Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Η λίστα που εγκρίθηκε δεν έχει δεσμευτικές παρεμβάσεις
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [04] Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας του Άδ. Γεωργιάδη
  • [05] «Σημείο καμπής για την Ελλάδα η τετράμηνη παράταση»
  • [06] Βέτο Ομπάμα στην κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL
  • [07] Ισόβια στον δολοφόνο του «American Sniper» Κρις Κάιλ
  • [08] Eπιτεύχθηκε για πρώτη φορά «βιονική ανακατασκευή» χεριού, σε τρεις άνδρες

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Η λίστα που εγκρίθηκε δεν έχει δεσμευτικές παρεμβάσεις

    Κέρδος για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το γεγονός ότι η λίστα που εγκρίθηκε από το Eurogroup είναι γενικόλογη και δεν έχει δεσμεύσεις. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει συγκεκριμένα θετικά σημεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

    Υπογράμμισε ότι πολλά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι και στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι αυτό δείχνει ότι «όταν υπάρχει διαπραγμάτευση μπορούν να κερδηθούν πράγματα». Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «θα γίνεται διαβούλευση με τους θεσμούς για τα νομοσχέδια πριν την ψήφισή τους», ενώ σχετικά με τα μέτρα για τα οποία υπάρχει δημοσιονομικό κόστος είπε ότι αυτά θα συζητώνται με τους θεσμούς.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Στις 10 το πρωί, συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ στις 8, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πολύωρης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ.

    Ακολούθως αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Στις 09:00 αναμένεται να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων. Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά. Οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου -εκτός της σημερινής- θα ξεκινούν στις 15:00 και θα «κλείνουν» το βράδυ.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως και το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο (σσ: λίστα Λαγκάρντ) που ήταν προσιτό σε αυτόν, λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

    [04] Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας του Άδ. Γεωργιάδη

    Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, σε μια αντιπαράθεση που άρχισε επί διαδικαστικών θεμάτων μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχιστεί με βαριές κατηγορίες περί θεσμικών ατοπημάτων, ενώ έφθασε και σε αναφορές στα μνημόνια.

    Μόνο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη, ήταν το αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ 'Αδωνη Γεωργιάδη που απορρίφθηκε τελικά με 216 ψήφους κατά, ένα υπέρ , ενώ 7 βουλευτές δήλωσαν παρόν.

    Ωστόσο, είχαν προηγηθεί τέσσερις ώρες έντονης αντιπαράθεσης, πριν αποφασιστεί και από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης, έπρεπε να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης.

    [05] «Σημείο καμπής για την Ελλάδα η τετράμηνη παράταση»

    To «πράσινο φως» επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα, έδωσε και επισήμως -με ανακοίνωση- το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

    «Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», σύμφωνα με σχόλιο κυβερνητικών κύκλων με το οποίο συνοψίζουν τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σε μία διαπραγμάτευση, η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεών της, ενώ τονίζει ότι κατά το επόμενο τετράμηνο, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τις θέσεις της.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής. Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.

    [06] Βέτο Ομπάμα στην κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άσκησε βέτο, όπως είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα έκανε, στον νόμο που εγκρίνει την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

    Ασκώντας βέτο, ο Ομπάμα θέλει να διατηρήσει το δικαίωμά του να αποφασίσει για αυτό το σχέδιο που θεωρείται αμφιλεγόμενο, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους. Στην επιστολή που έστειλε στη Γερουσία εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση αυτή, σημειώνει ότι το Κογκρέσο επιχείρησε, μέσω της ψήφισης του νομοσχεδίου, να «παρακάμψει» μια διαδικασία απόφασης που έχει ξεκινήσει από καιρό.

    Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας ότι το Σώμα θα επιχειρήσει να ανατρέψει το προεδρικό βέτο μέχρι τις 3 Μαρτίου.

    [07] Ισόβια στον δολοφόνο του «American Sniper» Κρις Κάιλ

    Ένοχο έκρινε το σώμα των ενόρκων του Τέξας, τον 27χρονο Έντι Ρέι Ρούθ τον άνθρωπο που κατηγορήθηκε για την εν ψυχρώ δολοφονία του πρώην πεζοναύτη Κρις Κάιλ, της επίλεκτης ομάδας SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού. Η ζωή του Κάιλ έγινε το κεντρικό θέμα της blockbuster αυτοβιογραφικής ταινίας «American Sniper», η οποία ήταν υποψήφια στα φετινά βραβεία Όσκαρ.

    Το σώμα των ενόρκων έκρινε ένοχο τον 27χρονο κατηγορούμενο, αφότου ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ανέφερε ότι, ο Έντι Ρέι Ρουθ ενήργησε ψυχρά και σκόπιμα στήνοντας φονική ενέδρα στον Κρις Κάιλ τον Φεβρουάριο του 2013 σε μια περιοχή 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Φορτ Γουόρθ.

    Μετά την απόφαση των ενόρκων το δικαστήριο ανακοίνωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον κατηγορούμενο, με την υποσημείωση ότι δεν έχει δυνατότητα αποφυλάκισης με το πέρας των ετών. Στην ίδια φονική ενέδρα, νεκρός έπεσε και ένας φίλος του Κάιλ, ο Τσαντ Λίντλεφιλντ.

    [08] Eπιτεύχθηκε για πρώτη φορά «βιονική ανακατασκευή» χεριού, σε τρεις άνδρες

    Τρεις Αυστριακοί με παράλυτα χέρια, λόγω σοβαρής νευρικής βλάβης έπειτα από ατύχημα, είναι οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο, στους οποίους εφαρμόστηκε με επιτυχία, ύστερα από ακρωτηριασμό, η νέα τεχνολογία της λεγόμενης «βιονικής ανακατασκευής» άνω άκρου, που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ένα ρομποτικό προσθετικό χέρι και να το ελέγχουν με τον νου τους.

    Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Όσκαρ 'Αστσμαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, και παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Η εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου έγινε σε άτομα που είχαν υποστεί σε ατύχημα σοβαρή βλάβη του βραχιόνιου πλέγματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αισθητική και κινητική νεύρωση σχεδόν ολόκληρου του άνω άκρου. To εξελιγμένο προσθετικό ρομπο-χέρι διαθέτει αισθητήρες που ανταποκρίνονται στα ηλεκτρικά ερεθίσματα των μυών. Η νέα τεχνική αποκατέστησε -μετά την κατάλληλη διαδικασία εξοικείωσης- σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα των χεριών και των τριών ανδρών, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2015 - 7:30:28 UTC