμα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προτείνει, επίσης, για α΄αντιπρόεδρο τον Αλέξη Μητρόπουλο, β΄αντιπρόεδρος τον Γιάννη Μπαλάφα, γ΄αντιπρόεδρο τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Για κοσμήτορες της Βουλής θα προτείνει τους Νάσο Αθανασίου και Γιώργο Πάντζα, ενώ για γραμματείς τους Παν. Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήση Ζάννα και Βασίλη Τσίρκα.

    Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη. Διευθυντής ΚΟ, ο Κώστας Αθανασίου και συντονιστής ΕΕΚΕ, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

    [02] Συνάντηση του Ι. Δραγασάκη με την πρόεδρο του ΤΧΣ Χρ. Σακελλαρίου, το μεσημέρι

    Οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 μμ και, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα και ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    [03] Κάθειρξη 145 ετών σε 21χρονο Σύρο, για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

    Ένοχος με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, 21χρονος Σύρος ο οποίος φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους που βυθίστηκε πέρυσι τον Ιανουάριο ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 12 από τους επιβαίνοντες παράτυπους μετανάστες!

    Το δικαστήριο, παρά τη λεπτομερή αναφορά που έκανε ο 21χρονος αναφορικά με το περιστατικό και τον τρόπο που έγινε, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες των μεταφερομένων που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός Σύρος δεν φέρει ευθύνη, τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 145 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει μόνο τα 25 έτη), καθώς και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

    Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε παράνομου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο), καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).

    [04] Εκκένωση οικισμών εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο

    Στην έδρα του δήμου Σουφλίου μεταφέρονται, αυτή την ώρα, με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών, που εκκενώθηκε, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών. Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

    Αυτή την ώρα, η παροχή των νερών έχει αγγίξει τα 2.760 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ στο Πέταλο το σταθμήμετρο δείχνει επτά μέτρα και ογδόντα εκατοστά, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και ογδόντα εκατοστά.

    [05] Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

    Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτατο Eurogroup. Το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    [06] «Γερμανοί Ρομαντικοί» στο Μέγαρο Μουσικής

    Μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο «Μοναχικές Φυσιογνωμίες» πραγματοποιεί, απόψε, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συναυλία του φετινού θεματικού της κύκλου «Γερμανοί Ρομαντικοί», περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα, εκτός από το έργο του Στράους, το «Τρίτο κοντσέρτο για πιάνο» του Μπετόβεν. Η συναυλία πραγματοποιείται με σολίστ τον πιανίστα Απόστολο Παληό και υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

    Ο τίτλος της παράστασης «Μοναχικές Φυσιογνωμίες», δεν είναι τυχαίος, καθώς η βαθιά σκέψη και το μεγάλο ταλέντο συμβαδίζουν συχνά με το αίσθημα της μοναξιάς και της κατ΄επιλογήν απομόνωσης για μεγάλες περιόδους. Μία τέτοια περίπτωση, εξάλλου, ήταν ο απόμακρος Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αλλά και ο ανώνυμος «ήρωας» που οραματίζεται ο Ρίχαρντ Στράους στο συμφωνικό του ποίημα «Η ζωή ενός ήρωα», προβάλλοντας σ΄αυτόν τον ίδιο του τον εαυτό.

    [07] Τα μικρόβια κάνουν «πάρτι» στο μετρό

    Εκατομμύρια μικρόβια «χορεύουν» στα μετρό του πλανήτη, αόρατα από τους επιβάτες που μπαινοβγαίνουν στα βαγόνια. Αν και τα περισσότερα είναι άκακα, μερικά (περίπου ένα στα δέκα) είναι παθογόνα και -το περίεργο- ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό τους είναι τελείως άγνωστα στους επιστήμονες. Αυτό αποκάλυψε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων στο μετρό της Νέας Υόρκης, οι οποίοι πάντως εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι δεν είναι ανάγκη κανείς να αποφεύγει το μετρό ή να φορά γάντια για να μην κολλήσει τίποτε επικίνδυνο (αν και ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ανύπαρκτος).

    «Οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν μια χειρολαβή του μετρό και σκέφτονται ότι σφύζει από ζωή. Όμως, μετά από αυτή την έρευνα, θα έπρεπε να το σκέφτονται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας επίκουρος καθηγητής Κρίστοφερ Μέησον, γενετιστής του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Systems", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    [08] Η μυωπία έχει και μια... ταξική διάσταση, αφού η εργατική τάξη έχει καλύτερη όραση από τη μεσαία

    Οι νέοι που προέρχονται από εργατικά και γενικώς από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα έχουν καλύτερη όραση και πάσχουν σπανιότερα από μυωπία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με μια νέα κινεζοαμερικανική επιστημονική έρευνα.Η μελέτη -μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μέχρι σήμερα - δείχνει ότι η μυωπία έχει και... μια ταξική διάσταση, κάτι που ίσως οφείλεται στο ότι τα παιδιά της μεσαίας τάξης μένουν κλεισμένα στο σπίτι και διαβάζουν περισσότερο από ό,τι της εργατικής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όρασή τους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Ophthalmology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μελέτησαν περίπου 20.000 νέους (μαθητές και φοιτητές) και διαπίστωσαν ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος (23%) από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (13%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 February 2015 - 9:30:26 UTC