Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου
  • [02] Παίζουν «πόρτες» και διεκδικούν βραβεία και διακρίσεις
  • [03] Απολογούνται οι συλληφθέντες για την υπόθεση Ξηρού
  • [04] Γ. Βαρουφάκης: Αν επιβληθεί η έκτακτη εισφορά θα αφορά όσους «δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν»
  • [05] Χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων, προτείνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
  • [06] Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ
  • [07] Δύσκολες συνομιλίες μεταξύ Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ, στη Γενεύη
  • [08] Ο Τζ. Κέρι θα υποστηρίξει το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
  • [09] «Έφυγε» από τη ζωή ο Γερμανός παλαίμαχος σέντερ Κρίστιαν Βελπ

  • [01] Διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

    Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε τη δίκη, για την αποκαλούμενη υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Ι.Μ. Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο - έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων - και τους συνηγόρους τους.

    Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.

    [02] Παίζουν «πόρτες» και διεκδικούν βραβεία και διακρίσεις

    Είναι το αγαπημένο... σπορ των θαμώνων στα ανά την ελληνική επικράτεια καφενεία, ενώ σχετικά πρόσφατα η δυτική του «μορφή», το backgammon, έχει λάβει αγωνιστικές διαστάσεις. Από το τάβλι, λοιπόν, και τα... τουρνουά των καφέ περάσαμε στο σύγχρονο αγωνιστικό τάβλι, που πρόσφατα απέκτησε οργανωμένους «οπαδούς» και στην Καρδίτσα, αφού από τον περσινό Σεπτέμβριο λειτουργεί στη θεσσαλική πόλη ο όμιλος «Σύγχρονο αγωνιστικό τάβλι - Όμιλος Καρδίτσας», που είναι και ο πρώτος σύγχρονος όμιλος του είδους, μετά την Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Νταλανίκας, γραμματέας στο Δ.Σ. του ομίλου, η προσπάθεια για την ίδρυση συλλόγου άρχισε από παλιούς και νέους φίλους του backgammon, οι οποίοι άρχισαν σιγά σιγά να διοργανώνουν αγώνες και άτυπες συναντήσεις, πρωταθλήματα και κύπελλα. Ο πυρήνας παικτών που δημιουργήθηκε ήταν αυτή την φορά πολύ ισχυρός, με αποτέλεσμα την ίδρυση επίσημου πλέον συλλόγου για την προώθηση του αγωνιστικού τάβλι.

    Σκοπός του Ομίλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ανδρέα Καραμπινά, είναι η διάδοση και καλλιέργεια του backgammon, που δεν είναι άλλο από το γνωστό ανά το πανελλήνιο παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι, με μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους.

    [03] Απολογούνται οι συλληφθέντες για την υπόθεση Ξηρού

    Εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθεί ο ένας εκ των δύο δραστών που συνελήφθησαν το Σάββατο, φερόμενοι ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ενώ η δίωξη αφορά την κατηγορία της συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση (187Α, παρ. 2).

    Στον έτερο, ο οποίος συνελήφθη στο Γαλάτσι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, κ.α. αδικήματα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Σε δήλωσή του ο Κ. Παπαδάκης συνήγορος του κατηγορουμένου, ανέφερε πως τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του εντολέα του δεν είναι σοβαρά και ότι σε καμία περίπτωση το DNA σε ένα κινητό αντικείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες (Κυριακή) έγινε μια ακόμη σύλληψη για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού και του σχεδίου «Γοργοπόταμος», που ετοίμαζαν τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» σε συνεργασία με ποινικούς κρατούμενους για την επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Πρόκειται για μια γυναίκα, ηλικίας 36 ετών, η οποία φέρεται ότι είχε ρόλο συνδετικού κρίκου, μεταξύ του Χρ. Ξηρού και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, καθώς και μεταξύ έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με συντρόφους τους εκτός φυλακών.

    [04] Γ. Βαρουφάκης: Αν επιβληθεί η έκτακτη εισφορά θα αφορά όσους «δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν»

    «Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν» δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο υπουργός Οικονομικών.

    Απαντώντας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς έτσι, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».

    [05] Χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων, προτείνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέσα στον Μάρτιο την «πρώτη εκταμίευση» από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, εάν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times.

    «Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδος και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «εάν ξοδέψουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο και μην κάνοντας τίποτε, στο τέλος Απριλίου θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».

    [06] Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ

    Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα και η δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων είναι δύο από τις βασικές ρυθμίσεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ. Η σύμβαση έχει τριετή διάρκεια (ως το 2018) και προβλέπει επίσης την παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα, επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά η οποία σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.

    Το τροφείο είναι 6 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας φυσική παρουσία και χορηγείται όπως αναφέρεται στη ΣΣΕ με στόχο την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η ΔΕΗ δεσμεύεται επίσης «να μην προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».

    [07] Δύσκολες συνομιλίες μεταξύ Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ, στη Γενεύη

    O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ άρχισαν σήμερα δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη για το μέλλον της Ουκρανίας και τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, ενός από τους σφοδρότερους πολέμιους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η συνάντηση άρχισε μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης του ΟΗΕ, της ένατης που συντάσσεται, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, που κάνει λόγο για περισσότερους από 6.000 νεκρούς από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Απρίλιο του 2014. Επίσης, η συνάντηση πραγματοποιείται σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι «ψεύδεται» όταν αρνείται την εμπλοκή της στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία.

    [08] Ο Τζ. Κέρι θα υποστηρίξει το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενώπιον του Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Κέρι, ο οποίος έφτασε στη Γενεύη την Κυριακή, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχετικά με μια επικείμενη συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την πιθανή ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πόλη Μοντρό της Ελβετίας.

    Επιπλέον, ο Κέρι θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου θα συζητήσουν θέματα σχετικά με το Ιράν, τη Συρία αλλά και την κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εν μέρει για να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως μεροληπτική στάση έναντι του εβραϊκού κράτους, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Η θέση μας τάσσεται πάντα στην υπεράσπιση του Ισραήλ και τη προστασία των συμφερόντων του Ισραήλ ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε σε δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε στην πτήση του τον Κέρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε έρευνες σχετικά με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι «αντικειμενικές και ουδέτερες και όχι, μονόπλευρες και γεμάτες προκατάληψη».

    [09] «Έφυγε» από τη ζωή ο Γερμανός παλαίμαχος σέντερ Κρίστιαν Βελπ

    Ο Κρίστιαν Βελπ άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, λόγω ανακοπής καρδιάς, μόλις σε ηλικία 51 ετών. Ο Γερμανός παλαίμαχος σέντερ (2,12μ.) ήταν μέλος της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού τη σεζόν 1996/97, όταν κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα. Παράλληλα το 1993 ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Γερμανίας στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ. Είχε αγωνιστεί στο ΝΒΑ με Σίξερς, Σπερς και Γουόριορς, στην πατρίδα του με τη Λεβερκούζεν και την Άλμπα, αλλά και στην Ιταλία με τη Ρέτζιο Καλάμπρια.

    Ο Βελπ ήταν παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 March 2015 - 9:30:27 UTC