Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: «Διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης
  • [02] Ένας ναυτικός έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου στο Δρέπανο Αχαΐας
  • [03] Έξοδο από την κρίση «βλέπει» βραχυπρόθεσμα το ΚΕΠΕ
  • [04] Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
  • [05] Μικρές απώλειες σήμερα στο ΧΑ
  • [06] Μ. Σαπέν: Το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: «Διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης

    Στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 7 το απόγευμα, το ΚΚΕ θέλει να ενημερώσει με τις θέσεις του τον λαό, λέγοντάς του ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται. Αλλά να οργανωθεί και να παλέψει, ξεκινώντας με μαζική πάλη του κινήματος, από τη διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων ετών, ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1».

    Περιέλαβε στο διεκδικητικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και 13ης και 14ης σύνταξης, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων, θέσπιση αφορολόγητου 40.000 ευρώ για την οικογένεια. Επίσης, σχετικά με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για κατάργηση του μνημονίου και των όλων των εφαρμοστικών νόμων, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα νόμο και υπενθύμισε ότι η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί σε Επιτροπή της Βουλής και επί της αρχής είχε ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με βάση τις διακηρύξεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φέρει την πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής» πρόσθεσε.

    Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και επισήμανε ότι διαπραγμάτευση εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, σημαίνει πως θα ληφθούν υπόψη το τι λένε οι δανειστές. Πρόσθεσε ότι στο τέλος Ιουνίου θα έλθει νέο μνημόνιο, -ανεξαρτήτως ονομασίας- το οποίο κατά 70% θα περιέχει όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ το υπόλοιπο 30% θα περιλαμβάνει μέτρα από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και τόνισε πως ότι και να επιλεγεί από αυτήν είναι αντιλαϊκό μέτρο.

    [02] Ένας ναυτικός έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου στο Δρέπανο Αχαΐας

    Ένας ναυτικός έχασε σήμερα το πρωί τη ζωή του κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου, που ήταν αγκυροβολημένο έξω από εργοστάσιο, στη θαλάσσια περιοχή του Δρεπάνου Αχαΐας.

    Επίσης, άλλοι τρεις ναυτικοί που μετείχαν στην εκφόρτωση, διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας με αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης λιθάνθρακα, υπήρξαν αναθυμιάσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους οι τέσσερις ναυτικοί, που μετείχαν στην επιχείρηση. Αμέσως, έτρεξαν προς βοήθεια τα άλλα μέλη του πληρώματος και οι τέσσερις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο ένας ναυτικός είχε χάσει τη ζωή του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε κλινική του νοσοκομείου.

    Έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος, διεξάγει το κεντρικό λιμεναρχείο της Πάτρας.

    [03] Έξοδο από την κρίση «βλέπει» βραχυπρόθεσμα το ΚΕΠΕ

    Ενισχύεται η προοπτική της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα τετραμηνιαίας έκδοσης με τίτλο «Οικονομικές Εξελίξεις» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ στην ειδική αυτή έκδοση, οι ευνοϊκές ενδείξεις που παρέχονται τόσο από τα τριμηνιαία στοιχεία, όσο και από τους επιλεγμένους μηνιαίους δείκτες που αναλύθηκαν, επιβεβαιώνονται και από σειρά δεικτών που ενσωματώνουν προσδοκίες, αλλά και από τις προβλέψεις που προκύπτουν από το υπόδειγμα πιθανοτήτων ύφεσης και το υπόδειγμα βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ.

    Αναφορικά με τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση, ειδικότερα, η συνέχιση και τυχόν ενίσχυση της καταγεγραμμένης θετικής πορείας στο εν λόγω μέγεθος θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξασφάλιση και διατήρηση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας ως προς το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και από τη δυνητική ελάφρυνση των νοικοκυριών ως προς το σύνολο των οικονομικών επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν και αφορούν στα εισοδήματα ή/και τον πλούτο τους.

    Όσον αφορά την πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στους δύο αυτούς τομείς αναμένονται να είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Η δυναμική ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί συνθήκη για την περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση των εξαγωγών, με τον συνδυασμό οικονομικής σταθερότητας και αποκατάστασης της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να αποτελεί τον κρίσιμο καταλύτη για τις μελλοντικές εξελίξεις.

    [04] Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ

    Aβεβαιότητες στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας για το 2015, οι οποίες εντοπίζονται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους και την πιθανή επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών, διαβλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ που παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν. «Σημειωτέον ότι οι εναπομείνασες υποχρεώσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και το βαρύ τίμημα που έχει ήδη καταβάλει η ελληνική κοινωνία» αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.

    Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι μεν αναγκαία άλλα όχι και ικανή συνθήκη για να δώσει την αποφασιστική ώθηση που χρειάζεται.

    Για τον λόγο αυτόν υποστήριξε ότι απαιτείται ένα ενιαίο συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής μέσω επενδύσεων και κυρίως μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    [05] Μικρές απώλειες σήμερα στο ΧΑ

    Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 901,52 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,33%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 895,46 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 2,99%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 40,755 εκατ. ευρώ.

    [06] Μ. Σαπέν: Το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη

    Η Γαλλία θεωρεί εαυτήν σύνδεσμο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη. «Το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει τίποτε αλλάξει στην Ελλάδα με τις τελευταίες εκλογές» δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν.

    Τονίζοντας ότι όλοι στη νομισματική ένωση πρέπει να τηρούν τους κανόνες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δηλώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ορθώς συμφώνησαν στην τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο.

    «Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της εργάζονται σοβαρά για την εξεύρεση τρόπου ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση» λέει.

    Απευθυνόμενος στους επικριτές της λιτότητας στη Γαλλία, ο Μισέλ Σαπέν τούς καλεί να επισκεφθούν την Ελλάδα για να δουν την πραγματική σημασία της λέξης, διευκρινίζοντας ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει την επιβολή λιτότητας, αλλά μάλλον τη δημοσιονομική ισορροπία.

    «Αυτό ισχύει για ολόκληρη την ευρωζώνη, Εάν θέλουμε επαρκή ανάπτυξη και πληθωρισμό σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε πρέπει να επιδιώξουμε την εφαρμογή μίας λιγότερο περιοριστικής οικονομικής πολιτικής» επισημαίνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2015 - 11:30:23 UTC