Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [02] Π. Παυλόπουλο στηρίζουν ΑΝΕΛ και ΝΔ, Ν. Αλιβιζάτο το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, «Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ
  • [03] Τον Νίκο Αλιβιζάτο προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΚΟ του Ποταμιού
  • [04] «Διασφαλισμένη η ρευστότητα των ταμείων» ανέφερε ο Δ. Στρατούλης
  • [05] Επιστρέφουν το κρύο και τα χιόνια
  • [06] Πτώση 2,45% στο χρηματιστήριο
  • [07] Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Ντ. Στρος-Καν στην κατηγορία για μαστροπεία

  • [01] Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

    Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

    Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτείνεται από τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει την εκπεφρασμένη, μέχρι στιγμής, στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας.

    Συνεπώς είναι βέβαιη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

    Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

    [02] Π. Παυλόπουλο στηρίζουν ΑΝΕΛ και ΝΔ, Ν. Αλιβιζάτο το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, «Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ

    Η ΝΔ θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραγκούνης αναφέρει:

    «Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, κατ' εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

    Τον Π. Παυλόπουλο στηρίζουν και οι ΑΝΕΛ.

    Τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ποτάμι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης.

    Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφάσισε «να μην ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» για την Προεδρία της Δημοκρατίας «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς». Αντίθετα, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον συντονισμό των κινήσεών της με την ΚΟ του Ποταμιού στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κατόπιν τούτου, κοινή πρόταση των δύο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

    Ο πρωθυπουργός «ανακοινώνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, επί χρόνια στέλεχος και υπουργό της ΝΔ. Είναι γνωστή η στάση αρχών του ΚΚΕ για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου και αυτήν θα τηρήσει, ψηφίζοντας «παρών» στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    [03] Τον Νίκο Αλιβιζάτο προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΚΟ του Ποταμιού

    Το Ποτάμι, με δήλωση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

    [04] «Διασφαλισμένη η ρευστότητα των ταμείων» ανέφερε ο Δ. Στρατούλης

    Η ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι διασφαλισμένη ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, και επανέλαβε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αποθεματικών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

    Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, θα δοθεί παράταση και μετά τις 26 Φεβρουαρίου στους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να διευκολυνθούν στο ζήτημα της εξαγοράς χρόνου ασφάλισης.

    [05] Επιστρέφουν το κρύο και τα χιόνια

    Τα χιόνια και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα χαρακτηριστικά της νέας επιδείνωσης του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τη δυτική Ελλάδα.

    Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μέχρι 8 μποφόρ, αναφέρει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και πιθανόν στα πεδινά σε ανατολική, κεντρική, βόρεια Ελλάδα, Εύβοια, και Κρήτη. Χιονόνερο και βροχές θα πέσουν στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στη βόρεια Ελλάδα από το απόγευμα της Τετάρτης και από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην υπόλοιπη χώρα.

    Αντίθετα, στη δυτική Ελλάδα (νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος) θα υπάρχουν νεφώσεις με νοτιοανατολικούς ανέμους και τον υδράργυρο να φτάνει τους 10 με 15 βαθμούς κατά τόπους.

    Στην Αθήνα, ο δήμος προχωρεί σε νέο γύρο έκτακτων μέτρων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος. Απόψε από τις20.00τίθεται σε 24ωρη λειτουργία τοΚλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ, στο οποίο θα βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί και επαγγελματίες υγείας. Σε λειτουργία είναι ο τετραψήφιος αριθμός 1595 και συνεργαζόμενοι φορείς θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις.

    [06] Πτώση 2,45% στο χρηματιστήριο

    Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, σε μία συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίσθηκε από υψηλές διακυμάνσεις.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 838,61 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,45%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 819,52 μονάδες όταν σημείωνε έως και 4,67% και ανώτερη τιμή στις 861,42 μονάδες (+0,20%).

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 143,56 εκατ. ευρώ.

    [07] Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Ντ. Στρος-Καν στην κατηγορία για μαστροπεία

    Την «ξεκάθαρη και απλή» αθώωση του πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν από την κατηγορία της μαστροπείας και την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε ένα οργανωμένο δίκτυο πορνείας ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας στο ποινικό δικαστήριο της Λίλλης.

    «Σταθμίζοντας όλα τα στοιχεία υπέρ και εις βάρος του κατηγορουμένου, θεωρώ ότι ούτε τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση ούτε από τις καταθέσεις δεν επέτρεψαν να τεκμηριωθεί η ενοχή του κ. Στρος-Καν» δήλωσε ο εισαγγελέας της Λίλλης (βόρεια Γαλλία) Φρεντερίκ Φεβρ.

    Μιλώντας στο ποινικό δικαστήριο της Λίλλης, ο εισαγγελέας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «κακή φήμη» του επικρατέστερου για τις προεδρικές εκλογές του 2012 «δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί τεκμήριο ενοχής».

    Η πρόταση της εισαγγελίας καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να καταδικαστεί ο άλλοτε πανίσχυρος πολιτικός άνδρας, ηλικίας 65 ετών. Η δίκη θα ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα με τις τελικές αγορεύσεις της υπεράσπισης αύριο, ωστόσο δεν αναμένεται να εκδοθεί ετυμηγορία σύντομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 February 2015 - 17:30:25 UTC