Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, ζητά το ΚΚΕ
  • [02] Η συμφωνία με τους εταίρους αποτελεί παράταση του μνημονίου και με χειρότερους όρους, επισημαίνει η ΝΔ
  • [03] Ερωτήσεις από ΝΔ και Ποτάμι για το χρηματοδοτικό κενό του 2015
  • [04] «Παγώνει» τη διαδικασία κινητικότητας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [05] Συμφωνία Ιταλίας για την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων με το Λιχτενστάιν
  • [06] Εurostat: Μειώθηκε κατά 14% ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα το 2015
  • [07] Γ. Βαρουφάκης: Ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη
  • [08] Nein στο ...«Nein» της Bild
  • [09] Παρουσιάστηκαν τα πέντε τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό για συμμετοχή στη Eurovision

  • [01] Συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, ζητά το ΚΚΕ

    Την ανάγκη «να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, η νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

    «Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που ονομάζονται «τρεις θεσμοί» διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων» τονίζεται στην γραπτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμα ότι «η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού σε αυτή την κατεύθυνση».

    [02] Η συμφωνία με τους εταίρους αποτελεί παράταση του μνημονίου και με χειρότερους όρους, επισημαίνει η ΝΔ

    Για ανακρίβειες και χοντρά ψέματα της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ και υποστηρίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εταίρους αποτελεί ουσιαστικά την παράταση του μνημονίου και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες για τη χώρα.

    Κύκλοι της ΝΔ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια και καμία απεμπλοκή, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση ζήτησε, με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για τέσσερις ακόμη μήνες. «Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν "έσκισε" το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» λένε στη λεωφόρο Συγγρού και επισημαίνουν τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όπου τονίζεται πως η αξιολόγηση θα βασιστεί πάνω στο ισχύον μνημόνιο. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έβαλε τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, στη ΝΔ κάνουν λόγο για ανακρίβειες και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως «στην απόφαση του Eurogroup, που προσυπέγραψε, δεσμεύτηκε "να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδοτικά έσοδα, που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, του Νοεμβρίου του 2012"».

    Μάλιστα αυτό που λένε στη ΝΔ είναι πως, ήδη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν δύο αρνητικά φαινόμενα, τα μειωμένα δημόσια έσοδα και η μειωμένη ανάπτυξη, που θα επιβαρύνει, όπως λένε και τα έσοδα, τους επόμενους μήνες.

    Σε αυτήν τη λογική, κύκλοι της ΝΔ εκτιμούν πως θα υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε νέο δανεισμό.

    [03] Ερωτήσεις από ΝΔ και Ποτάμι για το χρηματοδοτικό κενό του 2015

    Συνεχίζεται η κατάθεση ερωτήσεων προς το υπουργείο Οικονομικών, για τη διαπίστωση χρηματοδοτικού κενού εκ μέρους της κυβέρνησης. Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, από πλευράς ΝΔ σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Διερευνώντας το ενδεχόμενο αξιοποίησης διαθεσίμων από συγκεκριμένους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως «τυχόν περαιτέρω αύξηση του ποσού των repos με χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στις τράπεζες, με δεδομένη και την εκροή περίπου 25 δισ. ευρώ καταθέσεων από αυτές το τελευταίο τρίμηνο λόγω πολιτικής αστάθειας και μετεκλογικής αβεβαιότητας, μειώνει περαιτέρω τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και αυξάνει τις ανάγκες τους για χρηματοδότηση από τον ELA, με υψηλό κόστος». «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για λήψη άδειας έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ, έστω και τμηματικά, ανάλογα με τις ανάγκες; Σε περίπτωση θετικής έκβασης, πώς θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τις επιπλέον αυτές εκδόσεις εντόκων;» ρωτά μεταξύ άλλων τον Γ. Βαρουφάκη ο Χ. Σταϊκούρας.

    Ο βουλευτής του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης, στη δική του ερώτηση ζητά να μάθει ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο, και πώς σχεδιάζει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, για τους μήνες αυτούς.

    [04] «Παγώνει» τη διαδικασία κινητικότητας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Στο «πάγωμα» της διαδικασίας στο πλαίσιο της κινητικότητας και την έκδοση από το ΑΣΕΠ πινάκων διάθεσης προσωπικού, προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο, με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

    Στη διευκρινιστική ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι «σε συνέχεια της έκδοσης από το ΑΣΕΠ την 25η Φεβρουαρίου πινάκων διάθεσης προσωπικού, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε, ότι κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται, ενόψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος». Η διευκρίνιση αφορούσε στη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, για τη διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας (Ανακοινώσεις 8/2013 και 10/2014) και τους πίνακες διάθεσης που είχε εκδώσει το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΣΕΠ είχε ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν όσον αφορά στο θέμα της κινητικότητας και είχε ζητηθεί από την Αρχή να μην προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες έκδοσης πινάκων διάθεσης προσωπικού. Αυτό που αναμένεται πλέον, είναι το νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το οποίο θα περιλαμβάνει ανάκληση των απολύσεων, αλλά και επάνοδο στο δημόσιο όσων βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και μία «μίνι» κινητικότητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σε δημόσιες υπηρεσίες.

    [05] Συμφωνία Ιταλίας για την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων με το Λιχτενστάιν

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατά του φορολογικού απορρήτου με την Ελβετία, η ιταλική κυβέρνηση υπογράφει σήμερα με το Λιχτενστάιν νέα συμφωνία «για την «ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων και πληροφοριών».

    Η συγκεκριμένη συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί από τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον ομόλογό του, του Λιχτενστάιν, Άντριαν Χάσλερ.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν ότι η ανταλλαγή των πληροφοριών, κατά της φοροδιαφυγής, «θα πραγματοποιείται βάση των προτύπων του ΟΟΣΑ».

    [06] Εurostat: Μειώθηκε κατά 14% ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα το 2015

    Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ) και στην Ιρλανδία παρέμεινε αμέταβλητος στα 1.462 ευρώ την ίδια περίοδο.

    [07] Γ. Βαρουφάκης: Ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη

    Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, στην οποία δήλωσε επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 8,86% από το 11,4% που είχε φθάσει στις 2 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. «Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Ο υπουργός τόνισε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια. Ο μόνος τρόπος, τόνισε, για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο υπουργός είπε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Ο υπουργός δήλωσε εξάλλου -σύμφωνα με το Bloomberg- ότι «υπολογίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της». Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός. «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

    Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε.

    Αναφερόμενος στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι». Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

    [08] Nein στο ...«Nein» της Bild

    Να σταματήσει άμεσα την «ανθελληνική εκστρατεία» της ζητάει με ανακοίνωσή της από την BILD η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (DJV), επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία της «selfie του Όχι» υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας. Η DJV αναφέρεται στον σημερινό πηχυαίο τίτλο «Όχι» και το κάλεσμα προς τους αναγνώστες να φωτογραφηθούν με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και να αποστείλουν την φωτογραφία στην BILD, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

    «Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Ελλάδα μπορεί σε κάποιους να αρέσει και κάποιοι να την απορρίπτουν. Μια εκστρατεία, όμως, η οποία θέλει να επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις, δεν εμπίπτει στην περιγεγραμμένη αποστολή της δημοσιογραφίας. Το γεγονός ότι τα λαϊκά ΜΜΕ υιοθετούν μια διαφορετική γλώσσα και ένα άλλο δημοσιογραφικό στιλ, είναι φυσικό. Η πρωτοβουλία, όμως, της Bild με την "selfie" ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μίχαελ Κόνκεν.

    [09] Παρουσιάστηκαν τα πέντε τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό για συμμετοχή στη Eurovision

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση των πέντε υποψήφιων τραγουδιών που θα διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό - «Εurosong 2015» για την ανάδειξη του εκπροσώπου της χώρας μας στον 60ο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision.

    Ο ελληνικός τελικός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 21:00, σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στη μουσική σκηνή «Έναστρον», όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΝΕΡΙΤ. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν η Μαίρη Συνατσάκη και η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

    Στη συνέντευξη Τύπου, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου, παρέστησαν οι υποψήφιοι καλλιτέχνες και οι συντελεστές των τραγουδιών, καθώς και οι δύο παρουσιάστριες του ελληνικού τελικού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των υποψηφίων κατά τη βραδιά του ελληνικού τελικού, η οποία έχει ως εξής:

    1.Τίτλος Tραγουδιού: «Crash and Burn», Ερμηνεία: C:REAL (Μουσική, Στίχοι: Τάκης Δαμάσχης, Δισκογραφική: Feelgood Records)

    2.Τίτλος Τραγουδιού: «Jazz & Συρτάκι», Ερμηνεία: Θωμαή Απέργη & Legend (Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος, Στίχοι: Γιάννης Σίννης, Δισκογραφική: Panik Platinum)

    3.Τίτλος Tραγουδιού: «ELA», Ερμηνεία: Barrice (Δημιουργοί: Niclas Olausson & The Beatbox, Victoria Chalkitis, Δισκογραφική: Spicy Music) 4.Τίτλος Τραγουδιού: «Sunshine», Ερμηνεία: Shaya Hansen (Δημιουργοί: Shaya Hansen/Thomas Reil/Jeppe Reil/Marios Psimopoulos, Δισκογραφική εταιρεία: Planetworks)

    5. Τίτλος Τραγουδιού: «Οne Last Breath», Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα Κυριάκου (Μουσική: Ευθύβουλος Θεοχάρους, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Εβελίνα Τζιώρα). Δισκογραφική: Minos EMI-Universal)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2015 - 15:30:23 UTC