Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι αποικία
  • [02] Για σήμερα έχει προσδιοριστεί η δίκη της «Παγίας Προκαταβολής», στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας 22 μαθητές, στην Κρήτη
  • [04] Το Ντουμπάι έχει περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο σε σχέση με Ν. Υόρκη ή Λονδίνο
  • [05] Ντ. Τουσκ: Βλακώδες σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
  • [06] Διαδήλωση γιατρών στη Γαλλία κατά του ν/σ για την Υγεία
  • [07] Περίπατος στην «Οθωμανική Αθήνα», στο πλαίσιο έκθεσης στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι αποικία

    Αποφασισμένος να προχωρήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του «μέχρι κεραίας», για το οποίο έχει δεσμευτεί σε ορίζοντα τετραετίας, με την κυβέρνηση να φέρνει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια, είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ", εκτιμά ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις.

    «Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας (...). Τα νομοσχέδια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτα και θα κατατεθούν στη Βουλή άμεσα» τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «έχουμε ενημερώσει τους θεσμούς, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους, αλλά στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός ψήφισε, εξέλεξε κυβέρνηση να κυβερνά».

    Διαμηνύει ότι «η Ελλάδα δεν είναι αποικία» και ότι «δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, όπως και καμία απειλή για τις καταθέσεις στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι «τέτοια πράγματα, δεν πρέπει να ακούγονται ούτε για αστείο».

    «Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη και οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Εμείς την τηρούμε και περιμένουμε να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά» τονίζει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού. Αν νομίζουν, λοιπόν, ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι θα τους απογοητεύσουμε».

    Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «το κλειδί» για να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός είναι η «αναγνώριση ότι η προηγούμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει αποτύχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη» ενώ σε σχετική ερώτηση για «πολιτική λύση» του ο κ. Τσίπρας απαντά: «Αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

    [02] Για σήμερα έχει προσδιοριστεί η δίκη της «Παγίας Προκαταβολής», στη Θεσσαλονίκη

    Για σήμερα έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δεύτερη μεγάλη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης επί των ημερών του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αυτή της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής», όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ.

    Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθούν συνολικά 17 άτομα. Εκτός από τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 12 ετών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, σε δίκη παραπέμφθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αν. Γερογιάννης, Θεοδ. Αθανάσαρος και Μιχ. Ζορπίδης, όπως επίσης δώδεκα δημοτικοί υπάλληλοι. Οι τρεις παραπάνω αντιδήμαρχοι είχαν δικαστεί και για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, υπόθεση για την οποία αθωώθηκαν.

    H «Παγία Προκαταβολή» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη των μικροεξόδων, το ύψος του ελλείμματος στο οποίο διαπιστώθηκε πως ανέρχεται -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα- σε 1,2 εκατ. ευρώ.

    [03] Στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας 22 μαθητές, στην Κρήτη

    Με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο 22, από τους 59, μαθητές λυκείου από το Αμύνταιο της Φλώρινας, οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη εκδρομή στην Κρήτη. Oι μαθητές, χωρίς ευτυχώς η κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει ανησυχία, είχαν επισκεφθεί χθες τη δυτική Κρήτη και κατά την επιστροφή τους στο Ηράκλειο πολλοί απ αυτούς ένιωσαν έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι και μεταφέρθηκαν από τους συνοδούς καθηγητές ομαδικά στα επείγοντα του νοσοκομείου.

    'Αμεσα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του «Βενιζελείου» προσπάθησαν και αντιμετώπισαν την όλη κατάσταση διαπιστώνοντας ότι και τα 22 παιδιά έχουν τροφική δηλητηρίαση και τους χορήγησαν ορούς και την απαραίτητη αγωγή,ενώ στο νοσοκομείο έσπευσε και ο διοικητής των δυο νοσοκομείων του Ηρακλείου Νίκος Χαριτάκης. Παράλληλα ενημερώθηκε για το περιστατικό και ο υπουργός Υγείας.

    [04] Το Ντουμπάι έχει περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο σε σχέση με Ν. Υόρκη ή Λονδίνο

    Ο αριθμός των αυτοκινήτων στο Ντουμπάι διπλασιάστηκε μέσα σε οκτώ χρόνια και αυτή η πόλη στον Περσικό Κόλπο αριθμεί πλέον περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο σε σχέση με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Δρόμων και Μεταφορών του εμιράτου του Ντουμπάι. Για μια πόλη του μεγέθους της και με πληθυσμό 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, το Ντουμπάι έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς αυτοκινήτων στον κόσμο (540 εγγεγραμμένα ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 305 στη Νέα Υόρκη, 213 στο Λονδίνο, 63 στο Χονγκ Κονγκ).

    Η πόλη-κράτος του Περσικού Κόλπου αριθμεί σήμερα 1,4 εκατομμύριο αυτοκίνητα, έναντι 740.000 το 2006, με μέση ετήσια αύξηση 8,2%. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, ο αριθμός των εγγεγραμμένων οχημάτων στο Ντουμπάι πιθανόν να φθάσει 2,2 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας αυτής.

    [05] Ντ. Τουσκ: Βλακώδες σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

    Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -ως ατύχημα ή ό,τι άλλο- είναι «ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων. «Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές, μία ελληνική έξοδος θα ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της ΕΕ» λέει ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας πως «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αδιαμφισβήτο».

    [06] Διαδήλωση γιατρών στη Γαλλία κατά του ν/σ για την Υγεία

    Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο Παρίσι εναντίον ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο καταγγέλλουν ότι θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα βλάψει τη δημόσια υγεία, ωστόσο η κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αντιτείνει ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε γιατρούς.

    Δύο ημέρες πριν αρχίσει να συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και φοιτητές σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου της υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πλέον. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «αυτός ο νόμος βλάπτει την υγεία», ή «οι γιατροί αλυσοδένονται, λένε ψέματα στον κόσμο».

    Ο νόμος εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να πείσει τους εταίρους της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εννοεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

    [07] Περίπατος στην «Οθωμανική Αθήνα», στο πλαίσιο έκθεσης στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

    Μνημεία και κτίρια της Αθήνας την οθωμανική περίοδο, μια εποχή που είναι γνωστή κυρίως από γκραβούρες περιηγητών, παρουσιάστηκαν στον θεματικό περίπατο που διοργάνωσε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Οθωμανική Αθήνα, 1458-1833». Η περιήγηση με τίτλο «Αθήνα του Όθωνα: Από την οθωμανική στη νεοκλασική πόλη» και εισηγητή τον Νίκο Νικολαΐδη, Υποψήφιο Δρ. του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ξετύλιξε» μια άγνωστη πτυχή της πόλης όπου περπατάμε καθημερινά, χωρίς συχνά να ξέρουμε την ιστορία της.

    Εντύπωση προκαλούν, μεταξύ άλλων, δύο κτίρια της οθωμανικής περιόδου. Το πρώτο είναι η Οικία Τσωρτς στην οδό Σχολείου 5, που αποτέλεσε την κατοικία του φιλέλληνα, στρατηγού Ρίτσαρντ Τσωρτς (Τσούρτση όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες), ο οποίος πολέμησε στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Η οικία, που αρχικά ανήκε στον 'Αγγλο ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης Τζορτζ Φίνλεϊ, προκαλεί αίσθηση λόγω της πυργοειδούς κατασκευής του, αλλά και των μικρών παράθυρων του. Το δεύτερο δεν είναι άλλο από την Οικία Μπενιζέλων, την παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχοντικού των οθωμανικών χρόνων. Το αρχοντικό που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποκατασταθεί και αναμένεται να αποδοθεί στο κοινό. Με κύρια φάση κατασκευής στα τέλη του 17ου και 18ου αιώνα (η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα), η Οικία, που έχει συνδεθεί με την Οσία Φιλοθέη, καθώς υπήρξε απόγονος της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, σκοπεύει να αποτελέσει μουσείο του εαυτού της, με τον επισκέπτη να περιδιαβαίνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του κτιρίου στη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας.

    Η έκθεση «Οθωμανική Αθήνα» που παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ως το τέλος του Ιουνίου, αποσκοπεί στη διερεύνηση της τοπογραφίας, της αρχαιολογίας και της ιστορίας της Αθήνας κατά την οθωμανική εποχή, μέσω της προβολής περιηγητικών βιβλίων, έργων τέχνης και τοπογραφικών απεικονίσεων από τις συλλογές της Γενναδείου και των Αρχείων της Σχολής, καθώς και από ανασκαφικά ευρήματα της Αρχαίας Αγοράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 March 2015 - 8:30:23 UTC