Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέο δάνειο τον Ιούνιο ο Αλ. Φλαμπουράρης
  • [02] ΠτΔ: «Στόχος μου να βγει ο τόπος από το τέλμα»
  • [03] Άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι στην Πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου
  • [04] Τραγωδία με 21 νεκρούς στη Μιανμάρ
  • [05] Το τελευταίο αντίο στον Διαγόρα Χρονόπουλο
  • [06] Άνετη νίκη του ΠΑΟ, 2-0 στην Κρήτη τον Εργοτέλη

  • [01] Η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέο δάνειο τον Ιούνιο ο Αλ. Φλαμπουράρης

    Συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά ή και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εφόσον χρειαστεί, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews». «Βεβαίως, να φωνάξει τον κ. Σαμαρά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να τους ενημερώσει και να συζητήσουν. Ή, εάν χρειαστεί, να προχωρήσουμε και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, γιατί όχι;» απαντά σε σχετική ερώτηση.

    Υπογραμμίζει πως η εξεταστική για το μνημόνιο θα γίνει για να μάθει ο κόσμος πώς μπήκε σε αυτό η Ελλάδα και σημειώνει: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών. Εμένα τουλάχιστον ούτε περνούν από το μυαλό μου ποινικές ευθύνες».

    Επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέο δάνειο τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξει διευθέτηση για το χρέος, ενώ τονίζει: «Αν δεν δώσει λύση (σσ. η συζήτηση για το χρέος) και χρειαζόμαστε πάλι δάνειο για να απληρώνουμε τα προηγούμενα δάνεια, δεν είναι λύση. Δεν θα καταλήξουμε σε μια τέτοια λύση, που ούτως ή άλλως δεν θα είναι αποδεκτή, διότι δεν λύνει το πρόβλημα».

    [02] ΠτΔ: «Στόχος μου να βγει ο τόπος από το τέλμα»

    «Στη διάρκεια της θητείας μου θα προσπαθήσω η Προεδρία να συμβάλει στην προσπάθεια για να βγει ο τόπος απ' αυτό το τέλμα που βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της τελετής υποβολής ευχών για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ο κ.Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι δεν θα είναι τυπικός ο ρόλος του αλλά θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, το οποίο πρόκειται να σεβαστεί στο ακέραιο. «Θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια του Συντάγματος, μαζί με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ώστε ο λαός μας να ξαναβρεί το δρόμο του και ο τόπος μας να ξαναβρεί εκείνη την αξιοπρέπεια που του αξίζει».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε την αναφορά του, στη χθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του, για την Ευρώπη λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο μια Οικονομική Ένωση γιατί, όπως είπε, όταν ιδρύθηκε δεν οικοδομήθηκε ως αμιγώς Οικονομική Ένωση. Ιδίως όταν διαμορφώθηκε ο ενιαίος πλέον φορέας όλων των επιμέρους Κοινοτήτων, ήταν σαφές ποιο ήταν το μήνυμα που οι ιδρυτές ήθελαν να στείλουν: «Η Ευρώπη είναι πρωτίστως η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της αξίας του Ανθρώπου, η Ευρώπη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ευρώπη που θεμελιώθηκε για να μην ξαναζήσει ο κόσμος τον εφιάλτη παγκόσμιων πολέμων, οποιασδήποτε μορφής».

    «Η Οικονομική Ένωση και ιδίως η Νομισματική Ένωση», συμπλήρωσε, «δεν είναι αυτοσκοπός για την Ευρώπη. Θεσμοθετήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του, τις αξίες της Ευρώπης.Δηλαδή, στην ουσία, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι ένα κομμάτι της ενοποίησης της Ευρώπης.Αλλά δεν είναι η μόνη ενοποίηση. Αν δεν υπάρξει ενοποίηση η οποία οδηγεί στο να αποφευχθούν πλέον τα δημοκρατικά ελλείμματα τα οποία παρατηρούμε σήμερα, τότε δεν θα είναι ολοκληρωμένο το οικοδόμημα της Ευρώπης».

    Σχετικά με ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει για την επίτευξη συνεννόησης για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αναφορά στο τι ισχύει, εκ του Συντάγματος , για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας: «Το Συμβούλιο αυτό δεν προβλέπεται ρητώς από το Σύνταγμα. Λειτουργεί σύμφωνα με Συνθήκη του Πολιτεύματος, όπως λέμε στο χώρο του Συνταγματικού Δικαίου. Μπορεί να συγκληθεί μόνον όταν ζητηθεί είτε από τον πρωθυπουργό, που είναι το συνήθως συμβαίνον, είτε από άλλους αρχηγούς κομμάτων, αλλά υπό τον όρο ότι θα το δεχθεί ο πρωθυπουργός. 'Αρα, λοιπόν, δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, είναι ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα. Εάν χρειασθεί, θα το πράξω, όπως ακριβώς έχει καθιερωθεί.Αλλά και πέρα απ'αυτό, να θυμάσθε ότι ο ρόλος μου είναι να ενώσω όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συμβάλουν. Γιατί η προσπάθεια είναι κοινή.Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά μετο πώςμπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, αλλά ο στόχος είναι κοινός.Αυτό μην το ξεχνάμε».

    [03] Άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι στην Πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου

    Τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μαχάτμα Γκάντι έγιναν σήμερα στην περίφημη Πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, σ' ένα χώρο γεμάτο κυρίως με μνημεία ανδρών οι οποίοι υπηρέτησαν τη Βρετανική Αυτοκρατορία, στην καταστροφή της οποίας συνέβαλε ο Γκάντι.

    Όπως επισημάνθηκε και από την ινδική κυβέρνηση, το άγαλμα του Γκάντι μοιράζεται τώρα τον ίδιο χώρο μ' ένα άγαλμα του πρώην ηγέτη της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ινδίας και απεχθανόταν τον Γκάντι, τον οποίο είχε μάλιστα χαρακτηρίσει κάποτε "ημίγυμνο φακίρη".

    Ωστόσο, σχεδόν επτά δεκαετίες αφότου η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1947, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ειρηνική εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής του Γκάντι, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ισχυρές και ο Γκάντι κατέλαβε πλέον τη θέση του στην Πλατεία του Κοινοβουλίου, στη σκιά του Μπιγκ Μπεν και απέναντι από το κοινοβούλιο, ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Αβραάμ Λίνκολν.

    [04] Τραγωδία με 21 νεκρούς στη Μιανμάρ

    Ένα πορθμείο όπου επέβαιναν 209 άνθρωποι βυθίστηκε ανοιχτά της Μιανμάρ εν μέσω κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι ενώ 26 άνθρωποι αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    «Έχουμε καταμετρήσει 21 νεκρούς, 2 άνδρες και 19 γυναίκες. Είκοσι έξι επιβάτες αγνοούνται» μετά το ναυάγιο που συνέβη χθες το βράδυ στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μιανμάρ, δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μέχρι στιγμής, 167 επιβαίνοντες έχουν διασωθεί από σκάφη του λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη.

    Το πορθμείο Aung Takon, που ήταν υπερφορτωμένο, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο μεταξύ Ταουνγκόκ και Σίτουε στη δυτική Μιανμάρ όταν βυθίστηκε χθες το βράδυ.

    Ξένοι τουρίστες δεν επέβαιναν στο πλοίο, σύμφωνα με τις αρχές.

    [05] Το τελευταίο αντίο στον Διαγόρα Χρονόπουλο

    Όλο το ελληνικό θέατρο ήταν εκεί. Για να αποχαιρετίσει, σήμερα, στο Α' Νεκροταφείο τον αγαπημένο δάσκαλο και σκηνοθέτη, τον ακάματο εργάτη της τέχνης, Διαγόρα Χρονόπουλο που έφυγε την περασμένη Τετάρτη, από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

    Προσωπικότητα πολύπλευρη, άνθρωπος ανοιχτός και οραματιστής, ο Διαγόρας Χρονόπουλος υπηρέτησε το θέατρο από διαφορετικά πόστα, πάντοτε με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα, με γνώση, οργάνωση και σωστό σχεδιασμό, με τόλμη αλλά και με καίριες επιλογές. Υπήρξε αδιάσπαστη φιγούρα με την καθημερινότητα του Θεάτρου Τέχνης για πάνω από δέκα χρόνια. Κι ο θάνατός του, είναι το θλιβερό κλείσιμο μιας εποχής για την σκηνή του Καρόλου Κουν.

    Υπό τους ήχους των μελωδιών του Μάνου Χατζιδάκι («Το αστέρι του βοριά», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι») - που ερμήνευσαν μουσικά μαθητές του από τη Σχολή του θεάτρου Τέχνης-, οι τρεις κόρες του Δάφνη, Ελισάβετ και Μαρίνα, η πρώην σύζυγός του Ελένη Κούρκουλα, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι συνόδευσαν τον Διαγόρα Χρονόπουλο στην τελευταία του κατοικία. Με λουλούδια στα χέρια, ένα δυνατό χειροκρότημα και μια βουβή θλίψη. Για τον «ευαίσθητο, δίκαιο, πάντα δραστήριο » σκηνοθέτη που «υπηρέτησε ουσιαστικά το θέατρο και ήξερε να διδάσκει και να καθοδηγεί τους ηθοποιούς όσο λίγοι».

    [06] Άνετη νίκη του ΠΑΟ, 2-0 στην Κρήτη τον Εργοτέλη

    Το πιο εύκολο "διπλό" του στη φετινή Σούπερ Λίγκα πήρε ο Παναθηναϊκός.

    Οι "πράσινοι" επικράτησαν 2-0 του Εργοτέλη στο "Παγκρήτιο" και ισοβαθμούν στην κορυφή με τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει δύο ματς λιγότερα.

    Τα γκολ πέτυχαν οι Μπεργκ (31΄) και Ατζαγκούν (40΄).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 March 2015 - 16:30:24 UTC