Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: «Εγκαταλείπετε τον σίγουρο δρόμο που σας αφήσαμε και κυνηγάτε χίμαιρες»
  • [02] Με 162 «ναι» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση
  • [03] Αλ. Τσίπρας: «Το Μνημόνιο ακυρώθηκε από την ετυμηγορία του λαού»
  • [04] Γ. Δραγασάκης: Εφικτή η μεταβατική συμφωνία
  • [05] Ν. Βούτσης: Άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση
  • [06] Π. Καμμένος: «Μας στηρίζει το έθνος γιατί διαπραγματευόμαστε»

  • [01] Αντ. Σαμαράς: «Εγκαταλείπετε τον σίγουρο δρόμο που σας αφήσαμε και κυνηγάτε χίμαιρες»

    "Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα Κυβέρνηση. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε κανένα πρόγραμμα και, παρότι βρήκε στέρεα θεμέλια από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα βάζει την Ελλάδα σε μεγάλη περιπέτεια.

    Όπως τόνισε, η ΝΔ θα στηρίξει κάθε πολιτική στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα αφήσει την Κυβέρνηση να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια.

    «Μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς ο οποίος σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τα πάντα σήμερα λέει ότι το 70% ήταν σωστές μεταρρυθμίσεις.

    Ξεχωριστή στιγμή ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς σχολίασε την πρόταση για τα ομόλογα με λήξη στο διηνεκές. «Ουάου!», ήταν το επιφώνημα που δανείστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρώην πρωθυπουργός αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

    "Εμείς δεν πρόκειται να σας υπονομεύσουμε όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας προσπάθεια. Προσέξτε μόνο γιατί εσείς θα χρεωθείτε εκλογές της δραχμής", είπε ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε αν η Κυβέρνηση το πάει στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως «κάναμε ενάμισι χρόνο να διώξουμε το φάντασμα της δραχμής, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για δημοψήφισμα».

    Είπε ακόμη πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει απαντήσεις πως θα κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. «Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Εμείς θα το κάνουμε. Φτάνει η πυξίδα σας, να μην δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο και από την κωλοτούμπα. Να την πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Με 162 «ναι» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε απόψε η κυβέρνηση από τους 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υπερψήφισαν οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Κατά των προγραμματικών δηλώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ) δηλαδή συνολικά 137 βουλευτές, ενώ έλειπε ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Χουντής: Επιδιώκουμε λύση στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης

    Τ.Κουράκης:Ανοίγει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

    «Ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να παράγει πλούτο» τόνισε ο Ν. Ξυδάκης

    Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία θα τεθούν ολοκληρωτικά στο περιθώριο

    Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε ο Δημ. Στρατούλης

    Ν. Φίλης: Η αντιπολίτευση να αποδείξει ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια για το χρέος και το τέλος της λιτότητας

    Αιχμές Μ. Χαρακόπουλου για την πολιτική της ΝΔ και επικρίσεις για τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

    Βαρύτατες αιχμές κατά του προκατόχου του άφησε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Π. Σκουρλέτης: Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών ρυθμίσεων

    Π. Νικολούδης: Άμεσα μέτρα για τη γρήγορη είσπραξη 2,5 από τα 7 δισ. της φοροδιαφυγής

    Χ. Θεοχάρης: Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα στο αμέσως προσεχές διάστημα

    Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και ιεραρχήσεις

    Ευ. Βενιζέλος: Το πρόγραμμα-γέφυρα της κυβέρνησης είναι γέφυρα των στεναγμών

    Δ. Κουτσούμπας: Πάτε για νέο συμβόλαιο με τους εταίρους

    Π. Κουρουμπλής: «Αιμοδότηση» του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό

    Στ. Θεοδωράκης: Ήρθαμε για λύσεις

    Γ. Σταθάκης: Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου

    Ν. Βούτσης: Άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση

    [03] Αλ. Τσίπρας: «Το Μνημόνιο ακυρώθηκε από την ετυμηγορία του λαού»

    «Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο- αυτό ακυρώθηκε απ' την ίδια την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού μας. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, το οποίο είναι η νομική αποτύπωση του προγράμματος νεοφιλελεύθερης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης- οι πάνω από 450 εφαρμοστικοί νόμοι» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά ένα πρόγραμμα-γέφυρα ανάμεσα στο Μνημόνιο και την μεταμνημονιακή εποχή. «Η συμφωνία δεν θα μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ούτε αφορά νέο δάνειο -όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ, ώστε να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ' τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις, όχι άλλα χρήματα», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ καταφέρθηκε με βαρύτατες αναφορές εναντίον των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, εγκαλώντας τους εκ νέου ότι ζήτησαν μονάχα δίμηνη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση προβλήματα χρηματοδότησης. «Ξέρατε πολύ καλά, πως αν υπήρχε δανειακή θωράκιση ως τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για την στάση της ΕΚΤ, που θέλει να υφίσταται ένα δανειακό πρόγραμμα και όχι μνημονιακό. Εμείς θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή και θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας χωρίς να μας εκβιάζει κανείς ότι θα βρεθούμε χωρίς τη στήριξη των τραπεζών. Εσείς σχεδιάσατε ως και την τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας. Ήταν η τελευταία σας επιλογή, μήπως διασωθείτε εσείς προσωπικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η Ιστορία. Αλλά καταλάβετέ το: Η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    [04] Γ. Δραγασάκης: Εφικτή η μεταβατική συμφωνία

    «Μπορεί η μεταβατική συμφωνία να υπάρξει σύντομα. Είναι εφικτή υπό τον όρο ότι θα γίνουν σεβαστές οι πάγιες δημοκρατικές αρχές και θα επικρατήσει η κοινή λογική» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος περιέγραψε τα τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει.

    Συγκεκριμένα η μεταβατική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει:

    - Πρώτον: Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί - Δεύτερον: Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού. «Υπάρχουν πεδία και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η περιστολή της φοροδιαφυγής, η διαφάνεια, η κοινωνική αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Μπορεί να υπάρξει ένα ελάχιστο πρόγραμμα κοινής αποδοχής, το οποίο να αποτελέσει τον προγραμματικό πυρήνα αυτής της μεταβατικής συμφωνίας» είπε ο κ. Δραγασάκης. - Τρίτον: Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή -όπως προτείνει η κυβέρνηση-, είτε και σε διμερή βάση. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας -και όχι να παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως έγινε στο παρελθόν. - Τέταρτον: Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή, και στην αντιμετώπιση των όποιων τεχνικής φύσεως ή νομικής φύσεως προβλημάτων παραμένουν.

    «Μόλις υπάρξει μια τέτοια συμφωνία η πίεση στο μέτωπο της ρευστότητας θα μειωθεί δραστικά και θα δημιουργηθεί έτσι ένα κλίμα ευνοϊκό για τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και απηύθυνε το ερώτημα: «Ποιόν ευνοεί η αναπαραγωγή της έντασης και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας; Μήπως εκείνους που δεν θέλουν να γίνουν αυτές οι αλλαγές παρότι μιλούν για τις ελίτ και τις ολιγαρχίες;».

    Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως είναι εμφανές ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι τα Μνημόνια δεν περιλαμβάνουν μόνον μέτρα πολιτικής, αλλά και δεσμεύσεις από τις οποίες -αν δεν απαλλαγούμε- η χώρα θα είναι καταδικασμένη σε μια επ' αόριστον λιτότητα, καχεξία και υποβάθμιση. «Είμαστε μια κοινωνία με το μέλλον μας παγιδευμένο και υπονομευμένο και υποθηκευμένο» είπε και διερωτήθηκε να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι είναι εφικτό να εξοφλούμε το παλιό χρέος με το όποιο πλεόνασμα και ταυτόχρονα να κάνουμε νέα ανάπτυξη.

    [05] Ν. Βούτσης: Άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση

    Για άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση δεσμεύεται ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με την ομιλία του την οποία κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής. Ο κ. Βούτσης κάνει λόγο για άρση των απολύσεων και του μέτρου της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, για αντικειμενικό σύστημα διαρκούς αξιολόγησης του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών, για παύση της διαδικασίας επανελέγχου των συμβάσεων με βάση το νόμο Μητσοτάκη (Ν.4250/2014) και για αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου.

    Επίσης, δεσμεύεται για δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, για προγραμματισμό εν γένει προσλήψεων και εκπόνηση ειδικού προγράμματος για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης σε κατηγορίες αιχμής, για άρση των περιορισμών προσλήψεων στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις τεχνικές εργασίες.

    Ανακοινώνει την κατάργηση όλων των διατάξεων που σχετίζονται με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

    Ανακοινώνει την κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών 4%, 5% και 1% αντίστοιχα από τους ΚΑΠ που επιβλήθηκαν με τις τελευταίες τροπολογίες προ της πτώσης της κυβέρνησης. Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις για την χρηματοδότηση, τους οφειλόμενους πόρους, το δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ. Δεσμεύεται για τη συνολική αναβάθμιση και επέκταση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, μέσα και από ορθολογική κατανομή των υπαρχόντων πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ.

    Ανακοινώνει ότι θα οριοθετηθεί η πλήρης αυτονομία της εκλεγμένης Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο έλεγχος νομιμότητας των ΟΤΑ θα γίνεται από ιδιαίτερη δομή και όχι από τις υπάρχουσες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως προβλέπεται και θεσμικά.

    Θα ομαδοποιηθούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες υπουργείων και -αφού δοθούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες στις εκλεγμένες Περιφέρειες- θα διαμορφωθεί ένα νέο «κύτταρο» αποσυγκέντρωσης των κρατικών λειτουργιών.

    Ως πρώτο δείγμα γραφής της εμπιστοσύνης, με την οποία θα περιβάλλει η νέα ηγεσία το στελεχιακό δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ότι για ένα μικρό μεταβατικό στάδιο τους πρώην διορισμένους ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα αναπληρώσουν οι κατά νόμο αρχαιότεροι Γενικοί Διευθυντές. Στη συνέχεια, μετά από αδιάβλητες και αξιοκρατικές κρίσεις, κανόνα για τη Διοίκηση θα αποτελέσει η αξιοποίηση σε όλες τις επιτελικές θέσεις των επιλεγμένων προϊσταμένων. Ανακοινώνει ότι θα υπάρξει άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» και των σύμφυτων με αυτόν μνημονιακών ρυθμίσεων και για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού και οικονομικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε εξαρχής για να αποτελέσει όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στην Αυτοδιοίκηση.

    [06] Π. Καμμένος: «Μας στηρίζει το έθνος γιατί διαπραγματευόμαστε»

    «Είναι μαζί μας το έθνος και η πατρίδα που υπήρξαν θύματα αυτής της κρίσης, γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί κάποιοι συνομιλούν όρθιοι και διαπραγματεύονται. Γιατί εμείς ζητούμε να μην έρχεται και να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος σε ένα υπουργείο. Γιατί έχουμε εθνική αξιοπρέπεια».

    Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την τοποθέτηση του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Αυθόρμητα οι πολίτες κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να στηρίξουν την Ελλάδα. Δεν στηρίζουν τον Τσίπρα ή τον Καμμένο αλλά την Ελλάδα που διαπραγματεύεται» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για λάσπη και πόλεμο που δέχθηκε το κόμμα του, αλλά όπως είπε, στάθηκε όρθιο γιατί είχε δίπλα του τους πολίτες.

    «Υπάρχει εθνική ενότητα. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που τώρα δεν επηρεάζονται και δείχνουν ότι το 90% των πολιτών συμφωνούν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, συμφωνούν και στέκονται δίπλα στην νέα κυβέρνηση. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά υπάρχει ελπίδα», επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

    Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μόνο η ακίνητη περιουσία του υπουργείου 'Αμυνας, εκτιμάται στα 32 δισ. 496 εκ. ευρώ ενώ αποδίδει έσοδα 1 εκ. 100 εκ. ευρώ το χρόνο και πρόσθεσε ότι με την σωστή αξιοποίησή της δεν χρειάζονται οι ιδιωτικοποιήσεις. «Ήρθε η ώρα πλέον να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο δρόμο και όλοι μαζί μια καινούργια προσπάθεια», επεσήμανε ο κ.Καμμένος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 23:30:25 UTC