Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας
  • [02] Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημ. Μάρδα
  • [03] Ακραία αντιφατική πολιτική καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χρ. Σταϊκούρας
  • [04] «Η διάλυση των πανεπιστημίων προαναγγέλλει τη διάλυση της χώρας» εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης
  • [05] Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
  • [06] Αλ. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της υπέρ του κεφαλαίου
  • [07] Ν. Κοτζιάς στο Spiegel: Είμαστε φτωχοί, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα
  • [08] Σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης, εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [09] Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών
  • [10] Β. Σόιμπλε: Αν η Αθήνα θέλει βοήθεια, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα
  • [11] Γ. Βαρουφάκης: Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι»
  • [12] Δηλώσεις Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα

  • [01] Προτεραιότητα ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

    Για τομές και θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των εξοπλισμών που στόχο θα έχουν τη διαφάνεια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεσμεύθηκε με την προγραμματική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι ένστολοι, σε εύλογο χρόνο και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθεί κυρίως η υγειονομική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «οι ένστολοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δέχθηκαν μέχρι και 43% περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις». Πρόσθεσε όμως ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να είναι άμεσα εκτελεστέα, θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς, με όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, «από πάνω μέχρι κάτω» ώστε να επουλωθούν τα τραύματα σε εύλογο χρόνο.

    Ο κ. Ήσυχος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αμυντική βιομηχανία και τα επτά κρατικά εργοστάσια που διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα και διέθεταν προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά έγιναν οριζόντιες περικοπές προσωπικού με συνέπεια σήμερα, να τρέχουν παραγγελίες αναγκαίες για τα δημόσια έσοδα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν πελάτες. Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστούν οι παραγγελίες αυτές.

    [02] Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημ. Μάρδα

    Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 παρουσίασε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

    Όπως ειδικότερα ανέφερε, «το 2014 τα τακτικά έσοδα παρουσίασαν μια μείωση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Λόγω κάποιων αιτιών που δεν γνωρίζουμε, η χώρα στερήθηκε 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χάσαμε κοινοτικούς πόρους. Μάλλον οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους, σε λόγους γραφειοκρατίας, διότι όταν κάτι το έχουμε και δεν το παίρνουμε, σημαίνει ότι οφείλεται σ' εμάς και όχι σε κάποιους άλλους. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ κατά σύνταξη του προϋπολογισμού είχε θεωρηθεί ότι θα ανέλθει στα 5,3 δισ. ευρώ, αυτό φαίνεται ότι κλείνει στα 2,9 δισ. Σε ό,τι αφορά το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή, όλων των φορέων που υπάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ».

    Ο κ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία είπε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, «έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα». Επίσης θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία.

    Ως προς τα μισθολογικά, επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του Ενιαίου Μισθολογίου. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση θα ξαναδεί τα περίπου 20 μισθολόγια και θα επιδιωχθεί να περιοριστούν «αδικίες» και «αδυναμίες» του συστήματος.

    Επίσης επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου περί δαπανών μετακίνησης των δημοσίων λειτουργών.

    [03] Ακραία αντιφατική πολιτική καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χρ. Σταϊκούρας

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταλογίζοντάς της δείγματα ακραίας και αντιφατικής πολιτικής, ασάφειες, αλλά και έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου και τόνισε, ότι όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «υψηλών αναταράξεων για τη χώρα» για αυτό και το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «ορθές επιλογές που οδήγησαν τη πορεία της χώρας προς τα εμπρός και άρχισαν να αποδίδουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομία της».

    [04] «Η διάλυση των πανεπιστημίων προαναγγέλλει τη διάλυση της χώρας» εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης

    «Αυτά που ακούσαμε για την Παιδεία δίνουν το σύνθημα όπισθεν ολοταχώς, κι αυτό αποτελεί μέγα κίνδυνο για το κράτος» ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δεν κόμισε προτάσεις για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση των πανεπιστημίων, ούτε καμία καινούργια ιδέα.

    Ο κ. Φορτσάκης χαρακτήρισε «ολέθριο σφάλμα» το να επανέλθει η εκλογή των πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών στους φοιτητικούς και διοικητικούς συλλόγους και τόνισε πως τα Συμβούλια είναι όργανα δημοκρατικά και εκλεγμένα, που εγγυώνται την τήρηση της νομιμότητας στο πανεπιστήμιο αλλά και τη διασφάλιση της αποφυγής της συναλλαγής. Αφού ανέφερε πως τα πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό έχουν καταστεί άνδρα ανομίας και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα να επανέλθουν σε τροχιά νομιμότητας, απευθύνθηκε στο Σώμα ρωτώντας: «Πώς θα σας φαινόταν αν έμπαινε εδώ μέσα ένας όχλος που θα σας ζητούσε να βγείτε από την αίθουσα, να πάτε στο γραφείο της προέδρου και να επιβάλουν αποφάσεις, ακόμη και να επακολουθήσουν προπηλακισμοί;».

    Κατέληξε πως πρέπει να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά διότι -όπως είπε- «η διάλυση των πανεπιστημίων προαναγγέλλει τη διάλυση της χώρας».

    [05] Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

    Με ομιλίες στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζεται στη Βουλή, για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση θα συνεχισθεί έως αργά απόψε, όποτε θα διακοπεί για να συνεχισθεί αύριο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Διαβάστε επίσης: Σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης, εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος, Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημ. Μάρδα, Προτεραιότητα ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ακραία αντιφατική πολιτική καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χρ. Σταϊκούρας,«Η διάλυση των πανεπιστημίων προαναγγέλλει τη διάλυση της χώρας» εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης,Αλ. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της υπέρ του κεφαλαίου

    [06] Αλ. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της υπέρ του κεφαλαίου

    Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση να γίνει πιόνι των ιμπεριαλιστών, εκτίμησε η πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, κατά την ομιλία της επί των προγραμματικών δηλώσεων, στη Βουλή.

    Απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Εσείς νομίζετε ότι αν απευθυνθείτε στη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα πάρετε κάτι περισσότερο από τη ΝΔ. Συνήθως τέτοιες κυβερνήσεις, όταν πηγαίνουν στις πλάτες είτε του ενός είτε του άλλου ιμπεριαλιστή, μετατρέπονται σε κυβερνήσεις-πιόνια ανεξαρτήτως αν ήταν αυτή η επιλογή τους».

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κάνει κωλοτούμπες», αφού «το πρόγραμμά του είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό σε συνθήκες κρίσης και προσπάθειας διεξόδου υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο διανθίστηκε με συνθήματα εμπορίας ελπίδων και λαϊκής παραπλάνησης». «Τώρα» πρόσθεσε «το απογύμνωσαν από συνθήματα αλλά με συνέπεια παλεύουν το πρόγραμμά τους και όσον αφορά ποιος θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη». Τόνισε επίσης πως «δεν αλλάζει σε τίποτα τις πολιτικές».

    [07] Ν. Κοτζιάς στο Spiegel: Είμαστε φτωχοί, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα

    «Είμαστε φτωχοί, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel». Μία μέρα πριν από τη συνάντησή του, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελεί γέφυρα με τη Ρωσία, «αλλά γέφυρα που έχει το θεμέλιό της στην Ευρώπη», και απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με τις επαφές του με κύκλους της ακροδεξιάς στην Ρωσία.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    SPIEGEL: Πώς θα έπρεπε η ΕΕ να ασκήσει επιρροή επί της Ρωσίας;

    Νίκος Κοτζιάς:Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εντάξει τη Ρωσία στην αρχιτεκτονική ασφάλειάς της ή εάν η Ρωσία είναι εχθρός. Η Ευρώπη δίνει μία πολύ κακή εικόνα στους λαούς του Νότου, όταν εδώ και 13 συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών το θέμα αφορά μόνον μνημόνια, τιμωρίες και κυρώσεις. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο.

    SPIEGEL: Κυρώσεις στις οποίες συμφωνήσατε ύστερα από δισταγμούς...

    Νίκος Κοτζιάς:Αλλιώς ήταν τα πράγματα. Την πρώτη μέρα μου στο υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς, η προηγούμενη κυβέρνηση άφηνε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν μία εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόμασταν ως φιλορώσοι και εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Τη στιγμή που η διαμαρτυρία μας αποτελούσε τη σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή ενέργεια της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαστε μία φτωχή χώρα, μία μικρή χώρα σε κρίση, αλλά μία ισότιμη χώρα. Είμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα.

    [08] Σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης, εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης, εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, στις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε πως «το Σύνταγμα θα ίσταται και ουσιαστικά, στην κορυφή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου» κάτι που σημαίνει πως «η τακτική του να προτάσσεται ένα μνημόνιο ή ένας νόμος και να παραμερίζεται το Σύνταγμα, δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης».

    Στο ίδιο πλαίσιο, «η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε διεθνή κείμενα ή Οδηγίες, θα προχωρήσει με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με στάθμιση των κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως του Συντάγματός μας».

    Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος σηματοδότησε στην ομιλία του μια στροφή σε ένα σαφώς ανεκτικότερο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης. «Απέναντι στο έγκλημα δεν έχει θέση μια πολιτική μηδενικής ανοχής» τόνισε. «Η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για μεγάλα εγκλήματα και ανεκτική για τους μικροπαραβάτες». Οι φυλακές ανηλίκων «ουσιαστικά θα καταργηθούν και θα περιοριστεί δραστικά ο περιορισμός ανηλίκων 15- 18 ετών, ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας».

    Άλλο τόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', έναν θεσμό που έκρινε «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων, έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές» διευκρίνισε ο υπουργός.

    [09] Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών

    Διεκόπη πριν από λίγη ώρα, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, λόγω χιονόπτωσης.

    Ειδικότερα τα οχήματα δεν κινούνται, από την περιοχή Φίχθι-Αγίας Σωτήρας έως την Οινόη, στο ρεύμα προς Θήβα. Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο.

    [10] Β. Σόιμπλε: Αν η Αθήνα θέλει βοήθεια, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως «αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα», σε αντίθεση με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητάει η Αθήνα.

    «Αν (οι Έλληνες) θέλουν τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα πρόγραμμα», που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη. «Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει» πρόσθεσε, εξάλλου, στο περιθώριο αυτής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής μεγάλων θεσμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ). «Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.

    Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από εμένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

    Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953». Η Γερμανία απέφυγε να καταβάλει αποζημιώσεις στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφοντας, αυτές τις συμφωνίες στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να «περιορίσουν τις ρητορείες», Αμετακίνητο στις θέσεις του δηλώνει το Βερολίνο, Δηλώσεις Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα

    [11] Γ. Βαρουφάκης: Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι»

    «Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό, το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός και το παραδέχεται κατ΄ιδίαν- αλλά το συνεχίζει διότι έχει δεσμεύσεις» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    «Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

    «Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές «να μην κάνουμε πίσω» αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, "βάστα Ρόμελ"».

    [12] Δηλώσεις Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα

    Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, υποστηρίζοντας στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του στο Νάουεν, κοντά στο Βερολίνο, πως τέτοια θέματα έχουν ρυθμισθεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας. Ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι μηδενική». «Όλα αυτά τα θέματα ρυθμίσθηκαν νομικά οριστικά με τη συνθήκη 2 συν 4» που υπογράφηκε το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους Συμμάχους, οι οποίοι παραιτήθηκαν τότε των δικαιωμάτων τους επί των ηττημένων του 1945 ? και η συνθήκη εγκρίθηκε από τον Ελλάδα, επέμεινε ο Ζ. Γκάμπριελ. «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σ' αυτή την οδό» πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία και ήταν παρών στη συνεδρίαση του SPD στο Νάουεν, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποθέτει πως η συνολική διάθεση έχει αλλάξει τόσο, ώστε η ευρωζώνη να υιοθετήσει άνευ όρων το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα».

    Ο επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε πως δεν περιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ή κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη. «Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε τόσο σύντομα σε τελικά συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας «έλαβε υπόψη σε περιορισμένο μόνο βαθμό» τις προτάσεις της ΕΕ για την κρίση του χρέους. Οι Βρυξέλλες πίεζαν την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος στήριξης για λίγους μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

    Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται τώρα πιο κοντά σε μια λύση. Φαίνεται ότι υπάρχει «μια πολύ δογματική στάση στην Αθήνα» πρόσθεσε η πηγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2015 - 15:30:26 UTC