Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η τρόικα τελείωσε μαζί και οι εκπρόσωποί της»
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Πράξη λογικής και δημοκρατίας η ψήφος των Γερμανών συναδέλφων μας
  • [03] ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας
  • [04] Πολ Κρούγκμαν: Τι κέρδισε η Ελλάδα
  • [05] Η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Total στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων

  • [01] «Η τρόικα τελείωσε μαζί και οι εκπρόσωποί της»

    Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τη ΝΔ τονίζοντας ότι «η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με non paper, περήφανη για τα μνημόνια που έχει υπογράψει, προσπαθεί να πείσει τα στελέχη της -την κοινωνία αποκλείεται!- ότι τα μνημόνια συνεχίζονται. Ας το πάρει απόφαση ο κ. Σαμαράς: η τρόικα τελείωσε και μαζί οι εκπρόσωποί της!»

    «Του θυμίζουμε τι έλεγε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, «λαγός τη φτέρη έσειε.. κακό της κεφαλής του»! Ας προσέχει, λοιπόν?», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Πράξη λογικής και δημοκρατίας η ψήφος των Γερμανών συναδέλφων μας

    Την απόφαση της έγκρισης -από το γερμανικό κοινοβούλιο- της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, χαιρετίζει με αποκλειστική του δήλωση στο Euronews, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θέτει και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες

    Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Η Ελλάδα πέρασε ένα δύσκολο κάβο.

    Ήρθε η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και καμιά κυβέρνηση δεν επεδίωξε γιατί υπήρχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα.

    Αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά άλλους δρόμους για την ανάπτυξη. Να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.

    Το γερμανικό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

    Χαιρετίζουμε την ψήφο των Γερμανών συναδέλφων μας ως πολιτική πράξη λογικής και δημοκρατίας. Ως πράξη επικύρωσης του διπλού σεβασμού που μας χαρακτηρίζει. Από τη μια στους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, όπως διατυπώνονται στις Συνθήκες, και, από την άλλη, στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο των λαών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

    Η Ευρώπη έχει πλέον αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα.

    Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με τη διαρκή και αμείωτη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ξεκινάει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για ν? αλλάξει την Ελλάδα, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.

    Ξεκινάμε τον αδυσώπητο αγώνα για την αποκατάσταση της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και την παράλληλη αύξηση των δημόσιων εσόδων. Η πολιτική μας βούληση να πληρώσουν το μερίδιό τους όσοι δεν πλήρωναν μέχρι τώρα γίνεται πράξη, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

    Οικοδομούμε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με σεβασμό στον πολίτη και τους φόρους που πληρώνει.

    Τα πολλά, μικρά και μεγάλα καρτέλ κατεστημένων συμφερόντων που επιχειρούν, ακόμα και σήμερα, να ελέγξουν τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία, θα σπάσουν. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια, οι ίσες ευκαιρίες παντού, με την αρμόζουσα κοινωνική ευαισθησία, όπως και το κράτος δικαίου θα είναι το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας του αύριο.

    Ξεκινάμε τη σκληρή δουλειά για ν' αλλάξουμε την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει πορεία».

    [03] ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 532/2015 απόφασή της, έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πιλοτική απόφασή της (νόμος 3900/2010) έκρινε, ότι ο ΦΑΠ είναι σύμφωνος με στις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), κ.λπ., και με τους κανόνες της ΕΣΔΑ.

    Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει, ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας λαμβάνονται υπόψη γενικά και αντικειμενικά κριτήρια (τιμές εκκίνησης, επιφάνεια ακινήτου, κ.λπ.), ενώ προβλέπονται απαλλαγές από το φόρο για μη εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, υπάρχει αφορολόγητο πόσο μέχρι 200.000 ευρώ, κ.λπ.

    [04] Πολ Κρούγκμαν: Τι κέρδισε η Ελλάδα

    Με τίτλο «Τι κέρδισε η Ελλάδα», ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε νέο άρθρο του στη Νιου Γιορκ Τάιμς, υποστηρίζει ότι «αν πιστέψουμε τα δελτία ειδήσεων και την αρθρογραφία των ημερών, θα πρέπει να σκεφτούμε πως συνέβη μια καταστροφή ή μια παράδοση από πλευράς του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα. Ορισμένες παρατάξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς σκέφτονται έτσι. Αλλά, δεν ήταν. Αντίθετα, η Ελλάδα βγήκε από τις διαπραγματεύσεις αρκετά καλά, αν και οι μεγάλες μάχες δεν έχουν έρθει ακόμα» και σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει κάνει μια χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη».

    Ο κ. Κρούγκμαν, μεταξύ άλλων, διατυπώνει την άποψη ότι «για να αντιληφθούμε τι συνέβη, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το κύριο θέμα της έριδος αφορά μόνο έναν αριθμό: το μέγεθος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος- η διαφορά μεταξύ των εσόδων και των κρατικών δαπανών, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι για το χρέος».

    Όπως επισημαίνει, «για την Ελλάδα, το να τρέξει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, λόγω της ύφεσης, που χρειάζεται όμως απίστευτες θυσίες. Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να συνεχίσει να τρέχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν είστε θυμωμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ανέστρεψαν πλήρως τη λιτότητα και δεν έγινε μια στροφή προς τα κεϋνσιανά δημοσιονομικά κίνητρα, τότε δεν δώσατε μεγάλη προσοχή».

    [05] Η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Total στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων

    Η κυβέρνηση της Γαλλίας εκφράζει την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Λευκωσίας και της Total, η οποία θα επιτρέψει στη εταιρεία να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ και να προχωρήσει σε περαιτέρω σεισμικές έρευνες, κυρίως στο τεμάχιο 11.

    Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Ζαν Λακ Φλορέντ, ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μετά την απόφαση της εταιρείας να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε ότι η γαλλική κυβέρνηση -όπως και η ίδια η εταιρεία, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση- «είναι απογοητευμένη λόγω του συμπεράσματος της Total ότι δεν υπάρχει πραγματική προοπτική (σσ. για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων) που να δικαιολογεί τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στα τεμάχια 10 και 11».

    Μιλώντας στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης, στο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στη Λευκωσία, ο κύριος Φλορέντ είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν συμμετέχει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση συμφωνίας, η κατάσταση θα τύχει ξανά αξιολόγησης σε έναν ή ενάμισι χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 February 2015 - 17:30:21 UTC